Prášek do pečiva
To, že jsem najednou v zásuvce své kuchyně nenašla kypřicí prášek, se mi stalo opravdu mockrát. Zrovna kypřicí prášek lze ale nahradit více způsoby, takže vzhůru do toho.
Jedlá soda: Pokud vám doma chybí prášek do pečiva, můžete ho nahradit jedlou sodou. Jen si dejte pozor na to, že jedlá soda je zhruba třikrát silnější, takže kypřicí prášek nelze nahradit v poměru 1 : 1. Nahrazujte tedy zhruba v poměru 1 : 3 (1 lžička jedlé sody = 3 lžičky prášku do pečiva). Ideální je ale k jedlé sodě připojit ještě něco kyselého, aby zafungovala dokonale (např. kefír nebo citronovou šťávu).
Vyšlehaný bílek: Jako dobrá náhrada slouží i dobře vyšlehané bílky. Stačí k nim přidat špetku soli a lžíci ledové vody (1 bílek = 1 lžíce vody). Dobře vyšlehaný tuhý sníh funguje skvěle.
Přečtěte si také: Pečení dortů pro začátečníky
Můj tip pro nadýchané pečení
Nikdy nezapomeňte na to, že kypřicí prášek i jedlou sodu je před pečením dezertů důležité důkladně v mouce rozmíchat. Teprve pak vše promíchejte i s ostatními surovinami. Zároveň myslete na to, že po spojení suchých a tekutých ingrediencí je nejlepší na nic nečekat a rovnou péct.
Vejce
Určitě se vám už několikrát stalo, že jste si připravili vše na dezert, vtom sáhnete do dveří ledničky a tam nic. Vajíčka došla a v obchodě mají možná už zavřeno. Jestli nemáte dobré sousedy se zásobou vajíček, tady je pár tipů, čím je v takové situaci nahrazuji já.
Chia semínka: Skvělým pomocníkem při nedostatku vajec jsou i chia semínka. Stačí je rozmixovat s vodou a nechat nabobtnat. Na 10 g semínek přibližně 50 ml vody.
Banán: Rozmačkaný zralý banán může posloužit také jako skvělá alternativa. Já ho nejčastěji používám do lívanců. Zároveň spotřebujete banán, který je třeba už přezrálý.
Škrob: Pokud se chystáte na přípravu lívanců a chybí vám vejce, můžete ho nahradit třeba lžící škrobu (můžete použít kukuřičný, ale i bramborový, záleží na tom, jaký zrovna máte doma). Při přípravě palačinek zase dobře poslouží vanilkový pudink.
Instantní droždí: Když sáček droždí rozmícháte v horké vodě, můžete s ním vejce také nahradit. Počítejte s tím, že musíte na 100 ml vody použít cca půl sáčku instantního droždí.
Přečtěte také: Jak si v kuchyni poradit bez váhy a odměrky?
Mouka
Mouku ve své kuchyni nahrazuji celkem často. Není to třeba jen tím, že mi došla, ale někdy se snažím mouky kombinovat nebo nahrazovat tak, abych při pečení použila i ty zdravější druhy.
Třeba hladkou mouku nahrazuji dost často špaldovou hladkou v poměru 1:1 a funguje mi to naprosto skvěle. Špaldová mouka má pro mě téměř stejné vlastnosti jako ta hladká a pracuje se mi s ní velmi dobře. Jinak ale nahrazování mouky není úplně tak jednoduché, záleží na tom, co budete připravovat.
Část mouky se dá nahradit i jemně namletými oříšky. Pamatujte ale na to, že ořechy obsahují hodně tuku, takže není úplně vhodné péct jen z nich, protože by byl dezert hodně hutný. Dobře mohou posloužit i jemně namleté ovesné vločky.
Když potřebujete připravit něco bezlepkového, ideální je mix různých druhů. Osvědčilo se mi třeba namíchat bezlepkovou mouku s trochou rýžové a pohankové, ideálně v poměru 2 : 1 : 1. Určitě ale hodně záleží na druhu dezertu. Případně místo pohankové použijte jemně namletou mandlovou mouku.
Přečtěte si také: Jde i ze špaldové mouky upéct nadýchaný zázrak? Zkuste domácí chléb!
Celozrnná mouka potřebuje více tekutin
Celozrnná mouka má mnohem větší savost, takže ji nemůžeme nahrazovat v poměru 1:1. Já často dělám to, že do svých osvědčených receptů (třeba na bábovku) mouky namíchám. Tzn. že ponechám ⅔ původní bílé mouky a k tomu použiji ⅓ celozrnné mouky. I tak ale počítejte s tím, že bude těsto o něco hutnější.
Cukr
Cukr je poslední dobou často nahrazován nejen proto, že vám třeba doma chybí. Často se nahrazuje třeba i díky odlišné chuti nebo kvůli změně nutričních hodnot.
Chybí vám doma chybí klasický cukr? Můžete ho v poměru 1 : 1 nahradit cukrem třtinovým. Díky této záměně se můžete těšit na lehce karamelovou chuť. Není to ale jen třtinový cukr, který se teď často při pečení využívá. Do popředí se dostaly i různé sirupy, třeba agávový, javorový nebo čekankový. Chcete-li snížit energetickou hodnotu dezertu, použijte právě ten čekankový. Není ale úplně vhodný k pečení, já ho využívám spíše k oslazení krémů.
Když jsem začala jíst zdravěji, osvědčila se mi i možnost nahradit cukr ovocem – například osladit dezert strouhaným jablkem nebo rozmačkaným banánem.
Přečtěte si také: Jsou „zdravější“ náhražky cukru opravdu lepší?
Rychlý přehled dalších tipů
- Podmáslí – rozmíchaný jogurt s mlékem
- Moučkový cukr – v mixéru rozemelte najemno cukr krupici nebo krystal
- Bílý jogurt – můžete ho nahradit zakysanou smetanou nebo podmáslím
- Smetana ke šlehání – do 1 dcl mléka přidejte lžíci rozpuštěného másla
- Čokoláda – smíchejte kvalitní kakao a rozpuštěné máslo (zhruba 3 : 1)
Vše na vaření a pečení
Na Tchibo.cz najdete vše, co se vám bude hodit v kuchyni.