Právě čtete

Pustila jsem se do batikování a vrátila do skříně oblečení, které bylo na vyřazení

2942  
Sdílet: 

Pustila jsem se do batikování a vrátila do skříně oblečení, které bylo na vyřazení

Zkoušeli jste někdy batikovat? Já naposledy jako dítě, na táboře. Nabatikovala jsem si tenkrát tílko červenou barvou, a ačkoliv je to už téměř dvacet let, do teď si přesně pamatuji, jak vypadalo. U babičky na Moravě jsem v něm tenkrát běhala skoro celé prázdniny a maminka s babičkou měly radost, že na něm tolik nejdou vidět fleky od ovoce ze zahrady.

17. 7. 2022 4 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Pustila jsem se do batikování a vrátila do skříně oblečení, které bylo na vyřazení

Letos jsem se do batikování pustila znovu, tentokrát už jako máma rok a půl starého chlapečka. Pokud máte malé děti, věřím, že stejně jako já najdete v jejich šatníku nejeden světlý kousek oblečení plný nevypratelných fleků. Ve své skříni zase možná máte nějaké to zaprané tričko, které už se vám moc nechce nosit. A právě batikování je podle mě skvělý způsob, jak takovému poničenému oblečení vdechnout nový život. V batice se to ztratí a výsledek je super!

Co se hodí vědět, než budete batikovat

Technik batikování existuje spousta. Snad všechny ale mají společné následující body:

  • Potřebujete světlý kus oblečení z přírodních materiálů, jako je bavlna nebo hedvábí.
  • Nezapomeňte použít gumové rukavice, abyste nedopadli jako já! Černo-modré ruce jsem měla ještě 3 dny.
  • Při barvení pracujte s vlhkým textilem.
  • Před batikováním (i po něm) oblečení vyperte bez aviváže. Díky tomu bude látka dobře přijímat barvu.
  • Po usušení čerstvě nabatikovaný kousek vyžehlete.

Jak oblečení vážu, aby mělo hezké vzory?

Na fotkách můžete vidět klasickou vázanou batiku, která je asi nejsnazší. Doporučuji ji zkusit, pokud s batikováním začínáte.

Dělá se to tak, že vypraný kus oblečení na nejrůznějších místech pevně svážete provázkem. V místě vázání se látka neobarví a vznikne vzor. Já místo provázku radši používám gumičky, protože při závěrečném rozstřihávání provázku hrozí, že bych nechtěně prostřihla látku.

  • Pokud chcete kruh, chytněte kus látky v místě, kde má vzniknout, a zagumičkujte.
  • Pro pruhy zagumičkujte oblečení podél celého obvodu tam, kde mají být pruhy.
  • Na tričku můžete vytvořit také spirálu – dřevěný kolíček přichyťte doprostřed trička a začněte jím točit. Tím vytvoříte z trička spirálu. Tu zafixujte třemi gumičkami (vznikne 6 pruhů).

Návod na batikování oblečení

Metod batikování je několik. Tahle je taková nejklasičtější a podle mě i snadná. Můžete se do toho pustit klidně i s dětmi, pokud už je máte o něco starší než já.

Budete potřebovat:

  • oblečení, které budete barvit
  • barvu na textil
  • ocet (pokud je tak uvedeno v návodu na barvě)
  • dostatečně velký hrnec
  • lžíci nebo starou vařečku
  • gumičky (klasické z domácích potřeb) nebo provázek

Postup:

  1. Vybrané oblečení jsem si zagumičkovala podle vzorů, které jsem si vybrala.
  2. Když bylo oblečení obvázané, připravila jsem barvicí lázeň podle návodu na obalu. Nejdříve jsem ohřála vodu, zamíchala v ní barvu a přidala sůl.
  3. Oblečení jsem navlhčila, vložila do barvy a nechala působit podle návodu na obalu.
  4. Po uplynutí doby působení jsem slila vodu a oblečení dala do octového roztoku.
  5. Nakonec jsem látku pořádně propláchla čistou vodou, vyždímala, pověsila a suché oblečení vyžehlila.

Další způsoby batikování

Batikovat můžete ale i za studena, savem a dokonce i v mikrovlnce nebo za použití batikovacího vosku.

Za studena

K této metodě potřebujete barvu na textil k použití za studena a gumičky nebo provázek. Opět začněte tím, že si oblečení zavážete, namočíte do studené vody a lehce vyždímáte. Můžete barvit celou látku, ale také jde nanášet barvu štětcem nebo aplikátorem, takže textil může být klidně i duhový. Pak daný kousek dejte do fixátoru, vymáchejte a nechte uschnout.

Batikování savem

Hodně oblíbená metoda, která má hned v základu velký rozdíl: budete potřebovat tmavou látku. Nebudete totiž barvit, ale odbarvovat. Kromě textilu si připravte savo, rozprašovač/štětec a podložku, abyste nezničili povrch stolu. Připravte roztok (buď čistě savo, nebo pokud chcete motiv méně sytý, můžete ho naředit) a barvěte pomocí štětce nebo roztok nalijte do rozprašovače a stříkejte na textil. Použít můžete i šablony, kterými část látky zakryjete. Oblečení poté dobře vymáchejte a vyperte.

Batikování v mikrovlnce

Oproti fixaci barev v hrnci má batikování v mikrovlnné troubě výhodu, že si můžete nakreslit téměř cokoliv. Začněte tím, že v kelímku rozmícháte část barvy. Navlhčené oblečení položte na podložku a začněte kreslit buď štětci nebo injekčními stříkačkami. Až budete se svým dílem spokojeni, oblečení složte a umístěte do sáčku s dírami. Ten dejte asi na 7 min do mikrovlnné trouby. Poté oblečení pořádně propláchněte, vyperte, usušte a vyžehlete.

Vosková batika

Vosková batika je podle mě poměrně náročná. Můžete se umělecky vyřádit, ale musím vás varovat – výsledek se těžko předvídá. Část textilu zakryjete voskem, na který se barva nechytá. Látku je potřeba pořádně natáhnout (třeba do kroužku na vyšívání), pak můžete nanášet vosk štětcem nebo razítkem. Hlavně doporučuji použít podložku na pracovní plochu, abyste si nezničili stůl. Oblečení vložte do barvy na textil k použití za studena a postupujte podle návodu na obalu. Nakonec vosk odstraňte nebo pokračujte v barvení. Pro vícebarevný efekt můžete znovu nanést vosk a textil opět obarvit (postupně od světlých barev po tmavší). Vosk odstraníte vyvařením (nezapomeňte ale oblečení zatížit, protože vosk vyplave na povrch) nebo pomocí žehličky (přes savý papír, který během žehlení několikrát vyměníte).

Myslím, že se ještě několikrát do batikování pustím. Nejen že je to nostalgická vzpomínka na dětství a umí to zachránit i poničené oblečení, ale také se vrací do módy. Koneckonců – i v kolekcích Tchibo se často batikované kousky objevují.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články