Právě čtete

Co radím svým zákazníkům, aby jim vydržely květiny dlouho čerstvé?

21652  
Sdílet: 

Co radím svým zákazníkům, aby jim vydržely květiny dlouho čerstvé?

Aby řezané květiny vydržely dlouho krásné a čerstvé, je dobré držet se několika pravidel. Tohle jsou moje tipy, které radím svým zákazníkům v květinářství.

25. 1. 2023 5 min. čtení Green Decor
Co radím svým zákazníkům, aby jim vydržely květiny dlouho čerstvé?

V první řadě je dobré si uvědomit, že cesta ke krásné a trvanlivé kytici začíná už u květináře, proto je dobré mít toho „svého“ o kterém víte, že dbá na prvotřídní kvalitu a čerstvost a že zná původ květin, které prodává. Například v našich květinářstvích s lokálními květinami se běžně stává, že si odpoledne zákazník odnáší kytici z květin, které jsme ráno sklidili na naší farmě.

Při výběru květin sledujte jestli působí svěže, jsou v ideálním stádiu rozkvětu, nemají mechanická poškození či příznaky začínající hniloby (tmavý konec stonku) a že je voda ve vázách čirá.

Kytice musí být správně uvázaná

Správně uvázaná kytice je vázaná do spirály, kdy všechny stonky jdou jedním směrem a žádný z nich se nekříží, v úvazku nesmí být stlačené listy.

Právě v místě křížení totiž dochází při následném svázání kytice k rozdrcení stonků a poškození pletiv, čímž stonek ztrácí schopnost vést do rostliny vodu. S tím a ještě s případnými listy v úvazku pak vzniká prostor pro vznik hniloby a následný úhyn rostlin. Všechny stonky by také měly mít stejnou a dostatečnou délku, aby bez problému dosáhly ve váze do vody.

Aby květiny vydržely přepravu…

Doba přepravy bez vody, kterou květiny zvládnou bez úhony, se zkracuje spolu s teplotou vzduchu. Snažte se ji snížit na minimum.

I když by byly květiny ve vodě, nenechávejte je dlouho ve velkém teple, platí to zejména v létě v autě. Pozor ale taky na mráz, ten může květiny zcela zničit. V dobrém květinářství vám květiny pečlivě zabalí, když mrzne. Některá květinářství také nabízí různé způsoby přepravního balení, které zajistí dočasný přísun vody květinám, což je dobrá volba, pokud víte, že budete s květinami déle cestovat.

Přeprava bez zbytečných odpadů

U nás v květinářství se snažíme předcházet vzniku zbytečných odpadů, proto si myslíme, že je pořád nejlepší starý dobrý kyblík nebo zavařovací sklenice, případně biologicky rozložitelné přepravní balení.

Váza je součástí aranžmá

Správně zvolená váza podle mě podtrhne krásu kytice. Cílem je, aby kytice ve váze dobře seděla a nijak se nevyvracela a aby tvar kytice a vázy esteticky korespondoval.

Vždy používejte dobře vymytou vázu a co nejstudenější vodu tak, aby byly stonky ponořené jen několik málo centimetrů. K dřevnatým stonkům, jako mají např. růže nebo hortenzie, můžete použít i lehce vlažnou vodu s vyšší hladinou. Myslete na to, že květiny mohou vodu „vycucnout“, obzvlášť, je-li teplo nebo je-li jich ve váze hodně.

Příjem a vedení vody se děje řeznou plochou na konci stonku, kterou je třeba po příchodu domů obnovit. Stonky ideálně seřízněte našikmo ostrým zahradnickým nožem, pokud se na to necítíte, tak alespoň sestřihněte zahradnickými nůžkami o 1‒3 cm a květiny ihned vložte do vody, ať stonky zase nezaschnou.

Vodu vyměňujte každý den a seříznutí stonků obnovujte ideálně každý třetí nebo čtvrtý. Průběžně z kytice odstraňujte odkvetlé a kazící se kusy, aby se od nich neinfikovala voda. U nás v květinářství vážeme kytice právě tak, aby v nich byl dostatek jak již rozkvetlých květů, které mají efekt okamžitý, tak i poupat, která se projeví až třeba za týden. Jsou díky tomu krásné třeba i 14 dní, což máme potvrzené od řady našich zákazníků.

Moje tipy a triky

  • Čím méně jsou květiny v teple, tím déle vydrží – trvanlivost jim v domácích podmínkách prodlouží i to, když je dáte na noc třeba na balkon nebo mezi okna.
  • Obecně doporučuji vázy širší, kde se stonky nemačkají k sobě, spirála se může pěkně rozvinout, a tím i kytice v horní části zůstává vzdušná a nezdeformovaná.
  • Trvanlivost mnoha květin je větší, pokud jsou dobře vyzrálé, tzn. mají pevné stonky a jsou v plném květu, nebo dokonce těsně na jeho sklonku. Týká se to hortenzií, čemeřic, ale i třeba cínií.

Mýty o prodlužování životnosti květin

Zákazníci se mě občas ptají na možnosti prodloužení životnosti květin, o kterých se dočetli například na internetu. Některé jsou opravdu funkční, ale jiné nepomáhají. Vybrala jsem pět nejčastějších:

Zkracují narcisy životnost ostatních květů?

Najdeme pouze několik agresivních druhů, které zkracují životnost ostatních květů, jsou-li ve váze společně. Mezi tyto druhy patří např. lilie, narcis, konvalinka nebo i žluté odrůdy růží. Významněji působí agresivní druhy, jako jsou narcisy, proto je ve váze skladujte samostatně, případně je kombinujte se zelení a květy, které nejsou tolik citlivé na látky narcisy vypouštěné. Snášenlivost s ostatními druhy zvýšíte, pokud nejprve necháte narcisy samostatně ve váze s vodou, kterou několikrát vyměníte (vyplaví se tak sliz jedovatý pro ostatní květiny) a až pak je použijete do aranžmá – stonky už ale znova nesmíte seřezávat.

Patří k tulipánům kostky ledu?

U cibulovin platí, že čím studenější vodu jim dopřejete, tím lépe. Když tedy do vody ve váze s tulipány občas přihodíte pár kostek ledu, rozhodně tím nic nemůžete zkazit.

Potřebují vlčí máky horkou vodu?

Nepotřebují, jen je dobré, aby se u rostlin, které vylučují latex, zastavilo jeho vyplavování do vody, a to zajistí právě horká voda. Nožem seříznete našikmo stonek, na několik sekund ho vložte do nádoby, kde je přibližně 2‒5 cm vroucí vody a poté ho přendejte do připravené vázy se studenou vodou. Tato metoda má však především schopnost uvolňovat rostlinná pletiva, a tím vytlačit bubliny zablokované v cévních svazcích, které způsobují embolii, čímž snižují příjem vody. Vhodná je proto u slunečnic, čemeřic nebo hortenzií.

Je pravda, že do blízkosti kytice nepatří mísa s ovocem?

I když to vypadá pěkně, opravdu mísa s ovocem vedle kytic nepatří. Ethylen vylučovaný ovocem je přírodní fytohormon, který urychluje vykvétání, zrání plodů, opad listů a odumírání rostlinných pletiv, čímž se samozřejmě zkracuje trvanlivost květin.

Je dobré pokládat růže na nějaký čas do vany s vodou?

Příjem vody většiny rostlin probíhá řeznou plochou na konci stonku. V malém a zanedbatelném množství dochází i k příjmu vzdušné vlhkosti celou rostlinou, nikoliv však příjmu vody jako takové. Dalším problémem, který u této metody může nastat je ten, že voda, která zůstane v samotném květu bude s velkou pravděpodobností vést ke vzniku plísní.

Doufám, že se vám mé tipy budou hodit a až příště dostanete krásnou kytici, vydrží vám dělat radost ještě o něco déle.

Pozvěte si domů barvy

Pozvěte si domů barvy

Rozsviťte a zútulněte interiér nápaditým barevným nábytkem a doplňky.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články