Právě čtete

Jak nosit plisovanou midi sukni?

8087  
Sdílet: 

Jak nosit plisovanou midi sukni?

Plisovaná midi sukně patří k těm úžasným kouskům oblečení, které se do módy neustále vrací. Populární byla hlavně v 50. až 70. letech minulého století. Potom se na ni na dlouhé roky úplně zapomnělo, aby se v roce 2017 opět vítězně vrátila. Momentálně dosáhla až na vrchol módního Olympu. Už ji máte ve svém šatníku?

14. 12. 2019 4 min. čtení Baba Slováková
Jak nosit plisovanou midi sukni?

Autorka má módní blog Babie letá.

Co je to plisé?

Plisé je látka s pravidelnými záhyby. Většinou se setkáte se dvěma podobami:

  • látka má stejně široké záhyby po celé délce a často jsou sklady užší než jednotlivé díly (tak jako na sukni na doprovodných fotografiích),
  • sklady jsou paprskovité, tedy nahoře užší než dole, přičemž jednotlivé díly mají stejnou šířku jako sklady (představte si harmoniku.).

Z historie


Za autora plisované látky je považován španělský módní návrhář a průmyslový designér Mariano Fortuny. V roce 1909 si nechal patentovat šaty s názvem Delphos s drobnými rovnoměrnými záhyby, inspirované starořeckými tunikami. Rozdíl mezi vrapováním (řasením látky sešíváním), známým z lidových krojů, a Fortunovým plisé spočíval v technologii. Fortuny naskládal hedvábnou textilii mezi speciální keramické válečky a následně ji napařoval. Dnes se plisé vyrábí v lisovacích strojích převážně z nahřátých termoplastických umělých materiálů (nejvíce z polyesteru), takže sklady drží i po vyprání.

Plisované midi sukně vypadají velmi vzdušně, žensky a elegantně. Slavné bílé plisované šaty Marilyn Monroe způsobily v roce 1955 mezi ženami hotovou revoluci, každá chtěla mít alespoň plisovanou sukni. V roce 2017 si po letech jako jedna z prvních plisovaný model oblékla Victoria Beckham a v následujících letech vypukla hotová plisé mánie.

Komu bude slušet plisovaná sukně?

Sukně, jejíž sklady pořádně přidávají bokům na objemu, samozřejmě nejvíc sluší vysokým štíhlým ženám s úzkými boky a štíhlým ženám s ideální postavou přesýpacích hodin.

Ale i dva nejčastější typy postavy s ne úplně dokonalými mírami se nemusí této módní vychytávky zříct. Tady je několik rad, jak na to:

Postava typu hruška

Plisovanou sukni, ve které vám tu pózuji, si vyzkoušela i mladá, vysoká profesionální tanečnice s širokými boky, silnými svalnatými stehny, útlým pasem a menšími prsy. Dělaly jsme, co se dalo, zkoušely různé horní díly, výsledek byl stále stejný – širokánská tetka v kroji. Takové postavě by víc slušela gofré sukně, která má sklady v horní oblasti boků o dost užší. Ideálním řešením by byla tmavá sukně s hladkým sedlem až po nejširší část boků a až odsud plisé ze splývavé, rozhodně ne tuhé látky. Štíhlá hruška by měla zdůraznit to, co je na ní nejkrásnější – pas. Přiznat ho a k vhodně zvolené sukni si vzít například opasek.

Další možností je vrstvení. Velmi trendy je architektonická hra s podobnými materiály a různými strukturami, takže plisé by mohlo zpod lehké vesty nebo šatů dole vykukovat jen vpředu u légy, a to zhruba nějakých 20 cm. Dlouhý horní díl by však opět měl být přepásán, aby se postava neproměnila na neforemný stan. Pokud vám připadá delší sako zakrývající boky (s páskem) jako dobrý nápad, vyzkoušejte i to. Pozor však na proporce, poměr 1:1 není hezký. Dlouhému saku svědčí sukně po kolena nebo naopak delší midi sukně nad kotníky.

Postava typu jablko

To jsem já. Mám větší prsa, úzké boky, štíhlé končetiny, žádný pas, a ještě navíc i břicho. Všechny nabírané sukně absenci útlého středu a široký hrudní koš jen zdůrazní, zvláště pokud do nich zastrčím vypasované tričko.

Můj trik: vybírám si volnější hranaté horní díly oblečení. Buďto v délce asi tak 5–10 cm pod pas, nebo i delší s tím, že za pas zastrčím pouze přední část. Skutečný pas tedy vůbec není vidět, nebo je z něj viditelný jen kousek, což vzhledem k tomu, že sukně mi ještě rozšíří boky, vytváří optickou iluzi štíhlého středu těla. V nařasené sukni se dá dobře zamaskovat i bříško. Podobně funguje i širší pulovr s volným páskem pod pasem.

V každém případě doporučuji podívat se na postavu i z boku. Zatímco hrušky jsou široké zepředu a zezadu, jablka, pokud mají břicho už příliš velké, ztratí body právě při bočním pohledu.

Co nosit k plisované midi sukni v zimě?

  • Pokud jde o délku sukní, pro letošní zimu nejsou žádná omezení, vyberte si takovou, která vám nejvíc sluší. Noste k ní klasické košile se sakem nebo s kardiganem, pulovry, mikiny a absolutní hit – tenké roláky. Obepnutý rolák v kontrastu s nařasenou sukní je pro ženy, které si to mohou dovolit, velmi trendová kombinace.
  • I v zimě se nosí sukně z lehčích materiálů, praktičtější však budou sukně delší a teplejší. K takovým můžete volit i jemnější halenky s mašlemi. Myslete na to, že i jednobarevná plisovaná sukně je dostatečně dekorativní, a na běžné nošení volte raději minimum šperků.
  • Délka kabátů může být různorodá, nemusí to být jen krátké bundičky do pasu nebo dlouhé kabáty. Za velmi stylovou je dnes považována kombinace s umělými kožešinami. Extravagantní dámy zvolí dlouhou srst a boty na tlusté podrážce.
  • Obuv si vybírejte podle vašeho osobního stylu, k plisovaným midi sukním se totiž nosí vše od kozaček na jehlovém podpatku, přes kotníkové boty a martensky až po mohutnou sportovní obuv. Moderní a také praktické je spojení vysokých kozaček se sukní do poloviny lýtek. Podpatky jistě pomohou zejména malým ženám.

Adventní outfity

Na dvou adventních outfitech vám chci ukázat, jak nosit plisovanou midi sukni, když nejste vysoká a máte postavu typu jablko. Oba by se daly obléci na předvánoční firemní párty, na posezení s přáteli při svařáku…

V prvním outfitu mám volné tričko zakasané do sukně asymetricky na jedné straně, v tom druhém jsem si vyzkoušela velmi trendovou kombinaci sukně s oversize svetrem. Je to pánský vánoční svetr velikosti L a zastrkala jsem ho do sukně uprostřed. Oba doplňuje dlouhý vlněný kabát.

Přeji vám příjemný zbytek adventu a krásné Vánoce!

Baba Slováková

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články