Právě čtete

Zapojte udržitelnost do vlastního šatníku

11893  
Sdílet: 

Zapojte udržitelnost do vlastního šatníku

Udržitelnost je důležité téma, o kterém by se rozhodně mělo mluvit více. A proto jsme si pro vás dneska připravily článek o tom, jak zapojit udržitelnost do vašeho vlastního šatníku. Představíme vám pár opravdu jednoduchých kroků, kterými můžete začít, a pomalu, krůček po krůčku, svůj šatník přetvořit k čistšímu, přehlednějšímu a udržitelnějšímu.

8. 6. 2017 3 min. čtení A Cup Of Style
Zapojte udržitelnost do vlastního šatníku

Módní průmysl je opravdu rychlé odvětví. Trendy přicházejí stejně tak rychle, jako odcházejí, a něco, co se nám před rokem líbilo, už nám letos nemusí připadat nositelné. Skříně míváme přeplněné k prasknutí, a přitom máme každé ráno pocit, že nemáme, co na sebe. Tyhle pocity asi zná většina z nás. A většinou pak stejně volíme naše oblíbené kousky a zbytek čeká dál na svou příležitost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Důležité jsou základy šatníku

Začněte tím, že se zamyslíte, jaké kousky jsou těmi základními ve vašem šatníku. Pro nás to jsou rozhodně černé a modré džíny, bílé, černé a šedé tričko, jednoduché černé šaty, džínová a flanelová košile, nějaký univerzální svetřík a pohodlné tenisky nebo kotníčkové boty. Jsou to kousky, které do našich outfitů kombinujeme téměř každý den.

Když už víme, které to jsou, investujeme vždy radši do kvality než kvantity a pořizujeme si oblečení, o kterém víme, že ho unosíme a dlouho nám vydrží. Možná se vám to teď může zdát drahé, ale věřte nám, že ve finále si danou věc na sebe vezmete mnohem vícekrát než levnější tričko, kterému se po prvním vyprání přetočí švy a změní tvar.

Nakupujte s rozmyslem

Nakupujte s rozmyslem a než si něco koupíte, poskládejte si v hlavě alespoň tři outfity s konkrétním kouskem oblečení. Klíčem „zdravého“ šatníku je naučit se kombinovat jednotlivé kousky na několik způsobů.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pečujte o své věci

Pokud budete o své oblečení pečovat a udržovat ho v dobrém stavu, uvidíte, že bude stále jako nové a mnohem déle vydrží. Řiďte se instrukcemi na cedulce, skládejte ho a věšte opatrně do skříně.

Pusťte se do kreativního DIY

Není nic lepšího, než si udělat volné odpoledne a sama nebo s kamarádkami něco vyrobit. Nejen, že je to zábava, ale zároveň dáte nový život vašim starším kouskům. Rozhodně doporučujeme otevřít Pinterest, kde najdete nekonečné množství inspirace. A fantazii se meze nekladou. Ze starší košile může během pár minut vzniknout slušivá sukně, polštář nebo třeba penál na tužky.

Vyměňujte

Máte doma kousky, které jsou ve skvělém stavu, ale vy víte, že už je neunosíte? Nabídněte je kamarádkám, zapojte se do nějakého z výprodejů oblečení nebo je darujte na charitu. Jsme si jisté, že to, co vám už moc radosti nepřinese, může jiným vykouzlit úsměv na tváři a stát se jejich oblíbencem v šatníku! Snažte se, aby žádný jednotlivý kousek nepřišel nazmar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zajímejte se

Udržitelnost vzniká už před tím, než se kousek dostane do vašich rukou. Zjišťujte, z jakých je oblečení tvořeno materiálů, kde a za jakých podmínek je vyrobeno. Tak se pak můžete rozmyslet, zda chcete takový kousek vlastnit, nebo raději budete hledat dál a třeba naleznete lepší variantu.

Napadají vás další kroky, pomocí kterých jednoduše začlenit udržitelnost do každého šatníku? Budeme moc rády, když se o ně s námi podělíte v komentářích.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články