Právě čtete

Zlato pro blondýnky, stříbro pro brunetky? To už dávno neplatí!

4145  
Sdílet: 

Zlato pro blondýnky, stříbro pro brunetky? To už dávno neplatí!

Je pravda, že vám zlato nebude slušet, protože jste brunetka? Mají blondýnky zavrhnout stříbro? Image konzultantka doporučuje řídit se něčím jiným.

20. 11. 2020 3 min. čtení Beáta Oravcová
Zlato pro blondýnky, stříbro pro brunetky? To už dávno neplatí!

Překrásné náušnice a řetízek, které jsem dostala k osmnáctinám, mi smutně leží na dně šperkovničky. Proč je nenosím? Vždyť jsou stříbrné a já jsem přece brunetka – to jsou akorát pro mě! No, nejsou. Vypadám v nich jako uťápnutá myška. Zato když si vezmu zlato, i jako hnědovlásku mě úplně rozsvítí…

Pravidlo, že zlato nosí blondýnky a brunetky mají volit stříbro, někdy sedí perfektně a někdy vůbec. Že ono to nebude jen barvou vlasů? Na to jsem se zeptala image konzultantky Beáty Oravcové, která se podobnými otázkami zabývá na svém blogu Supervizáž.

Marie, redaktorka Tchibo Blogu

O výběru barev koluje mnoho mýtů – a toto je jeden z nich. Blondýnky mohou mít totiž stejně jako brunetky teplejší i chladnější barevnost tváře. Zda vám více sluší zlato, nebo stříbro, neurčuje barva vlasů, ale právě celková „barevnost“.

Jaký kov mi bude slušet? Klíč je v barevné typologii

Barevná typologie je úžasným pomocníkem. Znalost toho, jaký jste typ, vám může výrazně zjednodušit oblékání. Protože když víte, jaké barvy vám sednou a umíte je vhodně nakombinovat, vytvoříte harmonii. Lidé kolem ji budou vnímat a často vám sami od sebe vyseknou poklonu. Kromě oblečení má vliv na to, jestli působíte harmonicky, nebo ne, i volba kovu na doplňcích.

Pokud netušíte, jaká je vaše barevnost, na mém blogu najdete ukázky jednotlivých barevných typů na celebritách, podle kterých se můžete sami zkusit k některému z typů přiřadit.

Stříbro je „chladný“ kov, zlato zase „teplý“. Takže pokud jste například brunetka, která má ve tváři více tepla (můžete mít třeba zlaté pigmenty ve vlasech a zelenojantarové oči), dá se odhadnout, že budete vypadat lépe se zlatými než se stříbrnými doplňky.

To je ale samozřejmě zjednodušený pohled a bylo by příliš omezující, kdybychom si dovolili nosit jen jednu barvu kovu. Takže mám dobrou zprávu. :-) Ženy, které znají svůj barevný typ a umí s ním dobře pracovat, si mohou dovolit nosit obě barvy kovu.

Jde totiž hlavně o to, jak kovy kombinujete v outfitu. Na svém blogu k tomu mám dva články: jeden je o tom, jak zvolit barvu pro svůj barevný typ a druhý o tom, jak kovové doplňky kombinovat s barvami oblečení.

Čtyři praktické rady, jak si vybrat šperk

  1. Zkuste odhadnout svou „barevnou teplotu“ . Tak zjistíte, jestli s vaší tváří bude ladit spíš zlato, nebo stříbro.
  2. Důležité je i zeptat se sama sebe, k čemu vás to víc táhne a se kterým kovem se cítíte lépe. Protože jak jsem zmiňovala, klidně můžete nosit jakoukoli barvu kovu, když ji umíte dobře zkombinovat s oblečením.
  3. Roli hraje i váš osobní styl. Nemusíte ho umět přesně pojmenovat. Stačí vědět, že stříbro působí umírněně, decentně, sofistikovaně, zatímco zlato dodává outfitu energii, důraz a živost.
  4. Záleží i na velikosti samotného doplňku. Tady platí přímá úměra: čím výraznější jste, tím výraznější vám sedne šperk. Např. k většímu poprsí sedí masivnější náhrdelníky (a naopak).

Co když už máte doma „nevhodný“ šperk?

Při konzultacích občas moje klientky zjistí, že dříve volily jiné šperky, než jaké jim sednou. Například Zuzka, jejíž šperkovnička byla samé zlato, ale její tvář měla výrazně chladnou barevnost. Když v zrcadle při konzultaci viděla, jak krásně a elegantně vypadá v kombinaci chladných barev se stříbrem, byla opravdu překvapená.

Zlato, které do té doby nosila, dělalo v jejích outfitech usedlý a trochu nepřirozený dojem. Ale nemusela se ho vzdát, protože když ho zkombinovala s nejklidnějšími tóny ze své palety (např. s modrou), právě zlato pak outfit oživilo.

Zlato i stříbro pro každou z nás

Zlato i stříbro pro každou z nás

Vyberte si krásné šperky, které vás rozzáří. Na Tchibo.cz najdete luxusní kousky, které si můžete dovolit.

Vyberte si podle sebe

Mottem mého poradenství je „Každá žena může byť krásná, stačí vědět, jak na to“. A je to opravdu tak – dobře se obléknout se dá naučit. Není to jen výsada žen, které se narodily s přirozeným citem pro krásu a harmonii. A to platí i při výběru šperků. Když žena rozumí své barevnosti, získává spoustu nových možností, jak kouzlit se svým vzhledem.

Autorka píše blog Supervizáž a vede online Akademii skvelé vizáže.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články