Právě čtete

Velikonoce v úzkém rodinném kruhu: Tipy, jak si je (ne)tradičně užít!

6774  
Sdílet: 

Velikonoce v úzkém rodinném kruhu: Tipy, jak si je (ne)tradičně užít!

Koledování, návštěvy příbuzných a přátel a další typické krásné tradice jsou pro letošní Velikonoce tabu. My si je ale společně můžeme udělat hezčí, i když budou jen v tom nejužším rodinném kruhu.

24. 3. 2021 5 min. čtení Romana Böhmová
Velikonoce v úzkém rodinném kruhu: Tipy, jak si je (ne)tradičně užít!

Já na tom hledám pozitiva – můžeme zkusit něco jiného. Velikonoce letos společně strávíme sladkým pečením, výzdobou domu a zahrady i zábavnou velikonoční bojovou hrou, kterou budeme připravovat pro syna.

Dobré jídlo, dobrá nálada

Velikonočních receptů je nespočet a my sami v rodině jich máme několik.

Moje babička pocházela ze Slovenska, takže si dodnes vychutnáváme takzvanou míchanici s mazancem. Jedná se o uzené smíchané s křenem a uvařenými vajíčky. Ano, jíme k tomu mazanec. A i když je to pro spoustu lidí nepochopitelná kombinace, já si bez ní nedokážu Velikonoce představit. Pro vás tu ale mám něco lepšího. :-) Pojďme si společně upéct krásně barevné velikonoční cupcaky.

Na cupcaky:

  • 130 g hladké mouky
  • 35 g kvalitního kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • větší špetka soli
  • 120 g cukru (může být i třtinový)
  • 1 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 120 ml smetany ke šlehání

Na krém:

  • 25 g krémového sýru Philadelphia
  • 200 g tučného tvarohu
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička najemno nastrouhané citrónové kůry
  • několik kapek vanilkového extraktu

Na ozdobu:

  • velikonoční vajíčka (čokoládová nebo vyrobená z fondánu), případně barevné lentilky

Postup:

  1. Do mísy prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli.
  2. V druhé míse smícháme cukr, vejce, rozpuštěné máslo a smetanu. Poté postupně přidáváme sypkou směs a vytvoříme hladké těsto (nebojte se toho, těsto je tužší).
  3. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a naplníme je těstem (cca 12 kusů).
  4. Pečeme na 180 stupňů Celsia asi 20 minut.
  5. Mezitím si připravíme krém. Všechny suroviny na krém vyšleháme pomocí mixéru. Hotový krém dáme do sáčku se zdobičkou a uložíme na chvíli do lednice.
  6. Muffiny necháme vychladnout. Poté je ozdobíme krémem.
  7. Na ozdobu cupcaků můžete použít čokoládová velikonoční vajíčka. Pokud je neseženete, můžete si je doma sami vyrobit z fondánu a obarvit je gelovými barvami. Pokud nemáte ani to, můžete klidně použít na ozdobu barevné lentilky.

Když u vás pro radost zazvoní pošťák

Velikonoční přání u nás vždy potěší všechny prarodiče, originální balíčky jsem vymyslela zase pro kamarády a jejich děti.

I když se letos nemůžeme vidět se svými nejbližšími, můžeme jim udělat radost alespoň na dálku. Co takhle pro ně připravit s dětmi velikonoční přání? Stačí popustit uzdu fantazii a pak už výrobek jen vložit do obálky a s předstihem poslat.

My jsme se synem Vojtou vzali klasický papír o velikosti A4, natiskli na něj velikonočními razítky různá vajíčka, vybarvili je a napsali k tomu jednoduchý vzkaz. Pastelkami nebo voskovkami můžete i hezky ozdobit obálku, ve které budete přání odesílat. Sami uvidíte tu radost, až vám budou příbuzní volat zpět, když obálku s přáním rozbalí.

A pokud chcete být opravdu kreativní, můžete místo přání poslat klidně celý balíček, který můžete naplnit například tradičním mazancem nebo nějakým jiným jedlým dárkem. Určitě máte v okolí vy i vaše děti spoustu kamarádů nebo příbuzných, kterým chcete udělat radost. Zkuste se pustit do tvoření!

Tip na jedlý dárek, který si obdarovaný sám dokončí


Pokud budete posílat balíček někomu, kdo má stejně kreativní duši jako vy, nabalte mu do něj třeba ingredience a recept na něco dobrého, co máte sami moc rádi. Jak na to? Když to bude třeba váš milovaný recept na sušenky, můžete sypké ingredience smíchat do jedné dózy a připojit vzkaz, že stačí přidat například už jen máslo a těsto je hotové. Zkrátka – co je trvanlivé, můžete originálně předchystat. Co by se zkazilo, to si obdarovaný pořídí sám.

Vyzdobte si bydlení nebo zahradu

Před Vánoci se vždycky neskutečně těším, až si doma vyzdobíme byt i zahradu, ale o Velikonocích jsme většinou jezdili s rodinou někam mimo domov, takže jsem velikonoční výzdobě nevěnovala takovou pozornost. Letos tomu bude jinak.

Nakoupila jsem jarní květiny, decentní velikonoční výzdobu a chystáme se se synem připravit i nějaké veselé dekorace do jeho dětského pokoje. Už teď jsme začali s přípravou velikonočních figurek s vyfouknutými vajíčky.

Obarvěte si vajíčka pěnou na holení

Zkuste letos trošku jinak i barvení vajíček. Klasické barvení voskem nebo barvami nechme stranou a zkusme to pomocí pěny na holení. Sami budete překvapení, jaké krásné výtvory vám vzniknou. Podrobný návod na barvení vajíček jsem pro vás sepsala zde.

Velikonoční DIY s dětmi

Velikonoční DIY s dětmi

Vyrobte si čelenky, záložky do knížek a odzobte vázu na jarní kvítí.

Přečíst článek

Hon na vajíčka

Tradiční velikonoční zábavou ve Velké Británii je tzv. easter egg hunt neboli hon na vajíčka. V této zemi ho pořádají školy, školky, ale i rodiny pro své děti a kamarády. Připravte letos pro své děti také takovou zábavu.

Můžete se pustit do jednodušší verze hry, která spočívá v tom, že ve svém bytě nebo na zahradě schováte na různá místa čokoládová vajíčka a vaše děti je mají za úkol všechna najít.

Já jsem se ale letos rozhodla z toho udělat dětskou bojovku, která syna zabaví na delší dobu. Bude vám k tomu stačit trocha fantazie, papír a něco na psaní. Tuto hru si však musíte připravit sami, záleží na tom, pro jak velké děti ji budete připravovat a také podoba vaší mapy bude individuální. Mám tu pro vás několik nápadů, které vám mohou s přípravou hry pomoci:

  1. Pokud budete chtít schovat po bytě, domě či zahradě vajíčka, připravte pro děti mapu, na které vyznačíte místa, kde jsou vajíčka nebo jiné odměny schované. Vše ozdobte velikonočními motivy.
  2. Připravte dětem různé úkoly. Jedním z nich může být třeba velikonoční kvíz. Stačí sepsat několik jednoduchých otázek na téma Velikonoce do jednoduché křížovky a v tajence se může objevit slovo (například pračka), díky kterému najdou velikonoční odměnu.
  3. Jestli chcete hon na vajíčka uspořádat na zahradě, máte možnost připravit několik úkolů, které musí vaše děti splnit, aby našly schovaná vajíčka. Připravte seznam úkolů, po splnění prvního dostanou děti indicii, kde najdou znění dalšího úkolu. V poslední indicii se bude skrývat návod na to, kde je schovaná odměna.
  4. Vymyslete si příběh se zajíčkem, který ztratil nadílku. Dejte dětem do ruky košíček a vydejte se společně hledat ztracenou zajíčkovu nadílku. Jako odměnu nemusíte použít jen sladkosti, ale třeba i omalovánky, knížky nebo nějakou rodinnou hru.

Tyto hry můžete hrát nejen o Velikonocích, ale vlastně kdykoli se vám bude chtít! Jen vás nebude provázet velikonoční zajíček s malovanými vajíčky, ale třeba jednooký pirát.

Tipy na velikonoční úkoly

  • Stanoviště 1: Ozdob velikonoční vajíčko
  • Stanoviště 2: Řekni velikonoční básničku
  • Stanoviště 3: Poskládej obrázek (rozstříhaný velikonoční pohled)
  • Stanoviště 4: Vyjmenuj 3 tradiční velikonoční jídla
  • Stanoviště 5: Zachraň berušky! (do zavařovačky plné hlíny schováte kamínky nabarvené jako berušky)
  • Stanoviště 6: Vyjmenuj 3 velikonoční tradice

[tch-rtb-article-detail]

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články