Právě čtete

Tetuje ženám po rakovině prsu bradavky a říká: Vracím jim tím ženskost. Často brečím s nimi

27236  
Sdílet: 

Tetuje ženám po rakovině prsu bradavky a říká: Vracím jim tím ženskost. Často brečím s nimi

Studium filozofie přimělo Christinu Pidloznou k hledání zaměstnání, které má smysl. Našla ho na docela netradičním místě. Ve vlastním kosmetickém salónu, kde mimo jiné tetuje bradavky ženám, které kvůli rakovině přišly o prsa. Takhle navrátila podobu už dvěma stovkám žen, bez nároku na honorář.

3. 5. 2021 5 min. čtení Michaela Černá
Tetuje ženám po rakovině prsu bradavky a říká: Vracím jim tím ženskost. Často brečím s nimi

Proč ženy po mastektomii přicházejí na tetování bradavek? Co pro ně tento zákrok znamená?

Když se při operaci vyndává mléčná žláza a vkládá se implantát, často chirurgové domodelují i bradavku, ale ta nemá správnou barvu, takže je nutné ji pigmentovat. Říkám tomu poslední díl skládanky, který chybí. Pomáhám ho dát zpátky. Prsa pro nás ženy znamenají hrozně moc – je to symbol ženství, sexuality a mateřství. Navíc tetování bradavek pomáhá schovat jizvy, které se často táhnou přes celé prso.

Dokáže tetování opravdu nahradit bradavku, aspoň na první pohled?

Tetování má 3D efekt, jakmile se přidají detaily a dvorce jsou ve stejné rovině, lidské oko si okamžitě přestane všímat asymetrie a hned se to celé srovná. Je to obrovská pomoc, díky níž jsou ženy šťastnější a samy sebou.

christina pidlozna tetovani bradavek

Ženě, která k vám přijde, asi nemůžete vytetovat jen nějakou univerzální bradavku, musí se k ní hodit. Co vše při návrhu zvažujete?

Funguje to podobně, jako když se plastický chirurg snaží vymyslet daný tvar prsu. Dívá se na tvar, rozmístění, na tón pokožky. Klientky se v první řadě ptám na přání a poté ladím odstín podle tónu kůže. Samotný výtvor je jedinečný jako otisk prstu. Někdy mi klientky přinášejí staré fotky, ale říkají třeba, že by si bradavky přály o trochu výraznější, než je měly v minulosti, takže přidáváme něco navíc.

Předpokládám také, že je řada klientek, kterým jedno prso zůstalo bez zásahu, takže bradavku tetujete podle druhé, je to tak?

Existují tři typy zákroků: první je korektivní, při kterém doupravujete nějakou chybějící část. Třeba při operaci vypadne kousek pigmentu. Špatně se zahojí, je tam velká jizva a musíte bradavku dotetovat. Druhý typ je zrcadlový. Zůstane jedna zdravá strana, kterou musíte zrcadlově napodobit, trefit barvu a tvar. Protože dvorec není kruh, spíš ovál s určitou osou. Třetí typ je kreativní. Když tam nic není a musíte vše doslova vytvořit. Správně rozmístit, správně zvolit odstín, dát na svůj cit.

christina pidlozna tetovani bradavek

Jak je tetování bradavek bolestivé?

Většinou vůbec. Po velkých zákrocích, jako je mastektomie, v kůži nezůstávají citlivé nervy. Používáme znecitlivující lokální krém, ale kolikrát ženy ani nechtějí anestezii.

Jaký je o tetování zájem?

Za tři roky, kdy se tomu věnuji, jsem tetovala bradavky asi dvěma stovkám žen. První klientku jsem požádala, jestli můžu zveřejnit anonymně fotku před a po, souhlasila, a najednou se to začalo nabalovat. Snažila jsem se pomoci každý měsíc třeba čtyřem pěti ženám. Čím více jsem se snažila pomáhat, tím více mě jich oslovovalo. Tak jsem vyškolila i své kolegyně v salónu a k tomu mě začaly oslovovat třeba tatérky z Francie, Irska, Slovenska – svoji techniku teď školím v různých zemích.

Čtěte také: Ve dvaadvaceti jí život zachránila jedna prohlídka. Teď životy zachraňuje ona

christina pidlozna tetovani bradavek

Kolik vytetování bradavky stojí?

Zákroky dělám zdarma. Ženy platí jen v případě, že nemohou počkat na volný termín a s tetováním spěchají. Za tři roky šlo o tetování asi za 700 tisíc korun.

Není možné jednat s pojišťovnami, aby zákrok hradily?

Snažíme se o to, ale je to běh na dlouhou trať. Teď se do vyjednávání zapojila právnická agentura Via luris, kterou vedou dvě ženy a naše práce je nadchla. Snad se díky nim podaří posunout jednání dál.

christina pidlozna tetovani bradavek

Tetování bradavek dnes nabízejí i některé kliniky plastické chirurgie. Je to práce spíš pro lékaře, nebo pro tatéra?

Kdybych si vybírala, kdo mi bude bradavky tetovat, pátrala bych hlavně po referencích. Školila jsem totiž i zdravotní sestřičky. Ale ne všude udělají dobrou práci. Mikropigmentace dvorců je ve světě známá kolem 20 let. Dříve se to dělalo jednoduchým způsobem, třeba se pouze tečkovalo. V Česku byly dlouhou dobu zastaralé techniky a tetování nevypadalo realisticky. Jen se dobarvil dvorec, ale nesnažili se do toho vložit umění, 3D efekt, při kterém bradavka vystupuje.

Kolik sezení je nutné absolvovat a jak dlouho trvají?

Většinou se práce dělí na dvě sezení, při druhém probíhá korekce. Ale z 80 procent jsou klientky nadšené už po prvním sezení. Zhruba po pěti letech je vhodné tetování lehce obnovit a přidat pigment.

christina pidlozna tetovani bradavek

Podstupují úpravy bradavek třeba i ženy, které o prso nepřišly?

Určitě. Využívají je třeba ženy po plastických operacích. Někdy se implantát aplikuje v oblasti prsního dvorce a je vidět jizvička okolo. Tu dokážeme úplně jednoduše dopigmentovat. Asi 60 procent tvoří klientky po mastektomii a zbytek je po plastikách.

Jak jste se k tetování bradavek vlastně dostala?

Tohle téma se bohužel týká mnoha z nás. Buď měl rakovinu prsu někdo z rodiny, nebo třeba známý. V naší rodině to byla moje babička. K tetování bradavek mě ale přivedla náhoda. Hodně jsem se vzdělávala, jezdila jsem po různých školeních a konferencích. Na jedné jsem slyšela přednášku o medicínském tetování, které zakrývá jizvy na prsou po rekonstrukci či po nepovedené plastice. Přišlo to jako impuls: „Tohle chci dělat.“ Přihlásila jsem se na zahraniční kurz, abych se to naučila.

christina pidlozna tetovani bradavek

Ta cesta byla ale trochu složitější, v mládí jste studovala filozofii…

Studium mi pomohlo pochopit, že by člověk měl dělat to, co ho bude naplňovat, co pro něj bude mít smysl. Při studiu jsem dělala asistentku ředitele, připravovala jsem reporty, komunikovala s celým světem, protože mluvím anglicky a rusky. Ale cítila jsem, že to není ono, není to kreativní a musím si pro sebe najít něco jiného. Začala jsem se zajímat o tetování a permanentní make-up. Po víkendech jsem navštěvovala kurzy a investovala do toho asi sto tisíc, což byla v období studentského života velká investice. Rodina se na to tvářila skepticky, neviděli v tom potenciál, ale i tak jsem do toho šla.

A teď vlastníte dva kosmetické salóny.

Od první chvíle jsem cítila, že to je ono. Nebylo to vždy jednoduché, na začátku jsem neměla moc klientek, ale postupně jsem se vypracovala. Pak jsem zkusila práci v tatérském studiu. Po nějaké době jsem zjistila, že potřebuju někam dál, odletěla jsem na Mallorcu a otevřela si vlastní salón. Neustále jsem se vzdělávala, až jsem se dostala mezi finalisty mistrovství světa v aplikaci permanentního make-upu.

christina pidlozna tetovani bradavek

Na Mallorce jste začala tetovat bradavky?

Ano, moje první klientka byla původem z Anglie, žena kolem padesátky, která od 23 let prodělala 16 operací. Dotetovala jsem jí dvorce a ona se štěstím rozbrečela. Po 20 letech viděla zase ňadra vcelku. Od té doby jsem si řekla, že když můžu, tak pomůžu. Nejdřív jsem pendlovala mezi Českem a Španělskem a tetovala na obou místech, teď mám salón v Praze a v Hradci Králové.

A už vám připadá, že děláte práci, která má smysl?

Je to nepopsatelný pocit, když si před vás žena lehne a svěří vám do rukou nejdrahocennější část těla. Samozřejmě se během několika hodin mezi námi vyvine nějaký vztah. Poslouchám, čím vším si musely projít, jak se dozvěděly o své nemoci, co musely podstoupit, že třeba přišly o partnera, nebo naopak našly nového. A pak přijde ta reakce, kdy se vidí v zrcadle. Díváme se spolu a ony nevěří tomu, co vidí. Tahle práce je nepopsatelná. Kolikrát se rozbrečím s klientkami.

Jednatřicetiletá Christina Pidlozna se narodila na Ukrajině, přes dvacet let ale žije v Česku. Podnikatelka, kosmetička a tatérka vystudovala bakalářský stupeň oboru filozofie. Vlastní dvě kosmetická studia, v Praze a v Hradci Králové, a školí kosmetičky a tatérky z celého světa. Má partnera a tříletou dceru.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články