Taková dobrota a přitom vznikla jen ze snahy neplýtvat jídlem. Nápad se zrodil po jednom filmovém večeru, kdy mi zbyla miska popcornu a bylo mi líto ji vzít a otočit do koše. Výsledkem je recept, ke kterému se ráda vracím. Mám ráda kombinaci sladkého s jemně slanou chutí a právě tak připravuji i tyto tyčinky. Do základu dávám totiž slaný popcorn. Přidáním sirupu a čokolády pak vznikne dokonalá rovnováha mezi oběma chutěmi.
Do základu používám nejčastěji klasický slaný popcorn, který se připravuje v mikrovlnce, ale samozřejmě ho můžete připravit i na pánvi a tím ovlivnit i výslednou chuť. Tento postup je ideální hlavně pro ty z vás, kteří na rozdíl ode mě sladko-slané kombinace nevyhledávají. Mrkněte na tipy, jak připravit domácí popcorn.
Jsou bezlepkové a milují je i děti
Popcorn a všechny další přísady jsou přirozeně bez lepku. Dobrá zpráva pro ty z vás, kteří se ze zdravotních důvodů musí lepku vyvarovat. Do přípravy můžete zapojit i děti. Už samotná příprava je bude bavit a věřím, že i tyčinky jim zachutnají.
Jak tvaruji tyčinky?
Jsou dvě nejsnazší možnosti. Můžete si pomoci tvořítkem, ale zvládnete to i s obyčejnou hranatou nádobou, kterou už máte doma.
Na výrobu tyčinek je nejlepší použít silikonová tvořítka k tomu určená. Pokud je ale doma nemáte, stačí použít například menší zapékací formu. Dělám to tak, že ji vyložím pečicím papírem a směs do ní dobře umačkám. Po zatvrdnutí ji nožem nakrájím na jednotlivé tyčinky.
Jak skladuji tyčinky?
Když tyčinky hned nesníme, uložím je do uzavíratelné dózy (aby nenavlhly a nenasákly aroma ostatních potravin) a nechávám je v mrazáku. Jednotlivé tyčinky prokládám pečicím papírem, aby se neslepily. Při pokojové teplotě měknou, zatímco v chladu zůstanou přesně tak křupavé, jaké mají být. Jíst je můžete hned po vyndání, nemusíte je nechávat nijak povolit. Skladovat je můžete také v lednici. Měly by vydržet asi týden.
Recept na popcornové tyčinky s čokoládou
Já jsem z uvedených ingrediencí udělala 8 tyčinek. Výsledné množství ale záleží na tom, jak vysoké tyčinky uděláte. Určitě nevynechávejte kokosový olej, protože díky němu tyčinky dobře zatuhnou.
Ingredience:
- mistička popcornu
- hrst oříšků (použila jsem mandle)
- cca 30 g kvalitní hořké čokolády
- čajová lžička kokosového oleje
- 15 g čekankového sirupu
Postup:
- V kastrůlku na vodní lázni rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem a vmíchejte i sirup.
- Do velké mísy nasypte popcorn a přidejte k němu nahrubo nasekané oříšky.
- K popcornu nalijte rozpuštěnou čokoládovou směs.
- Rukama vše dobře promíchejte. Pokud by se vám zdálo, že je směs málo kompaktní, můžete přidat ještě trošku sirupu nebo medu.
- Vzniklou směsí naplňte tvořítka (nebo připravenou nádobu vyloženou pečicím papírem).
- Směs do tvořítek důkladně a silou umačkejte. Musí držet pohromadě. Dobře se to dělá druhou stranou čajové lžičky (ve větší formě polévkovou lžící).
- Tvořítko dejte alespoň na 2 hodiny do mrazáku, aby vše zatuhlo. Pak už můžete začít mlsat.
Moje tipy k jednotlivým ingrediencím
Abyste si udělali představu o tom, co v tyčinkách dobře chutná a jak je můžete vylepšit, mám pro vás několik tipů.
Hořká čokoláda
Používám čokoládu mezi 70–80 %. Vyšší procento už podle mě dělá tyčinky až moc hořké. Pokud ale extra hořkou čokoládu máte rádi, jděte do ní! Můžete použít i čokoládové pecky. Dejte ale pozor na to, aby moc nenarušovaly strukturu tyčinek a dobře držely pohromadě.
Oříšky
Použila jsem nesolené, neloupané mandle, ale pokud máte rádi kombinaci čokolády a výrazně slané chuti, můžete použít lehce solené. Přidejte klidně i jakýkoli jiný ořech. Skvělé jsou vlašské ořechy, pekanové ořechy nebo i kešu. Chybu neuděláte ani s arašídy. Jestli jste ale na ořechy alergičtí, můžete je nahradit nejrůznějšími semínky a kokosovými lupínky.
Čekankový sirup
Čekanku do svých receptů používám moc ráda. Nejen že má přirozeně sladkou chuť a medovou konzistenci, ale ušetří i nějakou tu kalorii a ještě obohatí recept vlákninou. Jestli ale čekanku zrovna doma nemáte (i když z nutričního hlediska bych určitě doporučovala ji pořídit), můžete ji v receptu nahradit medem nebo jiným sirupem. Pokud jde ale o čekanku, nedoporučuji překračovat denní doporučenou dávku, která je maximálně 20 g. Velké množství vlákniny v ní obsažené by mohlo jinak způsobit nepříjemnosti vašemu zažívání.
Držím palce, ať se vám tyčinky povedou a přeji hodně zábavy při vymýšlení nejlepších chuťových kombinací!