Právě čtete

Proč si teď zinek zaslouží větší pozornost? Pomáhá nám nejen posílit imunitu a udržovat zdravou pleť

3158  
Sdílet: 

Proč si teď zinek zaslouží větší pozornost? Pomáhá nám nejen posílit imunitu a udržovat zdravou pleť

Doba respiračních onemocnění je v plném proudu. Lidé kašlou, chrchlají, smrkají, chraptí, sípou. Když jsem se víc zajímala o to, co pro sebe v tomto období udělat pro posílení imunity, narazila jsem na zinek.

30. 10. 2023 6 min. čtení Jana Bohutínská
Proč si teď zinek zaslouží větší pozornost? Pomáhá nám nejen posílit imunitu a udržovat zdravou pleť

Proč je zinek zázračný?

„Zinek hraje důležitou roli v imunitním systému. Po železe je druhým nejhojnějším stopovým prvkem v lidském těle a výrazně ovlivňuje jak nespecifickou, tak i specifickou imunitu,. Zinek má významný efekt na virové infekce. Vyrovnaná plazmatická hladina zinku příznivě ovlivňuje imunitní odpověď, lidé se sníženou hladinou zinku jsou náchylnější k respiračním onemocněním,“ vysvětluje doktorka farmacie Hana Kotolová, která učí a věnuje se výzkumu jako odborná asistentka v Ústavu farmakologie a toxikologie na Farmaceutické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Zinek je pro tělo životně důležitý

Vzpomínám, jak jsem se zinek drtila ve škole v chemii jako součást periodické soustavy prvků. Je to lesklý kov, který lidé znají už od starověku. V přírodě je obsažený v zemské kůře i v mořské vodě a získává se z minerálů, jako jsou například sfalerit nebo smithsonit.

V živých tkáních, tedy i v lidském těle, je zinku minimálně, přitom je pro nás klíčový. Nezbytný je pro spoustu životně důležitých procesů. Podstatný je pro správný inzulínový systém, pro metabolické procesy, jako součást antioxidačních procesů, ovlivňuje hojení ran i fungování smyslů. Spojený je se zdravými kostmi, vlasy, nehty i pokožkou a právě i s dobrým imunitním systémem. Když to otočíme, na nedostatek zinku může poukazovat zhoršený stav vlasů nebo kůže, špatné hojení ran i větší náchylnost k infekcím. Zinek má vliv také na mužský reprodukční systém a zajímavostí je, že na zinek je bohaté i mužské sperma.

Má místo mezi klíčovými mikroživinami

Pro člověka zinek patří mezi klíčové mikroživiny. Doporučená denní dávka zinku je někde mezi 15 až 20 miligramy (uváděné údaje se mohou trochu lišit). Povědomí medicíny o vlivu zinku na zdraví lidského organismu přitom není zas tak dávného data, spadá zhruba do první poloviny 60. let 20. století. Nyní se dá hladina zinku zjistit laboratorními testy.

Základ je kvalitní strava

Základním zdrojem zinku je kvalitní strava. Lidé, kteří se nevyhýbají masu, mohou zinek získat z jater, z tmavého masa nebo z mořských živočichů, hlavně z ústřic, i z vaječných žloutků. Pro vegetariány je jeho zdrojem mléko, celozrnné cereálie, fazole, ořechy nebo dýňová semena. Veganům zbývají čistě rostlinné zdroje.

U rostlinných zdrojů je však potíží vstřebatelnost zinku. V rostlinách jsou další látky, které vstřebatelnost zinku omezují. I když rostlinných zdrojů teoreticky zkonzumujete dost, nemusí se to odrazit v tom, že dost zinku do těla taky vstřebáte. To je důvod k ostražitosti pro vegetariány i vegany. Jsem vegetariánka, takže mám další důvod se o zinek pořádně zajímat.

V těle si zinku neuděláte zásobu

Člověk nemá systém na ukládání zinku, je potřeba ho do těla dostávat průběžně. Ačkoliv se zinek nachází v jídle, další věc je, kolik bychom ho museli sníst, abychom denní dávku zinku saturovali, alespoň teoreticky. U dýňových semínek to, pro příklad, vychází kolem 7,8 miligramu zinku na 100 gramů semínek. U vepřových jater jsme zhruba někde na 7 miligramech zinku na 100 gramů vnitřností.

v čem je zinek

Není suplement jako suplement

Při nedostatku zinku se nabízejí suplementy, kterých je na trhu hromada. Po těch se vyplatí sáhnout, pokud zdrojů zinku nemáte na talíři dost (což platí pro velkou část zdejší populace), při větších sportovních výkonech nebo v těhotenství, kdy je vhodný přísun zinku spíše na horní hranici denní doporučované dávky. Zinek totiž hraje důležitou roli i při lidském vývinu.

Hned jsem narazila na potíž, co si z nabídky vybrat a podle jakého vodítka. Z rešerše mi vyšlo, že se suplementy u zinku nevyplatí nakupovat bezhlavě a jít po nejnižší ceně. I u doplňků stravy se liší vstřebatelnost podle toho, v jaké sloučenině je zinek vázaný. Pohlídejte si, aby se jednalo o organickou sloučeninu, jako je například citrát, glukonát nebo chelát. Zjistíte to, když si přečtete složení nebo se poradíte v lékárně. Většinou se pak přípravek užívá jednou denně. Čemu se naopak vyhněte, je oxid zinku nebo sulfát, tedy anorganickým formám, nejen kvůli nižší vstřebatelnosti, ale i kvůli tomu, že oxid může způsobit průjem.

Tableta ráno na lačno? Buďte na svůj žaludek hodní

Mezi doporučeními, na co si dát při užívání zinku pozor, jsem často četla radu nejíst tabletu zinku ráno na lačno, a to kvůli nevolnosti. Podobnou zkušenost má Helena: „Za sebe zdůrazňuji radu nejíst tabletku nikdy na lačno, protože to nedělá dobrotu v žaludku. Mám vlastní zkušenost, když jsem párkrát tuhle zásadu nedodržela. Cestou do práce se mi začal tak zvedat žaludek, že jsem to musela ještě po cestě rychle zajíst.“

Lékař internista a gastroenterolog Jaroslav Orlík v zinkovém tutoriálu na svém webu doporučuje brát si zinek raději v poledne, odpoledne nebo večer. A konzumovat ho každý den. Protože zinek působí příznivě na imunitu, mějte ho v lékárničce a „zobejte“ i ve chvíli, kdy na vás něco leze, tedy při prvních příznacích otravné virózy.

Zachumlejte se do měkoučké zelené

Zachumlejte se do měkoučké zelené

Připravte se na pošmourné víkendy s kolekcí pohodlného domácího oblečení i povlečení v uklidňujících odstínech zelené.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články