Právě čtete

Věci, které vás zajímají ohledně kalíšku, ale nevíte, koho se zeptat

89303  
Sdílet: 

Věci, které vás zajímají ohledně kalíšku, ale nevíte, koho se zeptat

Mezi chvílí, kdy mě poprvé napadlo, že bych možná chtěla vyměnit dosavadní hygienické pomůcky za menstruační kalíšek, a tím, že jsem mu dala šanci, uběhly nejmíň dva roky. Není totiž nejlevnější a potenciální existence s ním vzbuzuje spoustu otázek – na které ale jeden vážně neví, koho se asi tak zeptat.

22. 1. 2019 6 min. čtení Marie Háková
Věci, které vás zajímají ohledně kalíšku, ale nevíte, koho se zeptat

Že ho žena používá, nemá napsané na čele a rozhodně to není běžné téma rozhovorů, takže pokud nějakou náhodou nenarazíte na sdílnou kamarádku, nezbývá než pátrat na internetu. Tam jsem sice našla fakta, ale chyběly mi osobní zkušenosti a dojmy.

„Vůbec nevím, co je menstruační kalíšek zač.“

Je to dámská hygienická pomůcka. Vyrábí se z lékařského silikonu (pozor na necertifikované produkty). Technicky vzato je to malá kapsička, která se zavádí podobně, ale ne stejně jako tampon. Cena začíná na 300 Kč, ale při správné péči ji lze používat opakovaně několik let. Sterilizuje se vyvařením.

Tento článek je určený pro ženy, které nad touto pomůckou již uvažují, a zajímají je osobní zkušenosti.

Když se později jedna moje kamarádka zeptala v chatu, který máme s naší holčičí skupinkou, jestli některá náhodou nemáme zkušenost… chvilku jsem váhala, jestli vůbec odpovídat. Ne že bych jí nechtěla poradit, ale celé tohle téma je prostě „vošajstlich“, že se mi k tomu nechtělo veřejně hlásit. Ale co, není nám dvanáct a menstruace je stejně běžná jako to, že se lidem mastí vlasy nebo v mrazu mají vysušené ruce, a o šamponech a krémech se přece taky mluví nahlas.

A zjistila jsem, že kalíšek zajímá vážně hodně žen! Když už „se o mně ví“, že ho používám, na různé věci se mě ptají další a další kamarádky. Tady jsou ty nejčastější otázky, ke kterým jsem přidala pár dalších z různých online fór. Píšu je pro ty z vás, které už nad touto pomůckou přemýšlíte, ale něčím si nejste jisté. Přesvědčovat, že je to jediné dokonalé řešení a ostatní pomůcky jsou špatné, nikoho nebudu – naštěstí si každá z nás může vybrat. :-)

„Nevadí ti pohled na krev?“

Nevadí. Tohle musíte mít vyřešené, než o kalíšku vůbec začnete vážněji uvažovat. Komu se vlastní krev příčí, pro toho tato pomůcka není.

 „Není to moc velké? Nebolí to, není to nepohodlné?“

Není. A nemělo by.

Bavíme se o používání dospělou ženou, netroufla bych si odpovídat holce, která teprve dozrává. Kalíšek se zavádí svinutý, takže je v tu chvíli mnohem užší. Jak na to, najdete v přiloženém návodu. Chvilku jsem na to koukala a zkoušela kalíšek jenom tak (sbalit, nechat rozbalit, a pořád dokola), než jsem to chytla do ruky. Těžké to není.

Zavádění nebolí, ale ano, poprvé, i podruhé a klidně ještě popáté, je to trochu zvláštní, než získáte ten správný grif. Dobrý trik je navlhčit kalíšek trochou vody. Než jsem si byla jistá tím, jak ho dostat dovnitř i ven, nepoužívala jsem ho mimo domov.

Jak „vysoko“ ho umístit, opět ukáže návod. A zkušenost. Zavedený kalíšek by pak tlačit neměl; je navržený tak, aby respektoval anatomii. Trvalo mi pár použití, než jsem vychytala ideální umístění, nešlo ale o žádné větší nepohodlí a dá se, na rozdíl od tamponu, kdykoli vyndat a zavést znovu. V případě bolestí, tlaku na měchýř apod. bych se poradila s gynekologem nebo prostě používala jinou metodu.

Hodí se taky vědět, že se vyrábějí jednak různé šířky, a jednak měkčí a tužší varianty. Kdybych si nebyla jistá, prošla bych si orientačního průvodce na internetu a přeptala se lékaře. Já jsem si vybrala v drogerii ze dvou nabízených velikostí a průvodce na krabičce mi k tomu stačil, ale pokud bych měla pocit, že se nějak vymykám průměru, řešila bych to víc.

„Nebojíš se, že nebude stačit?“

Je myslím hodně individuální, jak silné krvácení máte. Já se nebojím, protože jsem si nejdřív v klidu vyzkoušela, jak dlouho mi „kapacita“ vydrží. A dá se zkombinovat s vložkami.

 „Můžu s ním…?“

…běhat, plavat, ležet na zádech, skákat padákem a tak? Ležet určitě. Jeden z častých strachů je, že „krev přece poteče zpátky“. Mrkněte na nějaké obrázky ženské anatomie z učebnice – do dělohy se jen tak něco nevrátí.

Co se týče rekreačního sportu, nevidím rozdíl mezi tamponem a kalíškem. Na cvičení jsem si ho začala brát, až když jsem mu po nějaké době začala plně důvěřovat. Není důvod ho nezkoušet postupně a nestřídat s jinými pomůckami. Plavání hodnotit nechci; do bazénu se sice krev nedostane stejně jako při používání tamponu, ale jestli vůbec jít, nebo nejít plavat, to je otázka mnoha sporů.

„Jak to děláš, když nejsi doma?“

Vlastně obdobně jako s tampony. To znamená hlavně mít čisté ruce: umýt si je před tím, než jdu na toaletu, nedotýkat se stejnými prsty (stejnou rukou) kliky, případně mít s sebou dezinfekční gel, a výměnu udělat jako úplně první věc.

Kalíšek jednoduše vylijete a po očištění ho hned zase můžete zavést, není nutné ho nikam pokládat. Tam, kde není umyvadlo u toalety, se dá otřít papírem nebo vlhčenými ubrousky, případně opláchnout vodou z lahve. Kterou samozřejmě nesmím zapomenout mít v tašce. :-)

Tip: kdybych si ho odložit potřebovala, odroluju si „dostatečně hygienicky dlouhý“ kus toaletního papíru a odložím ho na něj.

„Není lepší používat klasiku?“

Můžou přijít situace, kdy by jednorázové pomůcky byly hygieničtější, nebo budu mít po ruce jen ty. Nikdo mě nenutí používat výhradně kalíšek, můžu si ho klidně nechat jen na použití v situacích, kdy je hygiena OK. Jak už jsem zmínila, taky jsem ho mimo domov nepoužívala, dokud jsem si nebyla ve všem jistá.

PS: V diskusích mě to překvapilo, a tak to pro jistotu zmíním. Kalíšek můžete mít zavedený, i když jdete na záchod, anatomie to dovoluje. :-)

„Není špatně ho měnit jenom třikrát denně?“ (doplňte si jakýkoli interval)

Kalíšek můžete měnit, kdykoli chcete. Pokud ho vyndáte třeba už po 10 minutách (pro mě s tamponem nemyslitelné), můžete ho zase bez problémů vrátit. Takže frekvence hygieny je úplně na vás. To mi mimochodem připadá jako jedna z nejlepších věcí.

 „Vyndám ho?“

Samozřejmě. V návodu je to popsané dostatečně dobře, jenom pochopit to může pár (desítek) minut zabrat. :-) Přirovnala bych to ke kontaktním čočkám: než to zvládnete i poslepu, musíte si projít prvními dny, kdy to trvá nekonečně dlouho.

Manipulaci při vyndávání jsem pro jistotu zkoušela ve slabších dnech, a poměrně rychle si byla jistá, že to není žádná řeznická scéna. Já jsem se poprvé hodně bála, jak to dopadne, a tak jsem si s tím pro jistotu sedla na okraj vany. Možná vám to pomůže taky.

„Jak ho udržet hygienický?“

Kalíšky se umývají a před začátkem a na konci menstruace se vyvařují. Můžete na to mít odložený extra hrnec nebo si koupit silikonový obal na „vyvařování“ v mikrovlnce. Pokud je vám toto vědomí nepříjemné, kalíšek jednoduše není pro vás.

„Pomohlo ti to s nějakými problémy?“

Ano. Vyhýbají se mi dříve časté záněty močových cest i ty hloupé infekce. Netroufnu si to přisuzovat výhradně kalíšku, v poslední době více spím, méně se stresuju a podobně, což má na zdraví taky vliv.

Čtěte také: jak se v každodenním životě cítit aspoň trochu jako na dovolené?

Smysl mi to ale dává: lékařský silikon na rozdíl od jiných používaných materiálů nevytváří prostředí pro rozmnožování bakterií. Jednak se na něm nepřichycují, a jednak problém vzniká až s přístupem vzduchu. A znovu – v případě pochybností doporučuji konzultaci s gynekologem.

Na případné problémy má také vliv prádlo: pomáhá vyměnit umělé materiály za bavlnu. Já preferuju tu „bio“ certifikovanou, ale to je zase jiná pohádka. :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články