Právě čtete

Vyzkoušela jsem face taping: lepení pásek na obličej, které má pomoci od vrásek

26193  
Sdílet: 

Vyzkoušela jsem face taping: lepení pásek na obličej, které má pomoci od vrásek

S přibývajícím věkem naše tělo postupně produkuje méně kolagenu a i to zapříčiňuje vznik vrásek. Na boj s nimi existuje spousta produktů a metod, jednou z nich je tejpování v oblasti obličeje.

31. 12. 2021 3 min. čtení Marta Kaniewska
Vyzkoušela jsem face taping: lepení pásek na obličej, které má pomoci od vrásek

Produkce kolagenu se podle výzkumů výrazněji začíná snižovat údajně už kolem 26. roku života. Ovlivňuje to klouby, kvalitu vlasů, zraku a také pokožky, která pak může být viditelně sušší a začínají se na ní tvořit vrásky. Není divu, že na každém rohu potkáváme nejrůznější produkty, které mají s vráskami zatočit. Asi všichni si chceme co nejdéle udržet mladistvý vzhled.

Poslední dobou jsem kromě krémů stále častěji narážela na proceduru tejpování obličeje, a tak jsem se ji rozhodla vyzkoušet. Od fyzioterapeuta jsem znala tejpování (lepení pásek, které vytvářejí tah) zad a vím, jak mi vždycky pomohlo. Tak proč by to nemělo fungovat i na obličeji?

Na internetu je spousta návodů, jak si správně pásky nalepit, a stejně tak se dají takzvané kinesiotapy snadno pořídit. Já jsem se ale rozhodla, že nejdřív raději navštívím odborníka, abych si osvojila správnou techniku a nenapáchala více škody než užitku. Obličej je plný krevních cév a lymfatických cest, takže i proto je podle mě dobré si od odborníka poslechnout, kam se tejpy hodí lepit a kterým místům se vyhnout.

Jak a s čím pomáhá tejpování obličeje?

Podle mé dermatoložky klientky využívají tuto metodu jako takovou příjemnější alternativu botoxu nebo klasického faceliftu. Já mám zatím spíš jemnější mimické vrásky než ty hluboké, takže jsem o žádném zákroku v ordinaci plastické chirurgie neuvažovala. Tejpování je ale prý dobré i jako prevence, takže v mém případě rozhodně nebylo moc brzy na to, abych to zkusila.

Tato metoda stimuluje mimické svaly a lymfatický systém, je neinvazivní a výsledky bývají vidět už po první aplikaci. Svaly a šlachy mají paměť – koneckonců, tohle slýcháme i při rehabilitacích nebo u sportu. Svalová tkáň, která je po určitou dobu vystavena tréninkovým podnětům, pak lépe reaguje na návrat do tréninku po delší pauze, než je tomu u lidí, kteří na takovou aktivitu nebyli vůbec zvyklí. A u obličejových svalů je to stejné. Netrénované svaly ochabují a přirozené procesy stárnutí tomu jen přispívají. Face taping pomáhá stimulovat svalovou paměť a učí svaly zase pracovat.

Pak je tady lymfatický systém. Ten odstraňuje z těla škodlivé toxiny, proto je důležité před nalepením tejpů pořádně promasírovat obličej a aktivovat tak napětí svalů a lymfatických bodů. Díky tomu tělo lépe regeneruje.

Co dokáže face taping ovlivnit?

  • Nosoretní rýhy
  • Vrásky mezi obočím (mračivky)
  • Mimické vrásky kolem rtů a očí
  • Otoky
  • Vrásky na čele
  • Podbradek a krk (vyžaduje speciální postup a tejpy se nosí až 7 dní)

Připravte obličej a pořiďte správné pásky

Jak jsem se dozvěděla od dermatoložky, před tejpováním je důležité být hydratovaná, aby se pak lymfatický systém dal správně do pohybu. Nejlepší je pít hodně čisté vody a vyhnout se kávě, tučným jídlům, alkoholu a perlivým nápojům.

Odličte si obličej, důkladně ho vyčistěte a naneste na něj lehké pleťové sérum, které se bude postupně vstřebávat a tím hloubkově hydratovat pleť. Nejlépe se prý hodí kosmetika na bázi kyseliny hyaluronové a ta s vitaminem C. Pak už je pokožka připravena na proceduru. Ze začátku je nejlepší ji praktikovat každý den, potom pro udržení účinku asi jednou až dvakrát týdně.

Pozor! Pokožka může být po odlepení pásek zarudlá a podrážděná. I proto doporučuji na první pokus zajít ke specialistovi a nechat si se vším poradit, jako jsem to udělala já, než se do toho pustíte doma.

Jaké tejpy vybrat?


Na trhu je spousta druhů. Při tejpování obličeje myslete na to, že pokožka obličeje je jemná, čemuž by měl být vhodně přizpůsoben materiál. Skvěle poslouží hedvábné pásky. Jsou jemnější a nedráždí pokožku.

Face taping a mračivka

Na tejpování mračivky používám tři pásky, ale záleží na tom, jak velkou vrásku máte. Někomu stačí i dvě. Tejpy musí být tenké a konce zaoblené. Šířka pruhů závisí na tvaru a velikosti vašeho obličeje.

Jak na aplikaci tejpů?

  1. Důkladně vyčistěte pokožku obličeje a obličej promasírujte.
  2. Z tejpy odlepte spodní část ochranné pásky.
  3. Povolte obličej. Začněte základní částí tejpy a nalepte ji do středu čela podle obrázku.
  4. Připevněte prostřední proužek, pak pravý a levý. Tejpy by měly být vždy aplikovány po proudu lymfy a měly by mírně táhnout.
  5. Můžete nechat působit klidně i několik dní, minimálně se ale doporučuje 8 hodin.

sciaganie tejpow

Sundávání tejpů:

  1. Nejdřív tejpy pořádně naolejujte pleťovým olejem.
  2. Proužky odstraňte jemným rolováním – nikdy je neodtrhávejte, mohlo by dojít k poškození a podráždění pokožky.
  3. Místo, kde byly nalepené pásky, dostatečně promašťujte, aby se zabránilo vysychání a zarudnutí.

Face taping pro vás není vhodný, pokud:

  • máte zánět kůže (alergický a infekční) nebo akné
  • máte zánět v ústech
  • jste v rizikovém těhotenství
  • máte horečku
  • máte zvětšené lymfatické uzliny nebo trpíte rakovinou
  • jste po operaci
  • máte nádory neznámé etiologie
  • trpíte srdeční chorobou
  • máte těžké alergické stavy
  • trpíte zvýšenou funkcí štítné žlázy
  • máte obrnu trojklaného nervu nebo jeho větví

* Článek vznikl ve spolupráci Klaudií Eis, specialistkou na aplikaci permanentního make-upu, microbladingu, dermapigmentace, mikropigmentace a tejpování obličeje.

Koupelna na modré vlně

Koupelna na modré vlně

Osvěžte koupelnu hebkými ručníky a dalšími doplňky.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články