Právě čtete

Měla jsem nakažené klíště! Jak se teď chráním a co když mě zase kousne?

4886  
Sdílet: 

Měla jsem nakažené klíště! Jak se teď chráním a co když mě zase kousne?

Po tom, co jsem prodělala nemoc od klíštěte, dávám si větší pozor na prevenci a také jsem si nastudovala, jak se ho případně správně zbavit. Víte to také?

29. 4. 2023 4 min. čtení Jana Duffková
Měla jsem nakažené klíště! Jak se teď chráním a co když mě zase kousne?

Ačkoliv jsem celé dětství běhala venku, klíšťata se mi většinu života vyhýbala. První se do mě zakouslo až před rokem a hned jsem od něj chytla boreliózu. Lékařka mi říkala, že podobné nemoci řeší čím dál častěji. Klíšťat je totiž kvůli mírným zimám opravdu spousta.

7 preventivních kroků proti klíšťatům

Při výletech do přírody se snažím klíšťatům předcházet následujícími kroky. Hned na úvod vám ale prozradím, že se tito nepřátelé pohybují při zemi a v křovinách, neskočí na vás ze stromu, to je mýtus.

  1. Sleduji stav: Před výletem se mrknu na mapu předpovědi aktivity klíšťat hydrometeorologického ústavu.
  2. Používám repelent: Hlavně na nohy, ale pro jistotu i na další části těla nebo oblečení (záleží, jaký mám druh repelentu). Repelent nosím i s sebou, abych ho při delší procházce mohla použít znovu.
  3. Vhodně se oblékám: Nosím oblečení z hladké látky, po které se klíšťatům hůř leze (dlouhé nohavice, uzavřené boty, žádné holé kotníky, přiléhavý střih) a volím světlou barvu, abych si případného vetřelce snáz všimla. Na oblečení klíště moc dlouho nepřežije, na kůži ano.
  4. Snažím se chodit po cestách: Vyhýbám se procházení vysoké trávy a dalšího hustého porostu. Když nemusím, nesedám a nelehám si na zem.
  5. Kontroluji se: Během výletu se na sebe občas mrknu, ale doma se navzájem prohlédneme důkladně (nezapomínáme ani na vlasy a další „obtížně přístupná“ místa – klíšťata mohou vlézt téměř kamkoliv).
  6. Nosím výbavu: V batohu mám pomůcky na odstranění klíštěte pro případ, že si nějaké najdu už na výletě. Je důležité ho hned odstranit.
  7. Klíšťata nenosím domů: Před příchodem si vyklepu oblečení. Když ho rovnou nechci prát, používám pomůcku, kterou jsem vyčetla na internetu: proženu ho sušičkou.

Pozor na klíšťata od mazlíčků


Pokud máte například psa, je dobré ho na procházce v místě vyššího výskytu klíšťat vzít radši na vodítko (aby neprolézal trávou) a doma ho také dobře prohlédnout. Určitě nezapomínejte na repelentní přípravky i pro zvířata. Klíště můžete chytit také od čtyřnohého kamaráda.

Jak vyndavám klíšťata?

Po internetu kolují různé návody, některé bohužel už docela zastaralé. Lékařka mi doporučila klíště nenatírat žádným klasickým olejem ani krémem, nemačkat – hrozí pak prý vyšší riziko přenosu nemocí (přidušené klíště vyvrhne sliny nebo obsah střev přímo vašeho těla).

Zásadní je odstranit ho co nejdříve po přisátí, protože čím déle na vás bude, tím větší je riziko. Pokud si sami netroufáte, není ostuda zajít si s klíšťatem k lékaři. Na doma se nám nejvíc osvědčil speciální háček na odstraňování klíšťat (koupili jsme ho v lékárně), kterým klíště opatrně podeberete a vytáhnete. Prodává se i ve velikosti platební karty, takže se dá nosit třeba stále v peněžence.

Když nic takového po ruce nemáte, můžete klíště vyviklávat ze strany na stranu, dokud nebude venku. To se dělá nejlépe pinzetou nebo navlhčenou vatovou tyčinkou. Ať už zvolím kteroukoliv techniku, vždy dané místo před vyndaváním i po něm dobře vydezinfikuji.

Pokud byste klíště přece jen raději před vyndáváním znehybnili, v lékárně mi poradili gel přímo k tomu určený. Nosím ho ve výbavě spolu s háčkem a dezinfekcí. Na vyndavání klíšťat si raději beru rukavice, a pokud je nemám u sebe, alespoň si potom opravdu důkladně umyji ruce.

Co s vytaženým klíšťákem?


Já vyndané klíště na radu lékařky zakápnu dezinfekcí a spláchnu do záchodu. Můžete ho ale schovat do sáčku a odeslat do laboratoře, kde zjistí, zda se máte obávat nějaké nákazy. Na internetu hledejte pod výrazem „vyšetření klíšťat“, ale počítejte, že za takovou službu zaplatíte (v základu ceny podle mého hledání začínají většinou kolem 1 000 Kč, ale šplhají klidně až k 5 000 Kč). Doporučuji podívat se, zda vaše pojišťovna na tuto věc přispívá.

Každé klíště není nemocné…

… a to je dobrá zpráva! Díky ní hned nepropadám panice.

klíšťata

Nejčastější nemoci přenášené klíšťaty u nás jsou lymeská borelióza a klíšťová encefalitida. U obou platí, že čím déle je klíště přisáté, tím pravděpodobněji vás může nakazit (ale jen pokud je samo nakažené!). U encefalitidy jde údajně o minuty, u boreliózy přichází vyšší riziko po 24 hodinách, zvyšuje se po 48 hodinách a po 72 hodinách už to je u nakaženého klíštěte celkem jistota. Když klíště odstraníte dříve než za 24 hodin, pravděpodobně boreliózu nechytnete. To říkají všechny chytré příručky. Já přesto patřila k tomu malému procentu a boreliózu jsem dostala, i když jsem klíště odstranila ještě tentýž den.

Asi tři týdny po klíštěti se mi v místě kousnutí vybarvil velký flek připomínající duhovou modřinu. Vypadal jako terč a je to typický projev (který se ale ne vždy dostaví). Díky němu hned lékařka věděla, o co běží, a nasadila mi léčbu antibiotiky. Při borelióze mě bolela hlava a klouby, byla jsem unavená a občas se dostavovaly nepříjemné záškuby svalů v obličeji. Trvalo to asi měsíc, ale díky včasnému nasazení antibiotik jsem se nemoci zbavila snad bez následků. Ťuk ťuk. Včasná léčba je pro dobrý výsledek klíčová.

Proti klíšťové encefalitidě se člověk může na rozdíl od boreliózy očkovat, podle slov mé doktorky s 99% účinností. A přispívají na to pojišťovny.

Místo kousnutí sledujte několik týdnů


Jak vidíte, skvrna mi zajistila včasnou léčbu. Proto je dobré pamatovat si datum kousnutí i místo. To pak několik týdnů sledujte a v případě změn raději vyrazte k lékaři. Stejně tak je dobré všímat si i jiných příznaků podobných chřipce, protože ne u každého se typická skvrna objeví.

Ačkoliv jsou nemoci přenášené klíšťaty závažné a mohou nám pěkně zavařit (s encefalitidou si člověk poleží i v nemocnici), nechci sobě ani synovi kazit léto a venkovní aktivity. Na prevenci ale po vlastní zkušenosti dbám víc než dřív a snažím se být na případného nevítaného hosta připravena, ať už jdeme na procházku do lesa u nás za rohem, nebo jedeme na velký výlet pod stan.

Tip: Přečtěte si článek o tom, jak se v létě zbavit otravných vos.

Dbáte na prevenci proti klíšťatům?

Hlasovat
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články