Dort ve tvaru číslic, takzvaný Number Cake určitě nevidíte poprvé. :-) Jeho obliba pořád roste a věřím tomu, že ho doma zvládnete i vy. A nebojte se, nepotřebujete si k jeho přípravě kupovat žádné formy na pečení ani jiné kuchyňské pomůcky. Vše hravě zvládnete s pomocí obyčejného kuchyňského nože. A to je na tomto dortu podle mě jedna z největších výhod!
Dort, který není klasickým dortem
Number Cake se velmi často připravuje z křehkého těsta, my si ho ale spolu upečeme z těsta lineckého.
Tím, že se nepřipravuje ze třeného těsta litého do formy, bývá často snazší variantou pro ty, kdo si na klasické dorty z nějakého důvodu netroufají.
A víte, co mě na tomto dortu baví úplně nejvíc? Jeho variabilita. Můžete si ho ozdobit úplně jakkoli. Navíc nemusíte připravovat pouze čísla, ale klidně i písmena nebo různé jiné tvary. A stačí vám k tomu tiskárna a obyčejný kuchyňský nůž. Většinou dort připravuji dvoupatrový, ale když chci udělat ještě velkolepější kousek, udělám patra tři.
Kde hledám šablony?
Pokud máte potíž s vytvořením šablony a nechcete ji kreslit jen tak od ruky, vyhledejte si na internetu „Number Cake template“. Spoustu šablon najdete například i na Pinterestu.
Moje nejoblíbenější způsoby zdobení
Možností, čím vším můžete dort ozdobit, je opravdu spousta. Já vám sem dám několik tipů, aby pro vás vymýšlení bylo o něco jednodušší.
- čerstvé ovoce – jahody, maliny, borůvky, physalis…
- makronky
- sněhové pusinky
- jedlé květy
- oříšky – pistácie, lískové ořechy, pekanové ořechy (klidně i opražené nebo karamelizované)
- čokoláda, čokoládové hobliny
- čokoládové tyčinky nebo jiné dezerty – Ferrero Rocher, Raffaello, Kinder Bueno
- lyofilizované ovoce
Ke zdobení patří i krém. Nemusíte připravovat pouze světlý, skvěle bude vypadat i kakaový krém nebo krém lehce obarvený potravinářskou barvou, např. pudrově růžový. Při barvení potravinářskými barvami mějte opravdu lehkou ruku, protože na hezké pastelové odstíny stačí doslova kapička. Barvit ale můžete i přírodními barvami nebo ovocem.
Co všechno budete potřebovat?
- pečicí papír
- kuchyňský nůž
- tiskárnu, papír a nůžky
- tácek nebo talíř obdélníkového tvaru
- zdobicí sáček
Recept na dvoupatrovou číslici o velikosti asi 24 cm
Součástí přípravy bude těsto na korpus, krém a zdobení. Dort nejlépe chutná, když se trošku uleží a korpus díky krému trošku zvlhne, takže se bude lépe krájet a bude vláčnější.
Na korpus:
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- semínka z ½ vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkového extrakt
Na krém:
- 150 g mascarpone
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1–1 a ½ lžíce moučkového cukru
Na ozdobení:
- čerstvé jahody
- physalis
- najemno nasekané pistácie
Postup:
- Nejdříve si připravte šablonu čísla. Namalujte si ji nebo ji vytiskněte na papír či čtvrtku.
- Z hladké mouky, másla, moučkového cukru, žloutku a semínek vanilkového lusku vypracujte těsto. Já někdy používám i robota s nástavcem typu „K“ a těsto se mi vypracuje velmi dobře. Pokud ho ale nemáte, vypracujte těsto ručně na vále nebo pracovní desce. Pak ho zabalte do potravinové fólie a nechte ho odpočinout v lednici (nejlépe do druhého dne).
- Troubu si rozehřejte na 170 stupňů. Hotové těsto si rozpulte a na pečicím papíře vyválejte do tvaru obdélníku (mělo by mít cca 4–5 mm).
- Poté na těsto položte šablonu čísla a vyřízněte ho pomocí nože. Přebytečné těsto odložte. Vykrojenou číslici si na pečicím papíře přeneste na plech. To samé opakujte s druhou půlkou těsta.
- Korpusy pečte cca 10–13 minut (záleží na troubě). Sledujte, kdy vám okraje začnou zlátnout.
- Upečené korpusy nechte vychladnout a mezitím si připravte krém. Do mísy dejte mascarpone a moučkový cukr. Pomocí šlehací metly nebo ručního mixéru mascarpone s cukrem vyšlehejte. Poté začněte přilévat smetanu ke šlehání a šlehejte tak dlouho, dokud krém hezky nezhoustne.
- Hotovým krémem naplňte zdobicí sáček. Pokud máte doma klasickou kulatou kovovou zdobičku, použijte klidně tu, ale jde to i jen pomocí zdobicího sáčku bez špičky.
- Když máte celý krém v sáčku, ustřihněte mu špičku (o takové velikosti, jak velké chcete dělat „bobečky“ na dortu).
- Položte si opatrně na tácek nebo talířek spodní korpus (nejlepší je ho přenášet pomocí špachtlí). Musíte při tom být opatrní, těsto je křehké. Na spodní korpus naneste krém.
- Spodní část přiklopte opatrně druhým korpusem.
- Na horní část korpusu opět nanesete krém.
- Nakonec dort posypte nasekanými pistáciemi a ozdobte čerstvými jahodami a physalis.
Jak to ještě vyšperkovat?
Vnitřní část korpusů můžete také potřít navíc marmeládou, dulce de leche, čokoládu nebo třeba pokapat rumem či Amaretem, když dort zrovna nepečete dětem.
Zbylo vám těsto a krém? Není nic jednoduššího než vzít vykrajovátka a ze zbylého těsta připravit linecké, které můžete klidně ozdobit zbylým krémem. Pak ho můžete podávat jen tak nebo využít jako další součást zdobení na dort.
Přečtěte si také:
Vše na vaření a pečení
Na Tchibo.cz najdete vše, co se vám bude hodit v kuchyni.