Právě čtete

Upleťte si rychlošálu. Bez jehlic

9630  
Sdílet: 

Upleťte si rychlošálu. Bez jehlic

Vždycky jsem tvrdila, že nejlepší DIY je to, co trvá maximálně hodinku. Tyhlety rychlovky prostě zahřejí u srdce. A tahle superrychlá šála i u krku. Navíc k ní nepotřebujete vůbec nic jiného než jen klubko pořádně silné vlny a svoje vlastní ruce.

11. 2. 2020 2 min. čtení Eva Došková
Upleťte si rychlošálu. Bez jehlic

Šálu totiž nebudeme plést na jehlicích, ale přímo na rukou. Díky tomu je krásně vzdušná, pružná a má skutečně originální vzor. Protože je pletená na volno, hodí se spíše do teplot nad nulou. Jak moc, to záleží na vás – já ji nosím i kolem nuly, většina lidí po ní sáhne až při typicky jarním/podzimním počasí. ;-)

Pletla jsem z „teplákoviny“, takže mám šálu lehčí a jarnější. Pokud zvolíte hrubou vlnu (nebo spojíte prameny z několika klubíček; plést budete, jako by šlo o jeden), bude samozřejmě trochu teplejší, ale pořád má docela velká oka, na to nezapomeňte. :-)

V popisu kroků je pro lepší pochopení pramen jen jeden, na modelce pak dva.

Výsledná šála | Foto: Tchibo Blog

Jak na jednoduchou šálu?

  1. Odmotáme si z klubka asi metr a půl volného pramene. V této délce uděláme klouzavou smyčku – pramen si omotejte kolem dlaně a na zadní hraně ruky pod vlnu udělejte smyčku. Za smyčku zatáhněte, sundejte z ruky, et voilà, máte první oko.
  2. Oko si navlékněte za zápěstí pravé ruky a půjdeme nahazovat další. Máme teď dva prameny – jeden je volný a druhý jde z vašeho klubíčka. Pramen z klubíčka omotejte kolem levého palce, volný pramen kolem ukazováčku. Nabíráte jakoby takové véčko.
Šála pletená bez jehlic | Foto: Eva Došková pro Tchibo Blog
  1. Vlnu z palce podvlečeme pod vlnou na ukazováčku. Tím vytvoříme další smyčku. Stáhneme, navlečeme opět na pravé zápěstí a dotáhneme. Tímto způsobem nahodíme osm oček.
Šála pletená bez jehlic | Foto: Eva Došková pro Tchibo Blog
  1. A můžeme se pustit do pletení! Volný pramen nám od teď bude už úplně volný a pracujeme pouze s pramenem, který vede od našeho klubíčka. Ten si omotáme kolem dlaně ruky, na které máme očka.
  2. Vezmeme první očka ze zápěstí, a zatímco v dlani držíme vlnu, přetáhneme přes ni očko. Tak se nám vytvoří nová smyčka, kterou navlečeme na zápěstí druhé druhy a pořádně dotáhneme. U prvního očka jde dotahování vždy trošku hůře, pomozte si klidně prsty, kterými „uzel“ přitáhnete blíže k zápěstí. Každé očko pevně dotáhněte.
  3. Stejným způsobem – přes vlnu v dlani – upleteme na druhou ruku všechna očka druhé řady. A to je celá věda!
Šála pletená bez jehlic | Foto: Eva Došková pro Tchibo Blog
  1. Dále pokračujeme úplně stejně. V ruce, na které máme navlečená očka, držíme vlnu, a pomocí přetahování tvoříme nové smyčky, které navlékáme na opačnou ruku. Po chvilce to už jde úplně samo.
  2. Jakmile máme šálu požadované délky – a že to jde velmi rychle – zakončíme pleteninu pevnými oky. Ta vytvoříme tak, že klasicky upleteme první dvě oka, a následně to druhé na zápěstí přetáhneme přes první přes ruku a dotáhneme. Postupně se tak zbavíme všech ok. U posledního zastřihneme vlnu a její konec okem protáhneme. A je to hotovo!
Šála pletená bez jehlic | Foto: Eva Došková pro Tchibo Blog
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články