Právě čtete

Hledám vánoční stromeček. Značka: mám děti a špatné zkušenosti

1219  
Sdílet: 

Hledám vánoční stromeček. Značka: mám děti a špatné zkušenosti

„Tati, rozhodně chci zase stromek v květináči, tentokrát už to nepodělám,“ namlouvala jsem loni touhle dobou do telefonu svému otci – zahradníkovi. O měsíc později letěl uschlý smrček z balkonu. Už druhý rok po sobě. Vánoční stromek v květináči zkrátka není pro mě, ale svátky jsou zase za rohem a já chci tentokrát vybrat zodpovědně. Jak na to?

4. 12. 2020 4 min. čtení Anna Hrábková
Hledám vánoční stromeček. Značka: mám děti a špatné zkušenosti

Mám malé děti. Nechci, aby se o stromek popíchaly. Chci, aby z něj nepadalo jehličí a batole tak půlku stromku nesnědlo ze země. Aby to byla volba ekologická, protože mi záleží na budoucnosti zmíněných dětí. Co se stane, když se stejně rozhodne milion dalších lidí?

Abych se o něj nemusela moc starat, protože mi záleží na sobě. Aby byl krásný. Abychom ho mohli mít doma dlouho a pořádně si ho užít. Abych věděla, že i po odsloužení bude mít využití… No, nejjednodušší by snad bylo se na stromeček letos úplně vykašlat. To mi ale hlasy potomků v mojí hlavě nedovolí. A tak začínám hledat možnosti.

Proč prostě nekoupím živý?

Jak je asi zřejmé, nejklasičtější volba řezaného živého stromku do stojanu pro mě osobně padá.

Neláká mě představa, že někdo rostlinu dlouho pěstoval, pak převážel a balil, že ji někdo jiný pak bude muset odvézt a spálit ve spalovně, jen abychom doma měli 14 dní vánoční atmošku.

Pokud je to vaše cesta, třeba vymyslíte, jak se stromkem naložit po svátcích. Pár tipů, třeba jako nechat z něj něco vyrobit, nebo ho sešrotovat a přidat na kompost, nabízí třeba web o třídění samosebou.cz.

Tip samosebou.cz

Pokud kupujete stromek v některém řetězci, zkuste zjistit, jestli je pak nevybírají, nebo dokonce nevykupují zpět.

Když je živý pro vás ten pravý

  • Kupte stromek co nejdříve – můžete tak kontrolovat přísun vody a správné skladování a zabráníte předčasnému uschnutí.
  • Až si ho přinesete domů, je dobré zkrátit kmen asi o 2 cm, aby stromeček přijímal vodu, a dát ho do stojanu s vodou nebo do kyblíku na chladné temnější místo. Klidně do stinného rohu balkonu.
  • Dejte pozor, aby kůra dosahovala až do vody – tou jí totiž strom přijímá. Pokud máte stromek venku a je kolem nuly, voda nutná není.
  • Pokud místo k uskladnění nemáte, bude lepší s nákupem naopak co nejdéle počkat, jestli chcete, aby vám stromek doma vydržel alespoň do Tří králů.
  • O jehličky se můžete denně starat obyčejným rozprašovačem s vodou – zůstanou tak déle živě zelené.
    Stromek by doma neměl stát u topení.
  • Dobré je myslet i na bezpečnost, pokud jsou doma děti, zvířata nebo neohrabaní dospělí. Stromek je možné přivázat ke stropu, jako se to dělalo dřív, nebo koupit menší a postavit ho do větší výšky mimo dosah drobotiny.

Vánoce z půjčovny

Je možné jít i cestou kompromisu a využít půjčovny stromků. O stromeček se musíte starat podle instrukcí (podobně jako o stromeček v květináči), ale je to pohodlné – nemusíte nic shánět ani následně zasazovat.

vánoční stromeček

V půjčovně to chodí tak, že na konci léta přesadí stromeček ze země do květináče. Na e-shopu si pak vyberete libovolnou velikost a druh, před Vánoci ho přivezou doslova až do bytu. Nejdéle po 14 dnech se strom vrací. Až do dalších Vánoc čeká v květináči, ale po druhé sezóně putuje aspoň na dva roky do země. Pak se může znovu půjčovat nebo zasadit někde na zahradě.

Tohle mi přijde fascinující a za mě je to rozhodně jedna z možností, o které stojí za to uvažovat. Jediné, co někoho může odradit, je cena (kolem 800 Kč včetně dopravy) nebo celkem krátká doba pobytu doma. My si stromeček rádi užíváme klidně měsíc, a tak přemýšlím dál.

Květináč je trend, ale celkem fuška

Třetí šanci květináčovníku nedám, ale třeba se poučíte z našich chyb.

Vlastně jsme udělali jen jednu, ale dost zásadní – vykašlali jsme se na všechny poučky o zvykání stromku na vnitřní teplotu a měli ho dva nebo tři týdny v teplém obýváku. Správně se má stromeček postupně adaptovat, ideálně přes balkon nebo chladnou místnost a přenášet klidně na noc do chladu. Opečovávat.

Pokud na to máte odhodlání, vyplatí se stromek mít třeba na stolku s kolečky – je totiž pěkně těžký, kterážto skutečnost stojí v jádru našich temných vánočních příběhů o zahubené floře. Všem trpělivějším a zdatnějším ale fandím, protože tohle je pořád podle mě skvělá udržitelná volba.

Neživé a netradiční

Živý stromek pro mě tedy letos padá. Co kdybych se ale oprostila od představy, že stromeček musí být nutně strom? Vydávám se do hlubin internetu a nacházím poklady.

Stromeček poskládaný z knih. Stromeček ze šišek. Z ubrousků? Z pneumatik!? Ozdobené štafle. Ha, konečně něco pěkného – stromeček z lahví! Ne, to do adventu už vypít nestíháme.

Že bychom letos pojali vánoce exoticky a udělali si taky stromek z ananasu?  Když si na Instagramu vyhledáte fotky pod hashtagem #PineAppleTree, možná vám to po chvilce taky začne připadat jako dobrý nápad. Tuhle možnost pořád zvažuju, rozhodně by nás to aspoň přinutilo přehodnotit množství dárků.

kolíčky

Brouzdám dál a nacházím další věc, kterou bychom asi zvládli – stromek z kolíčků na prádlo. Bomba! Nadšení ale rychle střídá představa dvaceti dětských nenechavých prstíků, a tak radši pokračuju v hledání. A nakonec křičím heuréka!

Konečně mám pocit, že jsem našla, co hledám. Vyrobit si stromeček z toho, co je doma a co najdu v lese nebo u táty na zahradě! Stačí pár latěk nebo silnějších větví, hřebíčky nebo drátek a závěsný strom je na světě. Nikoho to nebolelo, žádný extra odpad se nekoná a pokud překonám strach z batolete nacpávajícího se spadaným jehličím, mám jasno.

Šokující rozuzlení – bude to plast!

Červík pochybnosti mi ale pořád vrtá v hlavě, a tak přemýšlím dál. Přece nakonec nepojedu do hypermarketu koupit umělý stromeček! Vždyť toho se každý dneska jen zbavuje!

vánoční stromeček

Ale počkat! Pokud tomu tak je, musí jich být plné bazary. Přidávám do vyhledávače kouzelné slůvko „bazar“ a je mi jasné, že jsem na konci své vyčerpávající pouti. Koupíme stromeček z druhé ruky! Pokud to samé udělá další milion lidí, nestane se vůbec nic špatného, můj malý Alfréd neskončí na pohotovosti s jehličkou v žaludku, stromek budeme mít navěky a nemusím už nikdy nic řešit. A pokud se z něj časem stane prořídlé omšelé koště, prostě koupím další a přimontuju extra větve.

Jestli tedy chcete letos vidět pozoruhodně odporné udržitelné upcyclované vánoční křoví z PVC, stavte se u nás. Vsadím se, že když ho ještě třeba nasprejuju na růžovo, jedno oko nezůstane suché. Ale víte co? Vůbec mi to nevadí. Je totiž náš. A připadá nám překrásný.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články