Název vznikl spojením anglických slov breakfast (snídaně) a lunch (oběd) – vyslovuje se „branč“. Brunch se podává od 10:00 klidně až do odpoledních hodin. Neměli byste nikam spěchat, a tak jde spíše o víkendovou záležitost, kdy se vám na stole ocitne spousta menších studených i teplých jídel. Možná jste také slyšeli slovo „brinner“ – to je zase pro změnu spojení slov breakfast a dinner (večeře) a znamená to, že i snídaňové pokrmy můžete servírovat po celý den.
Brunch se nemusí odehrávat pouze doma nebo v restauraci, my za hezkého počasí vyrážíme třeba i do parku. Je to dobrá příležitost potkat se s kamarády. Úkoly si pěkně rozdělíme a každý zajistí nějakou drobnost. Ve výsledku z toho vznikne bohatá hostina plná dobrot, na které se všichni podíleli.
Jak to všechno vzniklo?
Brunch má původ v amerických snídaních. Historici tvrdí, že spousta Američanů chodila v neděli do kostela před snídaní a po mši bylo do běda ještě daleko, proto restauratéři přišli se spojením snídaně a oběda. Brunch se v Americe rychle uchytil nejen proto, že se stal skvělou příležitostí setkávání rodiny a kamarádů. Během 20.století si našel oblibu po celém světě a poslední roky i u nás.
Co se na takovém brunchi jí?
Při přípravě byste měli dodržet několik pravidel. Jak už jsem zmínila, brunch se skládá z menších studených a teplých jídel a dezertů.
Pokud se rozhodnete uspořádat brunch pro své blízké, doporučuji si vybrat směr jakým budete celé menu ladit. Můžete se držet české kuchyně nebo naopak zkusit nějakou exotiku. Připravit zdravé pokrmy nebo se pustit do jídel s francouzským šarmem. Je to jen na vaší fantazii.
Naše oblíbená brunchová témata:
- Česko: míchaná vejce, bábovka, jablečný závin, vajíčková pomazánka, loupák, pražská šunka, párek, sezónní ovoce a zelenina
- Francie: croissant, bageta, sýry a uzeniny, sladké i slané palačinky, vejce Benedikt
- Anglie: toast, fazole v rajčatové omáčce, slanina, grilované klobásky, opečená rajčata a žampiony, vejce, vafle
- Exotika: smoothie bowl, shakshuka, avokádový toust, ovocný salát z exotického ovoce, hummus, sushi, vajíčkové tacos
- Fit: ovesná kaše, ořechová granola, omeleta, semínkový chléb, jogurt, cottage, ovoce a zelenina
Kromě jídla rozhodně nezapomínáme na nápoje. Podáváme kávu, čaj, vodu, ale třeba i ovocné šťávy nebo míchané koktejly. Protože se brunch často protahuje až do odpoledne, není nic neobvyklého, že se některé koktejly podávají i přiostřené alkoholem. V letních měsících nezapomeňte přidat i pár kostek ledu. :-)
Osvěžující spojení kávy a ovoce Mazagrande
Dopřejte si osvěžující mix kávy a citrusů bez přidaného cukru, sladký jen díky přirozené chuti ovoce.
Vylaďte atmosféru
Atmosféra by měla být uvolněná. Nespěchat, povídat si a užívat si dobré jídlo a lidi kolem sebe. Doporučuji vybrat i vhodnou hudbu, která bude celý brunch provázet. Na Spotify najdete připravené playlisty, stačí si jen vybrat. Zkuste si během brunche zahrát i nějakou společenskou hru, uvidíte, že to bude mít úspěch.
Recept na Shakshuku
Shakshuka voní blízkým východem. Dává se do ní totiž římský kmín, koriandr, papriky, rajčata a vajíčka. Můžete ji jíst jen tak, nebo s chlebem pita.
Ingredience na 2 porce:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 červené papriky
- 1 plechovka krájených rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1–2 stroužky česneku
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 4 vejce
- koriandr
- sýr feta
- sůl, pepř
Postup:
- Rozpalte větší pánev s olivovým olejem. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a papriku.
- Restujte asi 5 minut a pak přidejte rajčata a rajčatový protlak.
- Celou směs ochuťte prolisovaným česnekem, římským kmínem, cukrem, solí a pepřem.
- Přiveďte k varu a ve směsi udělejte 4 důlky. Do každého důlku rozklepněte vejce, osolte a opepřete.
- Na mírném plameni zahřívejte dokud bílek nezbělá.
- Na závěr zasypte lístky koriandru a kousky sýru feta.
Ananasovo-mangová mimosa
Mimosa je pro mě snad neodmyslitelná součást brunche. Obzvlášť tuto exotickou mám moc ráda. Když je u nás více lidí, pro dámy připravujeme právě mimosu, zatímco pánové si vychutnávají Bloody Mary. Ale samozřejmě s mírou a jen tak na chuť. :-)
Ingredience na 4 skleničky:
- 200 ml mangového džusu
- 100 g mraženého ananasu ( může být i čerstvý)
- 400 ml perlivého vína, prosecca nebo šampaňského
Postup:
- Mangový džus a mražený ananas dejte do blenderu a rozmixujte dohladka.
- Ovocnou směs rozlijte rovnoměrně do čtyř skleniček a dolijte proseccem. Můžete přidat trochu ledu.
Na brunch se vám může hodit
- Návod na přípravu smoothie bowl
- Recepty na tři lehké a zdravé snídaně
- Efektní zelené palačinky
- Postup na dokonalou omeletu
- Tipy, abyste i doma připravili kávu jako z kavárny