Právě čtete

Jak vybrat šperky a doplňky pro danou příležitost

4387  
Sdílet: 

Jak vybrat šperky a doplňky pro danou příležitost

Není nad to si ve své šperkovnici srovnat špetky dle jejich využití a zároveň se naučit odhadnout, jaký šperk darovat ostatním.

16. 5. 2017 5 min. čtení Redakce
Jak vybrat šperky a doplňky pro danou příležitost

Šperky nosíme za nejrůznějším účelem. Zatímco v minulosti to bývalo silněji spjaté s přímou prezentací velikosti svého bohatství a šperky se tvořily z drahých kovů a kamenů, dnes máme i šperky praktičtější, umožňující využívat je pro nejrůznější příležitosti. Mohou sloužit nejen pro zvýraznění a podtržení části našeho obličeje či těla v rámci zakrytí nedostatků, ale třeba i vyzdvihnutí určité události či jako vzpomínka na zásadní mezníky našich životů. V neposlední řadě prsten symbolizující svazek dvou lidí, slibujících si věrnost ne na kratší dobu než je jeho nekonečný tvar nebo náramek přátelství poskytující jistotu, že na světě rozhodně nejsme sami.

Tchibošperky (6)

Do práce

Úplně první věcí, kterou je třeba zvážit při volbě šperků a doplňků, je typ a náplň vašeho zaměstnání. I tak estetická záležitost jako šperk má své místo a čas, proto zvažte, jestli je vhodné nosit prstýnky a náramky k manuálním činnostem jako je třeba sázení květin, u kterých se navíc třeba i ušpiníte.

Můžete jej jednoduše nahradit funkční ozdobnou čelenkou držící neposlušné vlasy a třeba i lehkými náušnicemi, ze kterých vás po delší směně nebudou bolet uši. Není důvod šperky vyřazovat z praktických důvodů úplně, naopak vám můžou den výrazně zpříjemnit a kolegům/zákazníkům posloužit jako vizuální zážitek a inspirace.

Tchibošperky (3)

Nejlepší funkci v práci plní hezké hodinky připomínající čas oběda. Prstýnky nebo náramky na rukou připoutávají pozornost k vaši opečované manikúře, což pomáhá především při kancelářských pracích na počítači, nicméně rozhodně nedoporučujeme příliš extravagantní prvky pozornost rozptylující.

Univerzalita hraje prim a šperky hodící se k veškerým outfitům či událostem  usnadní těžké ranní rozhodování. Pokud ale do práce nosíte stabilně konformní kombinaci bílé košile a černých kalhot, určitě si můžete dovolit výraznější doplnění, využít tak malého prostoru k “vyřádění se” vlastním stylem.

Klíčová slova: Univerzální, praktické, neextravagantní, kombinovatelné.

TIP: Pokud chcete obdarovat blízkého člověka šperkem/doplňkem tak, aby mu dělal radost během pracovních dní, nejprve uvažujte o jeho využitelnosti a praktičnosti a až posléze o jeho estetické stránce.

Tchibošperky (21)

Slavnostní příležitosti

Člověk během života prochází sérií slavnostních okamžiků, při kterých si zaslouží pozornost svého okolí i sebe samého. Proč si za povýšení v práci nebo třeba jen zvládnutí těžkého dne nepořídit něco, co vám svou krásou zpříjemní další dny?

Podobně to platí i pro šperky, které již vlastníte. Když nastane výjimečný moment, Krásný náhrdelník jen zpečetí vaší budoucí vzpomínku. Pokaždé, když daný šperk vytáhnete znovu, vybaví se vám všechny ty pozoruhodné jiskry nevšedních dní, a i když ten váš současný vypadá třeba docela běžně šedě, krásnou vzpomínkou jej můžete rozsvítit. Vnést do něj sami pocit výjimečnosti.

Klíčová slova: honosné, cenné, výrazné, blyštivé, extravagantní, výjimečné.

TIP: Pokud se vám podaří odhadnout správný okamžik, šperk jako dárek může pozitivně ovlivnit váš vztah s vašim blízkým. I slavnostní příležitosti mají různou váhu a přátelství nevzniká ze dne na den. Vztahy procházejí nejrůznějšími významnými milníky, které není na škodu ocenit adekvátně hodnotným šperkem vybraným u důvěryhodného prodejce (pozor na podvodníky s nadsazenými cenami!). Jedná-li se o dceru, která právě odmaturovala, pomyslete na to, že za pár let může promovat, tak ať je ještě i možnost kam postupovat v hodnotách daru, stejně tak jako u výročí vašich rodičů po dvaceti letech. Různá úsilí a trpělivost přináší různé růže. Za ty souvisejícími s milníky se často považují drahé kameny, perly, zlato, ale na prvním místě je individuální vkus lišící se u každé osoby. Právě to je důvodem obdarování, tak na to nezapomínejte.

Tchibošperky (15)

Večírek, výlet, dovolená

Všechny výše jmenované příležitosti patří k takovým, kde se potkáváme i s neznámými lidmi, proto je dobré mít na vědomí, že šperky jsou častým cílem zlodějů. Není nic horšího, než se k možné ztrátě peněženky a telefonu strachovat ještě o další věc, která vám má ale v prvé řadě událost zpříjemnit. Zvláště pokud se chystáte večer doplnit alkoholem, oblíbený náhrdelník od partnera může velmi snadno skončit zapomenutý v koupelně klubu, kde jste si jej ve chvíli nepozornosti odložila. A věřte, že tam opuštěný nebude ležet dlouho.

Logická úvaha směřuje spíš k volbě levnější, ale neméně hezké bižuterie, váhově lehčí a pohodlnější kategorie, velikostně nepřekážejících při tancování, šplhání se do kopců, zápasení s větrem na cestách a dalšímu, ať již plánovanému či neplánovanému pohybu. K vizuálnímu dotažení večera se vyrábějí i funkční šperky, schopné například měnit barvy nebo vydávat světlo a zvuky, což je ale schopnost i obyčejných historických rolniček, se kterými se v davu ani skupině přátel neztratíte.

Dál oceníte třeba i možnost výběru z širší barevné škály, protože v tomto případě je rozptýlení vlastně docela žádoucím efektem. Jedná-li se o výlet do přírody, neváhejte s výběrem přírodních doplňků jako je dřevo či peří, navozujících pocit bližšího souznění s krajinou. I kdyby jen na chvíli.

Klíčová slova: barevné, odvážné, výstřední, blýskavé, výrazné, lehké, levné.

TIP: Odjíždí vám kamarádka po těžkém rozchodu nebo jiné zásadní události na chlácholící dovolenou? Zkuste jí dodat sebevědomí výrazným šperkem poutajícím pozornost. Uvidíte, že vhodný šperk dokáže zázraky.

18406393_431009963941292_726673398_o

Na nákupy

I k nákupům se můžete ozdobit vkusným šperkem, záleží však na tom, pro co zrovna do obchodu míříte. Pokud se chystáte nakupovat kupříkladu nábytek, nemusíte nad typem šperku příliš uvažovat, ale při nákupech oblečení se šperk může stát rozptylujícím elementem vašeho outfitu. Jdete si vybrat novou halenku, ale na krku vám visí dlouhý náhrdelník? Připravte se na to, že ho budete muset dost možná několikrát sundávat a zpátky věšet, případně pořád dokola upravovat, což vás akorát zdrží a rozčílí.

Jestliže vybíráte zásadní kousek do vašeho šatníku, jako jsou třeba kvalitní kalhoty, kterých člověk obvykle nemá takové množství, není na škodu vzít si nejčastěji nošené doplňky, ať máte jistotu, že si kousky nebudou navzájem překážet. Funkční šatník by měl obsahovat pouze plně využívané kousky nacházející se v harmonii s vlastněnými doplňky, jejichž označení vychází právě ze vztahu k obsahu vaší skříně.

Klíčová slova: vzdušné, pevné, stabilní.

TIP: Pokud se chystáte někoho obdarovat šperkem, společné nákupy jsou nejlepším způsobem, jak nenápadně zjistit, co se člověku líbí, co by se mu/jí zrovna hodilo a vyvrátit tak případné nejistoty v investici.

Tchibošperky (18)

Na závěr nezapomínejte, že stejně jako o oblečení je nezbytné o šperky důkladně pečovat, aby zachovávaly svou hodnotu. Říká se, že i běžně používané parfémy a kosmetika mohou mít svůj podíl na jejich korozi. Některé dokážou vydržet ve stejném stavu desítky i stovky let a jednou tak bude třeba váš vnuk žádat s prstýnkem po babičce svoji osudovou ženu o ruku. A pak teprve pocítíte skutečnou hodnotu správně vybraného šperku.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články