Právě čtete

Tipy, se kterými i obyčejnou omáčku servíruji krásně jako v restauraci

3521  
Sdílet: 

Tipy, se kterými i obyčejnou omáčku servíruji krásně jako v restauraci

Jsou jídla, u kterých vám možná připadá, že prostě hezky na talíř nandat nejdou. Můžete mi ale věřit – stačí si osvojit pár snadných pravidel a vaše talíře budou vypadat jako od profesionála. Nezapomínejte, jíme i očima! :-)

31. 7. 2021 3 min. čtení Romana Böhmová
Tipy, se kterými i obyčejnou omáčku servíruji krásně jako v restauraci

Snažíte se doma zkoušet nové recepty, ale nedaří se vám naservírovat hotová jídla tak lákavě, jak to vidíte na sociálních sítích, v časopisech nebo v pořadech o vaření? Mám pár jednoduchých rad, díky kterým se doma blýsknete, aniž byste museli chodit na kurz foodstylingu. :-)

Správně zvolený talíř udělá své: Nemusíte mít doma vybavení na servírování jídla jako foodblogerky, které pokaždé fotí své pokrmy na jiném nádobí, stačí mít doma klasické bílé nebo krémové. Já nejraději servíruji jídlo na kulaté keramické talíře přírodní barvy. Rozhodně nedoporučuji vzorované talíře, které dobrý pocit z naservírovaného jídla spíše naruší.

Nahřívejte talíře

Když chci vypadat jako profík, před podáváním jídla si talíř nahřeju, aby jídlo vydrželo déle teplé (stačí na to pár sekund v mikrovlnce nebo chvilka v nahřáté troubě). Při vyndavání raději použijte chňapku! 

Lichý počet jako u květin: I u květin jsme zvyklí, že lichý počet vypadá mnohem lépe než ten sudý. Stejně tak je to u jídla. Když podávám třeba lívance nebo ovocné knedlíky, volím lichý počet. Tři lívance vyskládané do trojúhelníku oku lahodí mnohem více, než když na kulatý talíř umístím čtyři do tvaru čtverce. Schválně si to někdy vyzkoušejte a uvidíte, jak velký je to rozdíl.

V jednoduchosti je krása: Nesnažím se za každou cenu toho na talíř dát co nejvíc. Pravidlo, že v jednoduchosti je krása, platí i u servírování jídla. A přidat si můžete vždycky. :-) Když připravuji jako přílohu pyré nebo bramborovou kaši, někdy si pomáhám sáčkem na zdobení. Sáček naplním a poté už můžu tvořit. Navíc mám jistotu, že si talíř nezašpiním na místech, na kterých nechci.

Určete, kdo hraje hlavní roli!

Ideální je si zvolit jednu nebo dvě hlavní ingredience, které budou na talíři ty hlavní, a ostatní ingredience budou spíše upozaděny. 

7 triků, kterých se držím

Od misky po talíř, od omáčky po špagety, všechno může vypadat nádherně a zvládnete to i doma levou zadní.

  1. Barevná škála aneb snažím se vyhrát si na talíři s barvami. Dobře to jde s jednoduše připravenou zeleninou (např. blanšírovaná brokolice nebo mrkev).
  2. Když máme omáčku, vždy ji na talíř naliju jako první (přiměřené množství, aby netekla z talíře), teprve poté skládám na talíř maso a přílohu.
  3. Na servírování rýže nebo třeba šťouchaných brambor někdy používám tzv. servírovací kroužky. Jedná se o nerezové kroužky různých průměrů, do kterých jen naplním přílohu a kroužek pak odstraním.
  4. Rizotu, těstovinám nebo třeba polévkám dodávám strukturu. Stačí je posypat nastrouhaným sýrem, nasekanými oříšky, semínky nebo sušenými rajčaty. Jídlo hned vypadá mnohem chutněji. Vždycky ale dbám na to, aby všechny ingredience byly jedlé. Nikdo nechce z jídla vybírat něco, co nejde sníst.jak servírovat polévku
  5. Nebojím se experimentovat, ale i inspirovat. Pokud si nejsem servírováním daného pokrmu jistá, vezmu telefon a kouknu na Pinterest nebo googlím. Většinou stačí zadat do textu anglický název a k tomu přidat slovo food photography (např. risotto food photography). Ihned se objeví spousta inspirace.
  6. Nebojím se výšky. Spousta pokrmů lze navrstvit do výšky. Třeba takové lívance tak vypadají naprosto skvěle.
  7. U salátu nezapomínám na zálivku. Ať už podávám jakýkoli salát, myslím na to, že nositelem chuti je tuk, v tomto případě tedy zálivka. Abychom si na salátu opravdu pochutnali, nestačí ho jen pokapat. Je nutné vše dobře promíchat. Nahoru už patří třeba jen sýr, oříšky nebo semínka.

S vývarem to jde taky

Pokud si říkáte, že třeba vývar nelze hezky naservírovat, mýlíte se. Jen si s tím musíte trošku pohrát. Nejdříve do hlubokého talíře naservírujte maso, knedlíčky a zeleninu, teprve poté je zalijte vývarem.

Vše na vaření a pečení

Vše na vaření a pečení

Na Tchibo.cz najdete vše, co se vám bude hodit v kuchyni.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články