Právě čtete

Musím žít bez kofeinu

8791  
Sdílet: 

Musím žít bez kofeinu

„To si vůbec neumím představit!“ hrozí se většina lidí, když zjistí, že patřím mezi hrstku těch, komu kofein kolující v žilách nedělá dobře. Své oblíbené voňavé kávy jsem se ale odmítla vzdát. Jak bez ní funguju? Překvapivě snadno.

2. 8. 2019 4 min. čtení Marie Bezděková
Musím žít bez kofeinu

Když jsem před lety zjistila, že mi po kávě není dobře, skoro jsem to obrečela.
Nějakou chvíli trvalo, než mi došlo, že za stažený žaludek, třes rukou, nervozitu a bušení srdce může můj milovaný ranní kávový rituál. Důvod mě překvapil: přecitlivělost na kofein. To vážně může existovat?
A co teď s tím?
Věděla jsem, že šálku kávy se budu vzdávat jen velmi těžko. Její chuť a vůni jsem si oblíbila natolik, že bych se o ten prožitek připravila jen velmi nerada. Vyzkoušela jsem tedy kávu bez kofeinu, zjistila, že chutná skoro stejně, a smířila se s tím, že odteď už si klasické kafe nedám. Mnohem snáze než moje okolí…

Kafe bez kofeinu? Ale prosím tě…

„Ale k čemu ti to tedy je, když s tebou nic nedělá?“ ptají se mě kolegové i přátelé. No k čemu, prostě mi to chutná. :-) Má to i druhý důvod. Vždyť věta „Pojďme na kafe,“ znamená totéž jako „Chci se s tebou vidět,“ a stejně tak většina lidí nabízí návštěvě automaticky jako první právě kávu. Společné pití kávy je příjemná společenská záležitost, o kterou se nechci připravit.

Někdy mám pocit, že ještě hůř se s mým bezkofeinovým caffè latte smiřují v kavárně. Někde totiž decaf vůbec nevedou, případně se nevyhnu zkoumavému pohledu, kde schovávám těhotenské bříško. Strkat si polštář pod šaty pokaždé, když si půjdu pro svoje oblíbené latte, ale nehodlám. :-)

Klasická káva totiž není zapovězená jenom těhotným ženám, ale také lidem s problémy se srdcem, těm, kdo trpí na pálení žáhy a žaludeční problémy, kojícím maminkám, dětem a teenagerům nebo lidem se spánkovými problémy. To už je dost důvodů k tomu, proč kávu bez kofeinu nabízet.

Co je vlastně kofein?

Kofein je bílá, krystalická látka, která stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. To z ní dělá pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě. Jeho zdrojem je například čajovník čínský (černý a zelený čaj), kávové nebo kakaové boby (káva a kakao), kola (kolové nápoje) nebo rostlina s názvem cesmína paraguayská (z té se připravuje maté).

Kofein má celou řadu účinků: zrychlení srdečního tepu i metabolismu, podpora spalování tuků či zvýšená diuréza (je močopudný). Dokáže také stimulovat vyplavování adrenalinu, čímž dochází k uvolňování mastných kyselin do krevního řečiště, které jsou posléze využity jako zdroj energie pro výkon.

Jak doplnit chybějící energii?

To je velmi dobrá otázka. Napadlo by vás, že po radikální změně kávových zvyků pocítíte výkyv energie? Mě taky ne, ale stalo se. Očividně jsem si kávou vynahrazovala důsledky ne úplně dobrých zvyků, a tak by to samozřejmě být nemělo, ani pokud kofein pít můžete (a pijete).

Předně si už delší dobu dávám záležet na tom, aby moje snídaně neobsahovala jednoduché cukry (takže vynechávám rafinovaný cukr a výrobky, které ho jsou plné, třeba většinu „snídaňových“ směsí). Ty totiž dokážou člověka „nakopnout“, ale jen na krátkou dobu. Zdravá snídaně se složitými cukry (hodně zeleniny, celozrnné pečivo či ovesné vločky) mě nabije energií na mnohem delší dobu. Dalším vydatným zdrojem energie, který jsem měla tendenci šidit, je spánek, a snažím se spát osm nebo devět hodin. Důležitý je samozřejmě i správný pitný režim, na který si pořád ještě zvykám.

I káva bez kofeinu chutná skvěle

Přesvědčit kohokoli, aby si usrkl mého bezkofeinového latte, je nadlidský úkol. Hodně lidí si nejspíš myslí, že kafe bez kofeinu nemá žádnou valnou chuť. Kdepak. Je to káva se vším všudy, pouze téměř úplně zbavená kofeinu. V zásadě existují dva procesy, kterými toho lze dosáhnout.

První metodě se říká „evropský proces“ a je také nejčastěji používaný. Káva při něm neztrácí svou chuť a aroma. Zjednodušeně řečeno se z ní kofein odstraní tak, že se boby nejprve namáčí ve vodě a poté promývají v chemické látce (methylenchlorid nebo extrakční látka ze skupiny ovocných esterů – přirozené složky mnoha druhů ovoce, např. hrušek nebo jablek), která z nich kofein absorbuje. Na konci procesu se káva znovu vypláchne vodou a nakonec vysuší. Výsledkem je káva, která chutná prakticky stejně jako ta klasická.

V Tchibo využíváme právě evropský proces. Látky používané k extrakci kofeinu jsou schváleny v rámci EU, jsou přezkušovány a jsou zdravotně nezávadné.

Druhým způsobem je „švýcarský vodní proces“. Tato metoda se dá použít jen u některých silnějších druhů kávy (například arabica), protože je zbavuje typické chuti a vůně. Káva je při něm pouze namáčena do horké vody a kompletně vylouhována včetně kofeinu. Ten se z tohoto roztoku odstraní pomocí filtrů s aktivním uhlíkem. Poté se použitá kávová zrna namočí zpět do přefiltrovaného (již bezkofeinového) roztoku, z něhož získají zpět část aromatu a chuti. Nakonec se zrna opět vysuší a posílají do pražírny.

Bezkofeinová káva v Tchibo

V Tchibo nabízíme bezkofeinové kapsle Cafissimo Caffè Crema bez kofeinu (v prodejnách i v e-shopu) nebo zrnkovou kávu Colombia Fino (pouze v prodejnách).

U našeho kávového baru si můžete objednat všechny kávy kromě Cold Brew a Nitro Cold Brew také v bezkofeinové variantě.

Pokud hledáte jen slabší, ale přesto kofeinovou kávu, platí, že arabica (primárně espresso) má cca poloviční množství kofeinu ve srovnání s robustou.

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články