Právě čtete

„Dejte si rande se svými prsy“ a další tipy na prevenci

2723  
Sdílet: 

„Dejte si rande se svými prsy“ a další tipy na prevenci

Jen každý čtvrtý Čech chodí na preventivní prohlídky. Často se zanedbávají ženy, avšak „všechny komunity, státy a celý svět závisí právě na jejich síle a zdraví,“ jak říká Michelle Obamová. A to stačí k záchraně života jen pár minut. Ukážu vám, na které prohlídky máte nárok a co doma zvládnete samy.

11. 8. 2023 4 min. čtení Markéta Olšáková
„Dejte si rande se svými prsy“ a další tipy na prevenci

Když jsem před měsícem ležela na lehátku pražského Mamma centra s rukama nad hlavou, zatímco mě na prsou studil ultrazvuk, byla jsem nervózní. Je mi třicet čtyři, mám za sebou jedno dítě a nepatřím mezi rizikové skupiny, uklidňovala jsem se. „Vše v pořádku, můžete znovu přijít za tři roky,“ uklidnila mě vzápětí lékařka a po 15 minutách od otevření dveří ordinace jsem už odcházela domů. Ta jistota za pár minut času stojí, čísla jsou totiž nemilosrdná.

prevence

„Rakovinou prsu ročně onemocní kolem 7000 žen a asi 1500 jich zemře,“ svěřila nám smutné číslo lékařka Zuzana Hajšmanová z organizace Loono, která se věnuje prevenci. To je 1500 babiček, maminek, dcer a kamarádek, které každý rok někomu budou chybět. Přitom se dá téhle nešťastné bilanci předejít třeba takovou krátkou návštěvou, kterou jsem absolvovala já. „Včasný záchyt je možný díky samovyšetření, ultrazvukovým nebo mamografickým vyšetřením. Taky můžeme omezit rizikové faktory hýbat se, nekouřit, omezit alkohol a eliminovat stres,“ dodává lékařka.

Jde to i doma

Právě karcinom prsu patří mezi nejčastější diagnózy rakoviny u žen a ze všech druhů této nemoci jich na něj umírá nejvíce. Přitom stačí „osahat“ se doma jednou měsíčně a dodržet 6 kroků.

  • Krok 1: Samovyšetření provádějte 5. až 10. den od začátku menstruace (po přechodu pak jakýkoli den v měsíci).
  • Krok 2: Vypadají prsa v zrcadle stejně? Zvedněte ruce nad hlavu a podívejte se znovu

 

  • Krok 3: Třemi prsty naplocho se jich krouživými pohyby dotýkejte. Nejdřív na povrchu, pak do hloubky.

samovcyšetření prsou krouživé pohyby

  • Krok 4: Zaměřte se na celá prsa od klíční kosti přes podpaží až k podprsenkové rýze.

  • Krok 5: Pravé prso prohmatejte levou rukou a naopak.

  • Krok 6: A teď se jich chytněte pořádně. Vezměte prsa do dlaní a ještě jednou je pořádně promněte, aby vám náhodou nic neuniklo.

  • Krok 7: Všímejte si, zda se neděje něco divného. (výtok z bradavek, změna jejich tvaru nebo velikosti prsou apod.).

Čeho všeho si na svých prsou všímat

změny na prsouPokud najdete něco neobvyklého, nepanikařte a nic negooglete. Může třeba jít jen o tukovou bulku. Neotálejte ale s objednáním k obvodnímu lékaři, gynekologovi nebo rovnou do mamacentra a zkraťte čekací dobu tím, že do telefonu zmíníte svůj nález.

Lepší zbytečně než pozdě

Druhým nejčastějším strašákem, kterému jde předcházet pravidelnou prevencí, je rakovina děložního čípku. „Ročně zaznamenáváme asi 800 nových případů, přičemž 300 žen na tuhle diagnózu umírá,“ upozorňuje Zuzana Hajšmanová. „Stačí včas přijít na cytologické vyšetření v ambulanci gynekologa. Prevencí je sexuální abstinence nebo očkování proti HPV,“ dodává lékařka. 

59 % Čechů nerozumí zdravotním informacím a stejný počet si jich vyhledává informace na internetu. Většina lidí nechodí na prevenci a čtvrtina všech úmrtí je předčasná. Taková je realita prevence v Česku.

My ženy zkrátka umíme na ostatní myslet víc než na sebe. Je čas to změnit. Co všechno a jak často pro sebe můžeme udělat?

Prevence, na kterou máte nárok

  • Gynekologie (od cca 15 let stěr na cytologii): Každý rok
  • Praktický lékař: Každé dva roky
  • Mamograf: Od 45 let jednou za dva roky
  • Zubař: Jednou ročně (v těhotenství 2x)
  • Dermatologie: Jednou ročně (Základní kontrolu znamének zvládnete i sami. Tady je návod.)
  • Screening rakoviny tlustého střeva: Od 50 let věku jednou ročně test ze stolice nebo jednou za dekádu koloskopie

Tip lékařky: Hlídejte se v mobilu

Svoje zdraví můžete mít pod dohledem i v mobilní appce. Technologická novinka se jmenuje Preventivka a stojí za ní nezisková organizace Loono. Najdete v ní osobního průvodce, který vám ukáže odborníky v okolí, důležité prohlídky, připomene vám termíny vyšetření, jejich průběh a spoustu dalších věcí, díky nimž tady budete pro sebe a své blízké co nejdéle.

Přečtěte si taky

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články