Právě čtete

Jak pečovat o vánoční hvězdu? Může vydržet (nejen) do dalších Vánoc!

31647  
Sdílet: 

Jak pečovat o vánoční hvězdu? Může vydržet (nejen) do dalších Vánoc!

Také patříte k těm, komu každoročně vánoční hvězda zajde dřív, než oslavíte Nový rok? Letos se o ni postarejte správně a třeba z ní příští rok budete mít dokonce několik dalších!

13. 12. 2022 3 min. čtení Kvítka v bytě
Jak pečovat o vánoční hvězdu? Může vydržet (nejen) do dalších Vánoc!

Možná jste se letos nechali odradit náporem stovek kusů vánočních hvězd prodávaných v obchodních domech, hobby marketech nebo zahradnictvích. Pokud jste si ale jednu přece jen pořídili, dostali ji jako dárek od blízkých nebo kolegů v práci, máme pro vás dobrou zprávu: Letos vám vánoční hvězda nevyhasne! Stačí jen jedna a příští rok budete vánoční hvězdy rozdávat vy.

Kde se vlastně vzala a proč je červená

Vánoční hvězda neboli pryšec nádherný (​Euphorbia pulcherrima)​ pochází z Mexika, kde přirozeně roste do bujných vysokých keřů.

A opravdu! Já jeden kdysi před Vánoci dostala a jeho houževnatost mě velmi mile překvapila. Na začátku února totiž bujný růst zelených listů vystřídá vánoční červené listeny. To, na co běžně u vánoční hvězdy ukazujeme prstem, totiž nejsou květy, ale trochu jiné listy, které mívají na rostlinách speciální funkci. V případě vánoční hvězdy lákají opylovače. Květy jsou totiž jen drobné kuličky čouhající z pravidelně uspořádaných červených listenů.

Jak se o vánoční hvězdu správně starat?

Během Vánoc je vánoční hvězda v květu, tedy v reprodukční fázi svého ročního cyklu. Neroste a nevyžaduje tolik zálivky. Věnujte jí ale místo na privilegovaném parapetu okna, které teď v zimě moc neotvíráte.

Časté důvody, proč hvězda opadá

Vánoční hvězda často zvadne kvůli chladnému průvanu, nebo opadá z nedostatku světla.

Jakmile v průběhu února odkvete a odpadnou i červené listeny, bude vánoční hvězda vyžadovat více zálivky. Jde to ruku v ruce s postupným prodlužováním dne a nástupem nového vegetačního období na začátku jara. Pamatuju si, jak jsem do té své lila decilitry vody se strachem, že ji přeliju. Jí se to naopak velice líbilo.

Po zimě bude mít hvězda žízeň

Budete se muset ohánět, protože vánoční hvězdy jsou žíznivé typy, nikoli vyprahlé seschliny. Bez pravidelné zálivky sice neuschnou, ale rychle začnou shazovat listy.

Množte ji a omlazujte

Ke konci jara, klidně někdy v květnu, ostříhejte zelené vrcholky stonků.

Vrcholové řízky zapíchněte do zahradnického substrátu smíchaného s pískem v poměru 1 : 1. Zeminu nařízkovaných rostlinek udržujte vlhkou zálivkou do podmisky, která je skromná, ovšem častá. Nařízkované rostliny stihnou zakořenit, abyste si připravili svou vlastní produkci vánočních hvězd. Jednu si ponechte opět na Vánoce a zbytek můžete rozdat dobrým lidem.

Všechny rostliny během léta začnou velice rychle přirůstat. Ke konci léta začněte přemýšlet, kde je u vás doma vhodné místo proto, abyste vánočním hvězdám juniorům zajistili přirozeně krátký den a neovlivňovali je umělým světlem v obýváku. Vhodným místem je společná chodba v bytovce, zimní zahrada, pokoj, kde večer nesvítíte. Někdy se vyplatí rostliny převézt do kanceláře, odkud odcházíte nejpozději o půl páté. Klidně může být na podzimním stanovišti i nižší teplota, ta přírůstek červených listů a nasazení květu jen podpoří.

A na Vánoce zas a znova

Krátký den je pro vánoční hvězdu nezbytností. Simulujete tak přirozené podmínky, na které rostlina reaguje.

Prozrazuje nám tím, že nepochází přímo z tropických oblastí, ale že v domovině zažívá výkyvy typické pro subtropický pás. Není nemrznoucí, teploty jejího zimního pobytu by tedy neměly klesnout pod 10 ​°C, ovšem otužilá vánoční hvězda chladnější pobyt na chodbě snese.

Vánoční hvězda se v dnešní době nabízí i v jiných než červených kultivarech ­– vyšlechtěné jsou i takové, které mají meruňkové, bílé či růžové listeny. Vypadají půvabně a dokonale zapadnou mezi vaše pokojová kvítka společně s vánočním kaktusem a hvězdníkem, tak typickým pro Vánoce. Vám se možná podaří nějaký takový speciální kultivar nakoupit a pak se zasloužíte o jeho rozšíření napříč českými domácnostmi.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články