Právě čtete

Cukr mění základní podstatu kávy

8999  
Sdílet: 

Cukr mění základní podstatu kávy

Sladíte? Ne? Ano? Jedna lžička, nebo dvě? Milovníci kávy se odnepaměti dělí na dva tábory. Ti první mají rádi kávu takovou, jaká je. Klasickou hořkou, zachovávající si tak původní chuť a aroma. Ostatní si ji rádi dolejí mlékem a přihodí pár kostek cukru. Ponechme na chvíli stranou spor, jak by se káva měla správně pít, a podívejme se tomu slazení trochu na zoubek.

29. 11. 2017 2 min. čtení Redakce
Cukr mění základní podstatu kávy

Výzkum vedený univerzitou z Yorku v Anglii přišel s odhalením, že sladká chuť cukru ve skutečnosti nemaskuje hořkou podstatu kávového nápoje, jak se myslelo, ale přímo mění jeho základní chemické složení. Vědci se zabývali tím, jak spolu kofein, cukr a voda reagují na bázi molekul. Zjistili, že přidaný cukr způsobuje, že se molekuly kofeinu více shlukují, aby se molekulám cukru vyhnuly, a tak posléze stimulují menší plochu chuťových pohárků. Díky tomu tedy cítíme na našem jazyku méně hořké chuti. „Když se molekuly shluknou a semknou dohromady, je pro chuťové pohárky těžší rozpoznat, jaká chuť se v nich ukrývá,“ říká autor výzkumu doktor Seishi Shimizu. „Je to, jako byste se dívali na dvě stejné mince a ony by byly slepené – může se stát, že budou vypadat jen jako jedna.“

Pod lupu si cukr a kávu vzala i společnosti Tchibo ve studii Mintel Coffee Annual Review. Výzkum, který prováděli v Číně, zjistil, že největší podíl lidí (74 %) si dává kávu, aby nabral novou energii. Slazení je v Asii velmi populární, například v Thajsku je cukr v kávě samozřejmostí a kolikrát v takovém množství, ze kterého by člověku vstávaly vlasy na hlavě. 67 % lidí si kávu dává jako „něco dobrého“ k relaxaci u televize nebo surfování na internetu. Na třetím místě se s 63 % umístili lidé s chutí na kávu při práci a studiu. Všichni dobře víme, že cukr vyživuje mozek a svaly a jednou ze zajímavostí je, že má i antibakteriální účinky.

Radost z cukru mají i ti, co rádi zůstanou doma a dají si kávu jen na chuť. Jak chutná káva nejvíce vám? Sladíte?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články