Právě čtete

Káva inspirovaná Crème brûlée: s vanilkovou šlehačkou a karamelovými křupinkami

698  
Sdílet: 

Káva inspirovaná Crème brûlée: s vanilkovou šlehačkou a karamelovými křupinkami

Na sladká ochucená kafíčka si většinou moc nepotrpím, ale jakmile venku udeří mrazy a nevlídné počasí, občas mě přece jen chuť na šálek s čepicí šlehačky přepadne. A když už to má být, tak ať to je dokonalý tekutý dezert!

27. 1. 2025 4 min. čtení Jana Duffková
Káva inspirovaná Crème brûlée: s vanilkovou šlehačkou a karamelovými křupinkami

Tenhle kávový nápoj jsem si vyladila do detailu a beru ho opravdu spíš jako dort. Dort, u kterého nemám práci s pečením korpusu. I když… i tahle příprava nějaký čas zabere. Ta sladká odměna za to ale stojí. Obzvlášť pokud si ji vychutnám s někým, kdo k nám přijde na návštěvu a ocení tuhle výjimečnou kalorickou bombu stejně jako já.

Z čeho se káva jako Crème brûlée skládá?


Ze čtyř částí: z křupavých karamelových posypek, domácího vanilkového sirupu, vanilkové šlehačky a jemné filtrované kávy.

1. Křupavé karamelové posypky

Můžete si je podle receptu připravit klidně předem, skladovat je v uzavíratelné nádobě (kde vám vydrží opravdu dlouho) a používat podle chuti nejen na Crème brûlée kávu. Já si je občas sypu třeba i na ovesnou kaši, na palačinky a syn je miluje s babyccinem.

Ingredience (na 1 menší zavařovací sklenici plnou křupinek):

  • 100 g krupicového bílého cukru
  • 30 g mandlové mouky
  • 3 cukrářské piškoty

Postup:

  1. Cukr rovnoměrně nasypte na pánev a tu postavte na sporák nastavený na střední výkon.
  2. Čekejte, než se cukr rozpustí v karamel a ideálně ho v průběhu moc nemíchejte, aby nevznikly hrudky.
  3. Do karamelu vmíchejte mandlovou mouku a směs ihned přelijte na pečicí papír, kde ji rozetřete do co nejtenčí vrstvy. Pracujte svižně, hmota bude rychle tuhnout.
  4. Počkejte, až vše úplně vychladne a karamel bude tvrdý. Poté ho snadno odloupněte od pečicího papíru a nadrťte ho na konzistenci posypek. Můžete si pomoci tak, že rozlámané kousky karamelu uzavřete do zip sáčku a přes utěrku po něm budete přejíždět válečkem na těsto, případně vše rozmixujte ve food procesoru (to se hodí hlavně v případě, kdy jste neudělali plochu dostatečně tenkou a hůře se vám drtí ručně). Směs můžete rozmixovat i dohladka, ale pokud si přejete, aby posypka byla křupavá, je lepší ji nechat lehce hrubou. To doporučuji!
  5. Na závěr nahrubo nadrťte i cukrářské piškoty a vmíchejte je do směsi.

2. Vanilkový sirup do kávy i na ozdobení šlehačky

Do sirupu používám třtinový cukr. Vykouzlí mnohem lepší chuť než cukr klasický a také je díky jeho barvě sirup krásně zlatavý.

Ingredience (mně vystačí asi na tři kávové nápoje):

  • 70 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 40 g vody
  • 2 lžíce 33% smetany (nebo podle potřeby)

Postup:

  1. Oba cukry nasypte do rendlíku a zalijte vodou. Dobře promíchejte.
  2. Rendlík postavte na sporák a přiveďte směs k varu.
  3. Vařte na mírném stupni, dokud se všechen cukr nerozpustí a sirup lehce nezhoustne.
  4. Na závěr odstavte a vmíchejte vanilkový extrakt.
  5. Během chladnutí sirup občas promíchejte. Až úplně vychladne, bude hustší než zatepla.
  6. Podle potřeby sirup nařeďte smetanou do požadované konzistence. To, jak moc po vychladnutí sirup zhoustne, závisí na tom, jak intenzivně jste ho vařili, proto se může potřebné množství smetany lišit – já přidávám většinou 1–2 lžíce. Hotový sirup by měl hezky stékat ze lžičky, ale zároveň by měl být dostatečně hustý.

Pro ještě intenzivnější vanilkovou chuť můžete do sirupu vyškrábnout obsah vanilkového lusku. Prázdný lusk si pak uložte do dózy s cukrem, který vám na příště hezky ovoní. Na vyváření v tomto sirupu ho neplýtvám, vaří se poměrně krátce a mám pocit, že by ho na to byla škoda.

3. Vanilková šlehačka

… poctivá a ze smetany! Nikdy ji nenahrazuji šlehačkou ze spreje.

Tady není potřeba rozepisovat složitý recept. Zkrátka nalijte do vyšší úzké nádoby 1 balení vychlazené 33% smetany, přisypte 1 vanilkový cukr a elektrickým šlehačem s metličkami vyšlehejte dotuha. Během šlehání se cukr hezky rozpustí.


Při nákupu dejte pozor, ať v košíku skončí opravdu vanilkový cukr a vyhnete se vanilinové náhražce.

4. Filtrovaná káva

Pro tento nápoj jsem si připravila kávu v konvičce s filtrem a použila zrnka z nové limitky Kitale Kenya.

Podle vaší preference (a vybavení, které máte doma) ale klidně můžete kávu nachystat v chemexu nebo french pressu, případně využijte domácí překapávač. Filtrovaná káva je do nápoje ve stylu Crème brûlée hezky jemná. Samozřejmě můžete použít i espresso, na to pak ale zvolte zrnka Barista (nebo kapslovou kávu) a počítejte s opravdu intenzivní chutí.

Ochutnejte raritní kávu Kitale Kenya

Ochutnejte raritní kávu Kitale Kenya

Jemnými tóny červeného rybízu a medu vás překvapí 100% Arabica z východoafrického regionu Trans-Nzoia. Koupíte ji v kamenných obchodech Tchibo.

Více informací

Všechno připraveno, sestavte si Crème brûlée šálek!

Kompletace! Poslední krok a můžete se do kávy pustit.

recept na kávu s vanilkovou příchutí

  1. Kávu nechte lehce zchladnout tak, aby pořád byla teplá, ale ne horká (díky tomu se vám šlehačka hned nerozpustí a nápoj se vám bude lépe konzumovat).
  2. Do 150 ml připravené kávy vmíchejte asi 2 lžičky sirupu. Směs nalijte do sklenice určené pro horké nápoje.
  3. Vršek kávy ozdobte šlehačkou – použijte zdobicí sáček nebo stejně jako já vytvarujte ledabylé „nočky“pomocí dvou lžic.
  4. Šlehačku posypte křupinkami a polijte asi lžící sirupu.
  5. Ihned podávejte, než se šlehačka začne rozpouštět.

Věřím, že si kávu užijete a možná pak ještě budete mlsat zbylou šlehačku jen tak se sirupem a křupinkami, možná i s kopečkem zmrzliny. Tomu podle mě totiž nejde odolat. Tak dobrou chuť!

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články