Právě čtete

Kofein pomáhá naší paměti

3815  
Sdílet: 

Kofein pomáhá naší paměti

Káva nepovzbuzuje pouze naši energii, schopnost se soustředit a adrenalin. Věděli jste, že kofein pomáhá zlepšit i paměť, a dokonce působí jako prevence proti Alzheimerově a Parkinsonově chorobě? Káva totiž obsahuje polyfenoly, což jsou silné antioxidanty chránící buňky lidského těla proti volným radikálům. Tím posilují odolnost nervového systému a předcházejí tak těmto závažným onemocněním. Umí toho ovšem mnohem více...

11. 12. 2017 3 min. čtení Redakce
Kofein pomáhá naší paměti
Zdroj: Flickr.com

 

Kofein podporuje vizuální paměť

Michael Yassa z University Johnse Hopkinse v Baltimoru vedl tým vědců zabývající se efektem kofeinu na naši paměť. Ve studii, která byla posléze publikována v časopisu Nature Neuroscience, zjistili, že po vypití šálku kávy naše paměť funguje mnohem efektivněji, a to po dobu minimálně dalších 24 hodin.

Do výzkumu se zapojilo 73 dobrovolníků, kteří v běžném životě pravidelně nepijí kávu či nekonzumují kofeinové výrobky. Vědci jim ukázali sérii velmi podobných obrázků a těsně poté dostala polovina z dobrovolníků 200 miligramové kofeinové tablety, což odpovídá asi 2 šálkům silného espressa, druhá polovina užila pouze placebo tabletky. Následující den jim ukázali další sérii obrázků a dobrovolníci měli určit, jestli jsou stejné, podobné, či úplně jiné.

Skupina, která dostala dávku kofeinu, dokázala u většiny obrázků určit, zda jsou stejné, nebo se v něčem liší v porovnání s obrázky z předchozího dne. Dobrovolníci ze skupiny na placebo efektu pouze poznali, zda obrázek předtím viděli, nebo ne, ale už žádné další podrobnosti.

„Pokud bychom užili klasickou rozeznávací metodu bez použití obrázků, které jsou si velmi podobné, nedokázali bychom identifikovat žádný efekt kofeinu,“ říká autor studie Michael Yassa. „Avšak použití skoro identických obrázků vyžaduje od mozku mnohem náročnější rozlišovací proces, který nazýváme separace vzorů, a jak se zdá, na tuto mozkovou činnost kofein působí velmi příznivě.“

Zdroj: Flickr.com

 

Kofein jako tajná zbraň rostlin

Efekt kofeinu na paměť můžeme pozorovat i v říši rostlin a zvířat. Určité květiny totiž produkují kofein proto, aby si včela, která je opyluje, lépe pamatovala, kde povzbuzující látku získala, a ke květině se pak vrátila. Zabývali se tím výzkumníci z univerzity v Newcastlu, kteří vystavili včely laboratorně vytvořené vůni určitých květů a naučili je, aby při této vůni očekávaly i látku se sladkou chutí. Některé včely spolu s ní dostaly i kofein, jiné ne. Později byly včely vůni opět vystaveny a vědci pozorovali, kterým z nich se vysunou sosáčky k sátí nektaru. Po 24 hodinách včely, které byly krmeny kofeinem, vysunovaly sosáček třikrát častěji než ostatní. Včely sice chuť kofeinu necítí, látka však ovlivňuje jejich mozkové buňky.

„Pro včelu je složité zapamatovat si, kde se jaká rostlina vyskytuje, když rychle poletuje z jedné na druhou. Zjistili jsme, že jim v tom pomáhá kofein,“ prohlásila vedoucí týmu vědců Geraldine Wrightová.

Všeho s mírou

Kofein je rozhodně důležitou látkou, která jak v přírodě, tak v lidské společnosti pomáhá zvýšit efektivitu některých mozkových činností, a paměť je jednou z nich. Ne nadarmo začínáme den ranní kávou a spousta studentů si bez ní nedokáže představit zkouškové období. Nezapomeňte však, že aby byl kofein pro naši paměť co nejpřínosnější, měla by být dodržena jeho optimální dávka, což odpovídá zhruba 200 miligramům denně, použitým ve studii vědeckého týmu z Univerzity Johnse Hopkinse.

Zdroj: Flickr.com
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články