Právě čtete

Co si obléct na spaní? Jak je to s podprsenkou, kalhotkami a pyžamy

26089  
Sdílet: 

Co si obléct na spaní? Jak je to s podprsenkou, kalhotkami a pyžamy

Pomůže nám k lepšímu tvaru prsou spaní v podprsence? A je hygienické spát v pyžamu bez kalhotek? Tyto a další otázky ohledně oblékání na noc zodpověděla módní designérka.

29. 6. 2023 4 min. čtení Redakce
Co si obléct na spaní? Jak je to s podprsenkou, kalhotkami a pyžamy

Když přijde řeč na to, do čeho se oblékat na spaní, spousta žen (a vlastně i mužů) se často shodne na tom, že nejlépe se jim spí jen tak – bez ničeho. A podle všeho to je ta nejzdravější varianta! Jenže, co si budeme povídat, ne každý se cítí na to, chodit do postele každý večer nahý. Kolem vhodného oblečení pro čas, kdy jdeme ulehnout do peřin, koluje množství mýtů a otázek. S módní designérkou, která se řadu let zabývá navrhováním spodního prádla tak, aby bylo pro ženy co nejzdravější a nejkomfortnější, jsme se podívali na několik diskutovaných oblastí.

Měly bychom spát v podprsence?

Zdá se, že to vždy bylo jasně dané. Podprsenka do postele nepatří. V poslední době jsme se ale začali setkávat s názory opačného rázu. Jak to tedy je?

Pravda je, že většina odborníků vám nosit podprsenky na spaní spíše nedoporučí. Pro tělo je důležité, aby si odpočinulo a během noci se zregenerovalo. Některé ženy v podprsenkách spí, dokonce i v těch kosticových, ale kvůli tomu mohou vznikat otlaky, které mohou mít za následek další zdravotní problémy.

„Rozhodně je mýtus, že prsa budou snad pevnější po spaní v podprsence a nebudou povislá. Ještě jsem se setkala s názorem, že se má spát v podprsence, když jste těhotné či kojící. Tam to nedoporučuji dvojnásob, protože si tím žena může způsobit i záněty prsu.“ – Bára Severin

Ale jak to tedy udělat v období kojení? Někdy je samozřejmě potřeba v noci použít kojicí vložky při samovolnému úniku mléka. V tomto případě je nejlepší obléknout tílko či tričko, které není úplně volné, ale přiléhá na prsy a tím vložky na prsech udrží. Pokud byste přece jen raději sáhly po podprsence, určitě vyberte nějakou velmi pružnou a pohodlnou lambádu. Když ale budete cítit, že vás cokoliv škrtí, rozhodně to sundejte. Tělo vám tím dává jasný signál, co potřebuje pro svoji správnou regeneraci.

Je vhodné nosit kalhotky jako součást nočního oblečení?

Absolutně nejlepší variantou je spát bez kalhotek, ale ne vždy to třeba jde. Pak je důležité dbát na vhodný materiál i střih.

Pokud vůči spaní „na ostro“ máte nějaké předsudky, stojí to alespoň za vyzkoušení. Možná zjistíte, že to je opravdu příjemné. Díky spaní bez kalhotek se k intimním partiím dostane maximum vzduchu, což se během dne neděje, a mimo jiné vám to může pomoci předcházet vaginálním mykózám a dalším gynekologickým problémům.

„Pokud ženy spí v kalhotkách, doporučuji volit přírodní materiály, jako jsou bavlna, ideálně v biokvalitě, bambus, merino vlna, konopí, hedvábí a podobně. Čím volnější, tím lepší. Bez gumiček, které by vás zbytečně škrtily. Příjemné budou francouzské a klasické střihy. Na spaní rozhodně nejsou vhodná tanga, která vyvíjí tlak na hráz a nedovolují dostatečnou cirkulaci vzduchu.“ – Bára Severin

Čtěte také: Jaké spodní prádlo je nejlepší podle gynekologa?

Výběr správné velikosti a materiálu pyžama přinese lepší odpočinek

Často se stává, že ženy volí na spaní přiléhavé modely, nezřídka šité z materiálů, které by si například pro spodní prádlo nevybraly. I tady je ale správný výběr důležitý!

Je jasné, že mnoho z nás dbá i při výběru nočního prádla na to, aby nám to slušelo. Trendy by tady ale neměly převažovat nad tím, co je pro nás doopravdy zdravé. Obecně platí, že čím volnější a pohodlnější oděv na spaní vyberete, tím lepší službu prokážete svému tělu. Na spaní může být oblečení klidně i o číslo větší, než nosíte obvykle oblečení během dne. Někomu dokonce vyhovovuje i větší rozdíl. A ne nutně to znamená, že vám to bude o to méně slušet. :-)

Co se týká materiálů, doporučuje Bára Severin volit přírodní materiály, stejně tak jako u výše zmíněného spodního prádla.

„V pyžamech trávíme třeba kolem osmi hodin denně, proto se nevyplatí věnovat jim méně pozornosti jen proto, že nás v nich skoro nikdo nevidí. Naše těla se během noci potí a póry jsou otevřené. Přírodní látky umožní odvádět vlhkost od těla a nechají kůži dýchat, což podporuje hlubší odpočinek během noci.“ – Bára Severin

Pod kalhoty nosíme kalhotky, ale jak je to správně u pyžam?

Už z úvodu článku víme, že čím více vzduchu dopřejeme svému tělu, tím lépe. Ale když budeme nosit pyžamové kalhoty „na ostro“, jak často je máme měnit? Každý den, tak jako kalhotky?

Muži to mají v tomto ohledu o něco jednodušší a pro ženy je otázka hygieny při nošení pyžamových kalhot velmi individuální. Žádná žena to nebude mít stejně. Ženské partie udržují vlhkost a přirozeně produkují sekret měnící se v průběhu cyklu. Zvýšená produkce bývá v těhotenství, při ovulaci, před menstruací nebo po ní.

„Vzhledem k tomu, že cyklus každé ženy probíhá jedinečně, neexistuje podle mě univerzální rada, jak často je třeba prát pyžamové kalhoty nošené bez kalhotek. U některých žen je skutečně vhodné obměňovat pyžamo denně, zatímco jiné (i vzhledem k tomu, že pyžamové kalhoty jsou oproti kalhotkám v rozkroku volné) ho mohou nosit několik nocí v kuse.“ – Bára Severin

Ať už vyberete pro spaní jakékoliv pyžamo či vzdušnou noční košili, před prvním nošením je opravdu důležité (nejen) noční prádlo opravdu důkladně vyprat, a to klidně dvakrát, aby se z vláken odstranily veškeré cizorodé látky, od obyčejného prachu až po nejrůznější látky používané při výrobě.

Čtěte také: Menstruace bez odpadu: Vyzkoušely jsme pomůcky, které se používají pořád dokola

V pohodlí a barvách západu slunce

V pohodlí a barvách západu slunce

V krásných letních barvách a materiálech se můžete ponořit i do peřin.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články