Právě čtete

Metličky a křečové žíly: Dá se s nimi bojovat a jak na to?

77816  
Sdílet: 

Metličky a křečové žíly: Dá se s nimi bojovat a jak na to?

Objevily jste na svých stehnech drobné červené žilky? Bojíte se, jaké zdravotní problémy by vám mohly přinést? Pak jste na tom stejně jako já. Na nevzhledné „metličky“ a křečové žíly jsem se zeptala dvou na slovo vzatých odbornic: lékařky zabývající se cévními potížemi a zkušené lékárnice. Prozradily mi, jak se dá s tímto problémem bojovat.

12. 7. 2023 5 min. čtení Marie Bezděková
Metličky a křečové žíly: Dá se s nimi bojovat a jak na to?

Jedna dobrá zpráva hned v úvodu: Jak mi prozradila lékařka, metličkové žilky na stehnech ještě nemusí nutně znamenat katastrofu, kvůli které bychom měli hned utíkat k lékaři. Jde především o kosmetický problém, u kterého nezáleží na tom, kolik metliček na stehnech najdete, vysvětlila mi MUDr. Silvia Adámková z kliniky Yes Visage. Jinými slovy, nevzhledné červené žilky můžeme klidně začít řešit až ve chvíli, kdy se kvůli nim stydíme vyjít v létě v plavkách. Musíme se ale smířit s tím, že boj s nimi nebude jednoduchý.

Pro první pomoc pak můžeme vyrazit do nejbližší lékárny. Některé krémy pomáhají zmírnit zarudnutí a projevy rozšířených a popraskaných žilek, citlivou pleť vyživují, posilují kožní bariéru a zlepšují mikrocirkulaci. Cévní systém můžete podpořit i přírodními látkami. Mezi ně patří například rutin či aescin obsažené v kaštanech, pohance, kvalitním zeleném čaji, šípkách atd., poradila mi Mgr. Pavla Horáková. Bohužel, tyto krémy výskyt metliček mírní, ale neodstraní je úplně. Jde totiž o hlubší problém, než se zdá.

Metličkové žilky vznikají na základě hůře ovlivnitelných faktorů – hormonálních změn jako je těhotenství, hormonální antikoncepce, menopauza; dědičných dispozic či onemocnění cévního systému. Proto se metličky ve většině případů nedají zcela zlikvidovat, oznámila mi nepříliš pozitivní zprávu lékárnice Mgr. Pavla Horáková z Lékárna.cz. A to bohužel není všechno.

Když cévy neslouží, jak mají

Jak mě upozornila lékařka, zdánlivě nevinné metličky bývají kromě estetického problému také příznakem, že je s našimi cévami něco v nepořádku.

A tam už může být ohroženo naše zdraví. Žilní nedostatečnost totiž může vést k vážnému poškození žil, což má za následek vznik bércových vředů a dalších potíží. Vývoj metliček do křečových žil a dalších stadií žilní nedostatečnosti je možný, nelze ale říci, v kolika procentech případů. Vše hodně závisí na genetické predispozici, vysvětlila mi MUDr. Silvia Adámková. V tu chvíli jsem zpozorněla.

Napadlo mě, že by bylo nejlepší zeptat se mamky, jestli ona a moje babička někdy řešily problém s rozšířenými žilkami. Její odpověď mě nepotěšila – metličky se jí objevily na stehnech už v pubertě. Protože mamka patří ke starší generaci a hodně v mládí sportovala, její problém tehdy nikdo neřešil. Mně se ale v hlavě rozezněl poplach:

Uvědomila jsem si, že s mým sedavým zaměstnáním by mě brzy mohly začít trápit křečové žíly.

Otoky nohou: První varovné znamení

Žilní nedostatečnost se podle lékařů nemusí dlouho nijak výrazně projevovat.

Nejčastějším projevem křečových žil jsou klinické symptomy – pocit těžkých nohou, křeče a otoky. Křečové žíly ani nemusí být patrné, ale ultrazvukovým vyšetřením zjistíme chlopenní nedostatečnost, popsala lékařský postup MUDr. Adámková. Když se nad tím zamyslím, některé zdánlivě malicherné příznaky na sobě můžu pozorovat už teď. Pocit těžkých a oteklých nohou mě trápí hlavně v horkých letních dnech, a to ani nemluvím o tom, že je mám prakticky po celý rok studené jako led.

Díky všem těmto poznatkům jsem se rozhodla, že vyšetření podstoupím, což ovšem vedlo k otázce: Jak se metličky a křečové žíly vlastně léčí?

Léky, nebo raději zákrok?

Podobně jako v případě metliček i na křečové žíly zabírají některé produkty z lékárny.

Na trhu existují léky na léčbu křečových žil – tzv. venotonika neboli úlevové léky, které odstraní symptomy, bohužel ale ne samotné křečové žíly, řekla mi lékařka. Své tipy mají i lékárníci. Mezi nejvíce využívané produkty při péči o nohy s křečovými žilami patří léky, zdravotnické prostředky či doplňky stravy s obsahem aescinu, flavonoidů hesperidinu a diosminu, rutosidů či tribenosidu,doporučila mi některé přípravky lékárnice Mgr. Pavla Horáková. Navíc se podle ní určitě vyplatí nošení speciálních kompresních punčoch.

Zaradovala jsem se, že se mi přece jen nabízí řešení za pár korun z lékárny. Dobrý pocit mi ale bohužel nevydržel dlouho. „Za nejefektivnější metodu odstranění metličkových žilek ale považuji laserové ošetření, případně i sklerotizaci, která se používá i u křečových žil, dodala jedním dechem lékárnice.

Co je sklerotizace?

 Sklerotizace je nejčastější metodou odstranění křečových žil, při které se aplikuje do žil injekčně roztok aetoxysklerolu, vysvětlila mi MUDr. Adámková. „Tato látka se používá v různých koncentracích – záleží na velikosti žil. Odstraňují se tak nejen metličky, ale i větší retikulární žilky, kde se tato látka používá ve formě pěny, popsala zákrok.

Skvělé, jsem zase o kousek dál. Teď už vím, že se metličky i křečové žíly dají odstranit. Vydrží to ale napořád? Tady už je odpověď o poznání méně příznivá. Recidiva křečových žil je vysoká kvůli genetické predispozici, a nelze jí proto úplně zabránit, upozornila mě MUDr. Adámková. A tím se dostávám k důvodu, proč nás lékaři nabádají k tomu, abychom se v průběhu života snažili co nejvíc vzniku metliček a křečových žil předcházet. Jedině to nás totiž od těchto zdravotních problémů ochrání.

Deko prevence je lepší než kilo léčby

Jak říkají odborníci, jedinou účinnou prevencí vzniku křečových žil je zdravý životní styl.

Měli bychom jíst vyváženou stravu, dopřát si dostatek pohybu, přestat kouřit, omezit dlouhé stání či sezení v kancelářích. Měla byste se také vyhýbat nošení vysokých podpatků, pravidelně chodit na lymfatické masáže a relaxovat s nohama ve zvýšené pozici – tzv. si hodit nohy na stůl, přidala s úsměvem pár rad Mgr. Horáková. Při sezení nekřižte nohy (noha přes nohu), pozor byste si měla dát i na ponožky s příliš těsným lemem, dodala lékárnice.

Když to všechno podtrhnu a sečtu, myslím, že mi moje metličky nemusí dělat žádné velké starosti – ovšem jen v případě, že budu dodržovat zdravou životosprávu. Pokud budu věčně sedět u počítače, dopřávat si po každém obědě sladkou tečku a odkládat cvičení s tím, že „zítra je taky den“, mohla bych si zadělat na vážný zdravotní problém. A to je něco, o co opravdu ani trochu nestojím.

Co je chronická žilní nedostatečnost

Degenerativní onemocnění, které se objevuje až u 90 % populace starší 30 let. Stav, při kterém je narušen mechanismus návratu žilní krve z dolních končetin k srdci. Výsledkem je zvýšený žilní tlak v dolních končetinách, což se projevuje zpočátku jen nepříjemnými příznaky, jakými jsou pocit tíhy v nohou, únava nohou, pocit napětí, noční křeče, brnění a podobně.

Postupně dochází i k postižení malých cév a kapilár, což má za následek vznik otoku nohou, později i zhoršenou výživu kůže, její oslabování a špatné hojení až po vznik bércového vředu. Chronická žilní nedostatečnost souvisí s moderním stylem života, který je charakterizován nedostatkem pohybu, dlouhým sezením anebo dlouhým stáním při výkonu povolání.

MUDr. Silvia Adámková je lékařka s atestací z angiologie a interní medicíny s ultrazvukovou diagnostickou praxí jak žilních, tak tepenných poruch. Absolvovala řadu certifikovaných ultrazvukových kurzů zaměřených především na komplexní vyšetření cévního systému a echokardiografii. Po ukončení studia pracovala na I. interní klinice Fakultní Thomayerovy nemocnice a po mnoha pracovních zkušenostech v řadě angiologických ambulancí nyní působí na klinice Transplantační chirurgie IKEM v Praze, kde pracuje jako angiolog. Na Klinice YES VISAGE se věnuje preventivním vyšetřením kardiovaskulárního systému a cévním angiologickým vyšetřením.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články