Právě čtete

Pepito nebo kohoutí stopa? Oba vzory jsou zpět!

12311  
Sdílet: 

Pepito nebo kohoutí stopa? Oba vzory jsou zpět!

Některé trendy zmizí stejně rychle, jako se objevily. A pak jsou tu takové, které vydrží desítky let, například klasické vzory. Pepito a kohoutí stopa k nim rozhodně patří – a letos na podzim budou opět na výsluní. Inspirujte se, jak je nosit.

17. 10. 2019 3 min. čtení Baba Slováková
Pepito nebo kohoutí stopa? Oba vzory jsou zpět!

Pepito a kohoutí stopa jsou textilní vzory, které se lidem často pletou. Jsou si skutečně velmi podobné: tvoří je střídání světlých a tmavých geometrických ploch, přičemž oba při bližším pohledu opravdu připomínají stopu kohouta, i když samozřejmě ve stylizované podobě.

Do módy se vrací se železnou pravidelností a i v sezoně podzim/zima  2019/2020 budou patřit mezi hlavní trendy. Neprávem jsou považované za „babičkovské“, přitom jsou velmi ženské a moderní. Vybraly si je i najznámější módní domy, hlavně Chanel, a najdete je v podzimních kolekcích mnoha značek, včetně Tchibo.

Poprvé se tyto legendární vzory objevily v 18. století ve Skotsku a v polovině 19. století byly na vrcholu popularity v pánském šatníku. Do dámských skříní se dostaly v padesátých letech 20. století zejména díky Christianu Diorovi. Používaly se na hrubších látkách, byly černobílé a nosily se na kabátech, krátkých kabátcích a sukních. Představovaly vrchol elegance, hlavně ve spojení s ozdobnými knoflíčky, kontrastním lemováním, blůzkami s velkými mašlemi, malými kloboučky a dlouhými koženými rukavicemi.

Jaký je rozdíl mezi vzorem pepito a kohoutí stopou?

  • Pepito (angl.: shepherd’s check) je tkanina se střídajícími se tmavými a světlými čtverci.
  • Kohoutí stopa (angl.: houndstooth check) má tyto čtverce pootočené o 45 stupňů.

Při drobném vzorování jsou skutečně těžko rozeznatelné. Už několik sezon jsou však v  módě jako makro (velké) vzory.

Deštník na fotografii je potištěný vzorem pepito, na mašli vidíte kohoutí stopu.

V posledních letech můžeme tyto vzory vidět i na méně formálním oblečení, a to nejenom tkaném, ale i ve formě potisku. Nosí se na mikinách, svetrech, kalhotách a čím dál tím více také kabelkách, botách a dalších doplňcích. Často se objevují i v barevném provedení. Stále jsou synonymem nadčasovosti a noblesy, ale zároveň i hravosti. Záleží jen na vás, jestli zvolíte klasickou černobílou, nebo současné barevné varianty, jestli zvolíte elegantní vlněnou látku nebo praktickou bavlnu a podobně.

Jak nosit tyto opět velmi aktuální vzory?

  • Pokud jsou drobné, může je nosit prakticky každá žena bez ohledu na postavu a věk. To platí i pro jednobarevný plastický vzor.
  • Velké a kontrastní vzory sluší spíše štíhlým ženám, protože opticky rozšiřují postavu.
  • Ženy s plnými tvary by se měly vyhýbat příliš hrubým materiálům a spíše volit lehčí, splývavější látky.
  • Pokud si netroufáte na kontrastní vzor na oblečení, nejjednodušší je sáhnout po vzorovaných doplňcích.
  • Vzpomeňte si na 50. léta a vyzkoušejte i klobouček nebo baret.
  • Pozor na bižuterii a další doplňky! Makro vzory jsou dostatečně výrazné a pepito i kohoutí stopa (zejména pokud nejsou klasicky černobílé) často působí až rustikálně. Vybírejte si proto raději bižuterii střídmou, spíše designerské kousky než okázalé šperky, případně něco spíše jemného a nenápadného.

K šatům s plastickým vzorem pepita jsem zvolila hrubé punčochy ve stejné barvě, postava se tím opticky prodloužila. Outfit jsem doladila doplňky v barvě svých vlasů.

Šál se stejným vzorem dodá oblečení během chladných dnů hravost. Opakování vzoru je moderní a určitě zaujme. Dlouhý prvek (šál) postavu opticky zeštíhluje.

V následujícím outfitu jsem se inspirovala mašlemi od Diora, které jsou také momentálně na módním výsluní. Oblečení, které se v podstatě skládá z jednobarevných látek, je oživené proužky, pepitem a kohoutí stopou.

  • Pepito v neutrální barevnosti se velmi dobře kombinuje se sytými barvami, například s červenou, malinovou, fuchsiovou, královsky modrou, fialovou, žlutou, zelenou…

Když už jsem se jednou inspirovala Diorem, zkusila jsem i kožené rukavičky. A protože velké pepito postavu opravdu rozšiřuje, použila jsem trik s vrstvením.

Já jsem v duchu aktuálních trendů zkombinovala pepito se zvířecím vzorem. Outfit je postavený na opakujících se dvou nesourodých vzorech a na společné barevnosti. Pepito na šále má odezvu v drobném vzorku na kalhotách, leopardí potisk svetru má zase „bratříčka“ na brýlích.

Dámská kolekce Tchibo s trendy vzory

Dámská kolekce Tchibo s trendy vzory

Prohlédněte si celou kolekci podzimní módy.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články