Právě čtete

Když oči rudnou a pálí: Co dělat se zánětem spojivek?

819  
Sdílet: 

Když oči rudnou a pálí: Co dělat se zánětem spojivek?

Oči vás svědí, jsou zarudlé a slzí. Když si je promnete, pocity se jen zhorší a ani spánek vám nepřinese úlevu. Pokud se k těmto příznakům přidá pálení, řezání nebo pocit přítomnosti cizího tělesa, pravděpodobně jste chytili zánět spojivek. A jak si s ním poradit?

21. 6. 2023 4 min. čtení Lucie Mládková
Když oči rudnou a pálí: Co dělat se zánětem spojivek?

Vlastní zkušenost se zánětem spojivek jsem si odbyla hned dvakrát. Poprvé jako dítě, mohlo mi být tak pět možná šest, podruhé už jako dospělá.

V prvním případě jsem si za to mohla sama, protože mě nějaká čistota při lítání venku opravdu nezajímala a pravděpodobně si stačilo nešikovně promnout oči, aby následně došlo na kapky a mastičky. Podruhé jsem si tento dáreček přinesla domů z práce, kde vypukla menší epidemie, a ačkoliv byl průběh mírnější, nikdy nešlo o zážitek, kterých bych někomu doporučila.

Možná ta největší nespravedlnost tkví v tom, že zánět spojivek neboli odborně konjunktivitidu můžete chytit, i pokud dodržujete všechny zásady hygieny, důsledně si myjete ruce a do očí si příliš nesaháte. K jeho vyvolání stačí i vysušené nebo podrážděné oči nebo hodně alergenů ve vzduchu a v mírnější formě občas doprovází třeba i chřipku. Původců má ale víc.

Co je to spojivka a kde ji najít?


Tenká, prokrvená, zvlhčená a průhledná část sliznice, která pokrývá celý povrch oka a vnitřní stranu horního i spodního víčka. Produkuje slzný film, umožňuje pohyb bulvy a sídlí zde i oční lymfatický systém. Mezi okem a víčkem se nachází tzv. spojivkový vak, což bývá místo, kam jsou nejčastěji aplikovány kapky nebo masti.

léčba zánětu spojivek

Alergie, bakterie i virus

Pravděpodobně nejnakažlivější forma zánětu spojivek je virového původu – tentýž jsem před lety chytila i já sama. Přenášet se může vodou, kontaktem nebo i kapénkami.

Kromě zrudnutí oka do stadia zralé jahody a slzení je typickým projevem také světloplachost, takže bych za sebe doporučila nosit černé brýle, protože zánět budete léčit klidně i dva týdny. Jako první pomoc určitě pomůže vypláchnutí očí borovou vodou a následně nasazení septonexových kapiček.

Bakteriální konjuktivitida není tak nakažlivá jako virová, zato mívá o něco nepříjemnější projevy. Poznáte ji jednak podle ráno zalepených očí, protože bakterie způsobují výtok, jednak podle dráždivého pocitu cizího tělíska v oku, ačkoliv něm ve skutečnosti nic není. Při použití septonexových kapek zánět většinou odezní během jednoho týdne. Pokud by trval déle, je určitě namístě návštěva lékaře, který předepíše antibiotika v podobě masti nebo prášků.

„Záněty spojivek jsou někdy označovány jako samolimitující – stejně jako s rýmou si s nimi organismus dokáže dřív nebo později poradit. Ideálně když mu hned pomůžete nějakými dezinfekčními očními kapkami. Pokud se zánět delší doby nelepší nebo se objeví bolest, nebo poruchy vidění, je třeba vyhledat lékaře.“

MUDR. Miroslava Konvičková, dětská oční ambulance

konjuntivida oka

Podráždění spojivky a vznik zánětu mohou sezónně způsobovat i poletující pyly, prach a další alergeny jako třeba zvířecí srst nebo roztoči. Velmi často ho provází také silně tekutá rýma s kýcháním, kterou každá alergik dobře zná. Úlevu mohou přinést zklidňující nebo antialergenní kapičky, omytí obličeje a očních víček.

Existuje také zánět spojivek způsobený přítomností chlamydií, které ale může bezpečně rozpoznat jedině lékař. Tam se při léčbě přistupuje ještě ke speciálním antibiotikům a celý proces trvá několik týdnů.

Jak se mu bránit a jak mu předcházet?

Navzdory tomu, že vás zánět spojivek může postihnout i bez vaše přičinění, pro prevenci toho můžete udělat spoustu – já jsem se to naučila hlavně s příchodem vlastních dětí, které jsou k chycení konjunktivitidy velmi náchylné.

Rozhodně nemoc nepodceňujte, a jakmile ji některá z vašich ratolestí chytí, nasaďte septonexové kapky nebo kapky s výtažkem z heřmánku k úlevě (pozor na borovou vodu, která je až pro děti od 10 let) a rozhodně neodkládejte návštěvu u doktora. Někdy sice může zánět odeznít i sám, ale v případě zanedbání léčby hrozí i trvalé poškození zraku. Což by si určitě nepřál nikdo z nás.

zánět spojivek u dětí

Mezi základní preventivní opatření patří:

  • Nechte své oči na pokoji. Zbytečně si do nich nesahejte nebo si je nemněte.
  • Používejte vždycky pouze svůj vlastní ručník a nikomu ho nepůjčujte.
  • Totéž platí pro make-up a další obličejovou kosmetiku.
  • Snažte se oči nenamáhat dlouhým sezením před obrazovkou. Pokud pracujete s počítačem, dopřejte jim po práci oddech.
  • Při plavání v bazénu nebo venkovní vodě používejte plavecké brýle.
  • Nosíte-li kontaktní čočky, noste je pouze po nezbytně nutnou dobu, při manipulaci s nimi mějte vždy umyté ruce a dodržujte maximální hygienická pravidla.

„První radou při prevenci je mytí rukou, nakonec i mytí obličeje a očních víček. Nebojte se jemně promnout i oblast okraje víček s řasami. Dále je dobré chránit oči ve slunečném nebo prašném prostředí brýlemi. A pokud máte pocit, že už na vás něco leze, kupte si světlíkové kapky v lékárně a vykapáváním očí pomozte spojivkám zánět překonat. V případě, že se situace lepšit nebude, vyhledejte lékařskou pomoc.“

MUDR. Miroslava Konvičková, dětská oční ambulance

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články