Právě čtete

Pot a slzy léta. Pomoc, teče mi obličej – co proti pocení dělat?

10356  
Sdílet: 

Pot a slzy léta. Pomoc, teče mi obličej – co proti pocení dělat?

Pocení je sice přirozené, ale zatraceně nepříjemné. A taky hodně individuální. Znáte to, někdo se potí jako pr**e a jiný neuroní ani krůpěj, taková nespravedlnost! Když ale do města vtrhnou skutečné letní tropy, čůrky potu nám po tvářích stékají všem – a nezastaví je ani hora pudru. Dá se proti pocení obličeje vůbec něco dělat? 

17. 7. 2024 4 min. čtení Jitka Součková
Pot a slzy léta. Pomoc, teče mi obličej – co proti pocení dělat?

3 vychytávky pro okamžitou úlevu od zpoceného obličeje: vysát, provětrat, zamlžit

Matující papírky

Letní „must have“ do každé dámské kabelky i té mojí. Matující papírky jsou jasným důkazem, že ty nejgeniálnější věci bývají úplně jednoduché. Jde o tenoučké ubrousky ze silně savého papíru, které zachrání můj make-up kdykoli a kdekoli. Stačí přiložit papírek na čelo nebo na nos a přebytečný pot, kožní maz i lesk okamžitě zmizí. 

Papírky jsou na jedno použití, nicméně v kompaktním balení jich bývá naskládaných 50 až 100 kusů, takže jen tak nedojdou. Některé papírky dokonce seženete v praktické kombinaci s ultralehkým pudrem, čímž zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Vějíř

Svěží vánek je v létě hotové blaho, ale co když zrovna nefouká? Já mám v kabelce po ruce skládací vějíř. Tenhle praktický vynález k nám doputoval před mnoha staletími z Asie. Ostatně mladičkým Japonkám vděčíme i za vějířovou reinkarnaci, právě díky nim je z něj znovu trendy módní doplněk. Vyznavači technologií samozřejmě mohou vějíř nahradit USB větráčkem, já ale dávám přednost elegantnějšímu řešení.

Víte, proč vějíř „chladí“?

Protože těsně k obličeji přiléhá vrstva vzduchu, která se ohřívá a brání úniku tepla z pokožky. Pohyb vějířem tuto ohřátou vrstvu odfoukne a nahradí ji čerstvým a chladnějším vzduchem z okolí. A právě cirkulace vzduchu pomáhá k vyrovnání teplot, menšímu pocení a celkově příjemnějšímu pocitu.

Rozprašovač

Zahalit rozpálenou tvář do jemné vodní mlhy je tak osvěžující! Ať už své pleti dopřeju luxusní termální vodu ve spreji, nebo obyčejnou, květovou či bylinkovou vodu z cestovního rozprašovače – přečtěte si, jak si ji jednoduše vyrobit doma. Hydratace není v létě nikdy dost…

Skvělé je, že osvěžující vodu můžete výborně použít k ochlazení dekoltu a vlasů, respektive pokožky na hlavě. Ale jestli potřebujete „silnější kávu“, doporučuju rychlou a 100% účinnou první pomoc v podobě studeného obkladu na zátylek.

Prevence a další tipy proti pocení

Proč se vlastně potíme?

Důvodů může být celá řada. Teď v létě je ve hře hlavně přirozená termoregulační funkce organismu, tělo se zkrátka brání vedru. Když teplota stoupá, náš mozek vyšle signál potním žlázám, aby produkovaly pot, který se odpařuje a ochlazuje naši pokožku. Pocení však může být také reakcí na zvýšenou fyzickou aktivitu, na stres, emocionální napětí, hormonální změny nebo onemocnění, na vině může být i genetika. Proto je vždycky fajn ze všeho nejdřív zapátrat po příčinách a k pocení přistupovat individuálně. Nicméně některé triky jsou univerzální a rozhodně stojí za vyzkoušení. 

Všechno souvisí se vším

Orosené čelo a zplihlé vlhké vlasy, to jsou nejviditelnější příznaky nadměrného pocení. Ale obličej se nikdy nepotí sám. Proto je potřeba v horkých dnech ulevit celému tělu, jak jen to jde. Klíčové slovo je „odlehčení“ – ve všech myslitelných oblastech, od jídla přes oblečení a kosmetiku až po fyzickou i psychickou aktivitu. 

Pozor na stres

Když se rozčílíme, rozbuší se nám srdce, vyletí tlak i adrenalin a potní žlázy se rozjedou na plné obrátky. Jistě, na leccos stačí dobrý antiperspirant, ale to je jen zmírnění následků. Možná by bylo lepší zauvažovat na eliminaci příčin a zaměřit se na relaxaci, dech a další účinné techniky zvládání stresu – a tím i tzv. emocionálního pocení.

Hydratace vnitřní i vnější

Pitný režim je základ zdravého a harmonického fungování těla, včetně zdravého pocení. Já piju čistou vodu v kombinaci s minerálkou, pro změnu si občas dám vlažný ovocný nebo bylinkový čaj, zvlášť působivý je chladivý efekt máty. Bohatou hydrataci si dopřávám i zvenku, nejlepší jsou lehké hydroláty a gely, například s chladivou aloe, které neucpávají póry a nechávají pokožku dýchat. 

Krásná za všech okolností

Na dovolené u moře to tolik neřeším, ale v běžném každodenním provozu si na obličej alespoň něco namalovat musím. Kosmetika pro horké léto má určitá specifika, protože pot dokáže i na nejdokonalejším make-upu nadělat pořádnou paseku. Každá z nás už má nejspíš vychytané své oblíbené produkty, takže jen stručně pro připomenutí: 1. žádné těžké krémy ani oleje, jen lehká podkladová báze, gel, emulze, BB nebo CC krém s ochranným faktorem; 2. voděodolná rtěnka, řasenka, linky, stíny; 3. fixace make-upu jemným transparentním pudrem; 4. matující papírky neustále při ruce.

Zkuste taky naše tipy, jak se vyhnout nepříjemnému zápachu potu v podpaží 

Bylinky a doplňky stravy

S nadměrným pocením dokážou skvěle poradit v každé lékárně, a to nejen když jsou na vině hormony. Existuje nepřeberné množství čajových směsí a potravinových doplňků, které často kombinují dva hlavní cíle: zmírnění produkce potu s odvodněním těla. Mezi bylinkami v této oblasti kraluje naprosto nepřekonatelná šalvěj lékařská, které se daří snad za všech podmínek na zahrádkách i v truhlíku na okně – už víte, k čemu dalšímu vám bude užitečná.

Varování pro milovníky chilli

Mrzí mě to, ale pokud vám pocení opravdu tolik vadí, budete muset na pálivá a pikantní jídla zapomenout. Chilli, pepř, česnek, kari a další dobroty zvyšují tělesnou teplotu, to je prostě fakt. A aby toho nebylo málo, nutriční terapeuti v horkých dnech – z mnoha důvodů – nedoporučují ani alkohol. Tak asi raději jeden letní večer to orosené čelo možná přežijeme, ne?

Poslední rada nad zlato

Když mám pocit, že by mě mohli ždímat, a cítím se úplně, ale úplně nejhůř, vzpomenut si na jednu důležitý fakt – pot je zdravý a pocení nás vlastně zkrášluje. Odplavuje totiž z těla i z pleti všechny škodliviny. A jak říká moje kamarádka jogínka: „Když je horko, máme tenhle dokonalý detox přirozeně, zadarmo a bez vynaloženého úsilí.“

Užijte si báječné léto v suchu, ale případně i přírodním detoxem, budete-li chtít!

Sladké letní noci

Sladké letní noci

Noční i spodní prádlo v nejkrásnějších modrých tónech

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články