Právě čtete

Dejte zelené ve svém šatníku zelenou, ať už jste jakýkoli barevný typ

11388  
Sdílet: 

Dejte zelené ve svém šatníku zelenou, ať už jste jakýkoli barevný typ

Zelená patří k nejvíce oku lahodícím barvám. Spojuje se s obrazem přírody, vyvolává pocity klidu, svěžesti, harmonie. Svědčí ženám různého věku i postavy. Navzdory tomu všemu ji v ulicích s výjimkou odstínu khaki až tak často nevidíme.

16. 1. 2020 4 min. čtení Baba Slováková
Dejte zelené ve svém šatníku zelenou, ať už jste jakýkoli barevný typ

Proč? Zelená barva má totiž obrovské množství odstínů a výběr toho nesprávného může dodat obličeji až chorobný vzhled. Na následujících řádcích najdete tipy na vhodné barevné odstíny a kombinace s ostatními barvami.

Smícháním dvou základních barev – žluté a modré – ve stejném poměru vznikne sytá, tzv. sekundární zelená, o které se nedá říct, zda jde o studenou, nebo teplou barvu. Pokud se však poměr změní ve prospěch modré, výsledný odstín zelené je klidný, studený a naopak – ve prospěch žluté zářivý, teplý, dynamický. Různé odstíny se dále získávají přidáváním dalších barev. Řekněme taková olivově zelená je výsledkem smíchání zelené, žluté a hnědé barvy.

Vyberte si správný odstín zelené

Abyste si mohli vybrat ten správný odstín, měli byste znát svůj barevný typ. Minimálně v základním rozdělení na teplý a studený. Dokonalé odstíny pro jednotlivé barevné typy vám ukážu na obrázku (některé z nich jsou vhodné i pro dva barevné typy).

Zelenou si třeba jednoduše vyzkoušet přidržením u obličeje a podle možnosti na denním světle, protože dejme tomu některým zimním Sněhurkám s ostrým kontrastem světlé pleti a tmavých vlasů mohou velmi slušet i žlutozelené odstíny z jarní palety. Přiřazení odstínů zelené k jednotlivým barevným typům nemusíte tedy brát příliš ortodoxně, barvičku budete přece kombinovat i s dalšími barvami.

  • Teplý jarní barevný typ:
    Mají výrazně žlutý podtón, jsou lehké, veselé a světlé. Velmi syté odstíny jsou s výjimkou mechově zelené pro jaro příliš těžké.
  • Teplý podzimní barevný typ:
    Hlavním znakem podzimních odstínů je jejich hluboké, teplé vyzařování. Podtón je hnědavý, podzimu však sluší i tmavá jedlová barva.
  • Studený letní typ:
    Letní zelené odstíny mají modrošedý odstín a jsou jako kdyby „seprané“. Léto však vypadá výborně i v zářivě smaragdových barvách ze zimní palety.
  • Studený zimní typ:
    Zelené odstíny zimní palety mají modrý podtón a jejich sytost se může pohybovat od světlounce ledovcově zelené až po černozelené.

Jak kombinovat zelenou s jinými barvami?

Možnosti barevných schémat je možné rozdělit do několika skupin:

Monochromatická (jednobarevná) kompatibilita

Základem outfitu je jedna barva s doplňky ve stejné barvě, případně v jejích odstínech. Při takové převaze zelené určitě doporučuji sáhnout po odstínu dle vašeho barevného typu, jinak vás barva na rozdíl od neutrálních barev v jednobarevném outfitu prostě „převálcuje“.

Tady musím zmínit jednu krásnou a neobvyklou kombinaci dvou národních irských barev, každé z opačného spektra – syté modrozelené (přibližně jako Sacramento) a žlutozelené (přibližně jako limetková), přičemž jedna z nich plní jen funkci drobného doplňku.

Monochromatická (jednobarevná) kompatibilita

Komplementární (doplňková) kompatibilita

Je založena na kontrastu dvou barev, které na barevném kruhu leží naproti sobě. Pro zelenou je to barva červená, pro modrozelenou oranžovočervená, pro žlutozelenou červenofialová. Jen jedna z nich by však měla být dominantní, tmavší odstín zelené to jistí.

Čtěte také: Doplňková červená může vypadat skvěle i na rtech. Jak na červenou rtěnku, abyste nevypadala lacině?

Triadické schéma

Skládá se ze tří barev, které jsou na barevném kruhu od sebe vzdáleny o 120 stupňů, pro zelenou je to oranžováfialová. Nemusí to být všechny tři barvy najednou, můžete sáhnout jen po jedné doplňkové. V těchto kombinacích vypadá vždy lépe, když je zelená tmavá, tlumená.

Triadické schéma

Kombinace se základními barvami

Při kombinaci se žlutou bezpečně funguje princip podobné teploty barev. Studená citronově žlutá ladí se smaragdovou, teplá slunečnicově žlutá s olivovou. Stejně je to i s modrou barvou. Studená kobaltová i modrofialová vypadají výborně v kombinaci se studenou zelenou, s jejím teplými odstíny si zase rozumí modré odstíny petrolejové.

Kombinace s neutrálními barvami

Velmi svěží a univerzální je kombinace s bílou barvou a je vhodná pro kterýkoli odstín. Černá se také přátelí se všemi odstíny a umožňuje sáhnout i studeným barevným typům po paletě teplých tónů, například po oblíbené vojenské zelené. To ve stejné míře platí i pro černomodrou a černošedou. Světlá šedá se více hodí k výrazným odstínům, např. k jadeitové, limetkové. Hnědá a béžová se se zelenou nosí logicky nejčastěji, tato kombinace vychází ze samotné přírody a nejkrásnější jsou spojení s teplými odstíny zelené.

Kombinace s neutrálními barvami

Trendy je černobílé oblečení se zeleným doplňkem, nejčastěji s kabelkou, ale také kombinace kusů oblečení v barvách studená zelená – černá – bílá je dnes velmi šik.

Jaká zelená se bude nosit toto jaro?

Nejmodernější bude sytá tmavá zelenomodrá, nazvaná Storm (bouře), ergo barvička pro zimní barevný typ. Sněhurky se mohou začít ohlížet rovnou po šatech, ale i my ostatní si ji můžeme užít. Stačí se držet zásady, že ne zcela vhodná barva by měla být co nejdále od obličeje. Na sukni, na kalhotách, případně na doplňcích.

Otevřete dveře svého šatníku a vpusťte do něj zelenou. Nemusí to být právě aktuální odstín, tato barva jich má opravdu nepřeberné množství. Mimořádně oživí vaše outfity v neutrálních barvách a rozehraje nevšední hru s barvami pestrými.

A co zelená v bytě? Podívejte se, jak do domova přidat více zelené (a zeleně)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články