Právě čtete

Abych měla hebké nohy, pravidelně se o ně starám. Co na to pedikérka?

15159  
Sdílet: 

Abych měla hebké nohy, pravidelně se o ně starám. Co na to pedikérka?

Jsem dítě „skejtových“ tenisek. Nosila jsem je bez ohledu na roční období i na to, jestli jsem zrovna měla na sobě sukni nebo kalhoty. Pedikúra v salonu tedy nebyla záležitostí, kterou bych měla potřebu řešit. Vždy mi stačila jednoduchá domácí verze.

26. 5. 2023 5 min. čtení Katarína Ligačová
Abych měla hebké nohy, pravidelně se o ně starám. Co na to pedikérka?

Čím jsem starší, tím více řeším, co si obuji, k čemu si to obuji a jak to bude vypadat jako celek. Takže i když jsem si vždy myslela, že péči o nohy nemusím věnovat moc pozornosti, než je obyčejné mazání krémem nebo stříhání nehtů, teď už na to hledím více, a dokonce si čas od času zajdu „popovídat o životě“ i s pedikérkou.

Mimoto se o své nohy samozřejmě starám i doma. Domácí pedikúra pomáhá zajistit krásné nohy, které vás celý život nosí, ale přináší i relax pro tělo a duši. Ano, já zkrátka vše dokážu přetvořit v relax. :-) Někdy mi stačí půl hodiny, jindy to spojím i s pleťovou maskou, manikúrou a dalšími procedurami. Bohužel nemám čas dělat to tak pravidelně, ale když už si takovou chvilku pro sebe přichystám, náramně si při tom odpočinu. Je potřeba se občas rozmazlovat!

Máte pocit, že byste takovou půlhodinku dokázali využít smysluplněji? Možná máte pravdu, ale zkuste to jednou za čas překonat. A když už není čas na „velkou pedikúru“, mám pro vás dobrou zprávu. Občas stačí i pár minut, díky kterým budou vaše nohy mnohem jemnější.

 „O nohy bychom se měli starat každý den. Celý život dostávají zabrat. Je dobré je denně alespoň hydratovat, případně je během koupele (nebo ve sprše) obrousit pemzou,“ radí Zuzana Stupková, pedikérka ze Salonu Jarky Čechové.

Domácí péče versus návštěva salonu

Existují dvě skupiny lidí. Ti, kteří jednou za měsíc zajdou k pedikérce, dopřejí si relax a pocit výjimečnosti (tak jako to bývá u kadeřníka nebo v případě manikúry). A potom jsou tací, kteří se o nohy postarají raději sami v klidu domova. Základní otázka, která mě zajímala při psaní tohoto článku, zněla: jak často bychom vlastně měli na pedikúru chodit a kdy je opravdu potřeba se objednat?

„Každý zákazník má jiné potřeby. Někoho trápí zarůstající nehet, někomu se tvoří různé otlaky, další má problém se zrohovatělou pokožkou nebo kuřími oky. Často ke mně ženy přicházejí čistě proto, že si přejí mít hezky nalakované nehty a odpočinout si, zatímco o ně bude pečováno. Je to zkrátka různé. Pokud má někdo zmíněné problémy, doporučila bych docházet na pedikúru každý měsíc, případně se s pedikérkou o svých potížích poradit. Záleží na stavu nohou.“

Co by nemělo chybět v domácí výbavě?

Podle pedikérky by určitě neměla chybět papírová pemza, pilník na nehty, kleštičky na nehty a kůžičku, pomerančové dřívko na zatlačení kůžičky na nehtech, vyživující lak na nehty a hydratační krém na nohy. Zároveň upozorňuje, že profi přístroje a ostré nástroje patří do rukou profesionála.

Kleštičky vs. nůžtičky

Pokud se nemůžete rozhodnout, čím si stříhat nehty, odpověď je jednoduchá. Záleží, co vám vyhovuje. Nicméně pedikérka doporučuje spíše kleštičky, po jejichž použití ještě zapiluje nehty pomocí pilníku. Když jsou nehty opravdu hrubé, může pomoci pilovat je i svrchu, aby byly tenčí.

Krok za krokem ke krásným nohám

Domácí pedikúru berte jako zábavu. Relaxujte, během koupele nohou si čtěte, poslouchejte zajímavé podcasty nebo nechte v pozadí běžet svůj oblíbený seriál. Zkrátka začněte tím, že si z pedikúry uděláte příjemný rituál. Osobně to tak také mám. Stačí totiž jeden díl „mého“ seriálu, který trvá hodinu, a vím, že kromě pedikúry stihnu ještě masku na obličej nebo si nalakovat nehty na rukou.

Krok první: Koupel

Díky koupeli bude pokožka chodidel měkčí. Nemusí to být jen čistá voda, klidně přidejte sůl nebo nejrůznější olejíčky. V takové lázni si máčejte nohy 10–15 minut.

Tip pedikérky

Potí se vám nohy? Může pomoci octová koupel. Do vody přidejte trochu octa a máčejte nohy alespoň 15–20 minut. Na potící se nohy také zabírá střídání studené a teplé sprchy. Určitě doporučuji nosit s sebou jako první pomoc náhradní ponožky a sprej proti zápachu.

Pokračujte ošetřením tvrdé kůže

Nohy po koupeli osušte, vezměte pemzu a postupně odstraňte tvrdou kůži. Potom kleštičkami zastřihněte nehty. Pozor! Na nohou se nehty stříhají do rovna, nikdy ne do obloučku. Vždy musí být vidět bílý okraj nehtu. Pokud si budete zastřihovat nehty do oblouku, může se stát, že vám začnou zarůstat.

Laik by si doma neměl odstraňovat zrohovatělou pokožku žádnými ostrými nástroji. Můžete se snadno zranit nebo odstranit i část, která měla zůstat. Pro domácí použití proto doporučuji papírovou pemzu. Jejímu použití může předcházet aplikace změkčujícího alkalického roztoku. Obrušování by nikdy nemělo pálit ani bolet.

Alkalické roztoky se dají běžně koupit i ve formě krémů. Jejich úkolem je změkčit ztvrdlou kůži na patách a tím urychlit její mechanické odstraňování.

Závěrečná péče

Pokud chcete svým nohám dopřát peeling, můžete si ho koupit, nebo vyrobit. Když ale spěcháte, peeling není nezbytně nutný. Sáhněte alespoň po hydratačním krému a nohy si dobře namažte. Ano, vím, co si asi říkáte – krém v létě? Nebojte se, není to zas tak hrozné. :-) Ty poslední minuty čekání, než se krém vsákne, využívám různě – relaxuji, čtu si nebo se věnuji dalšímu zkrášlování v podobě manikúry.

Proč hydratovat nohy?

Když jsou nohy dobře hydratované, kůže nepraská. Pokud už vás ale tento problém trápí, sáhněte po krémech s obsahem urey. Popraskané paty ale mohou mít více příčin – od špatně zvolené obuvi po vyšší tělesnou hmotnost (tedy vyšší tlak na plosky nohou). Stav může zhoršovat také prašné prostředí nebo mykóza. Proto je nejprve důležité zjistit příčinu a potom ji začít řešit.

Zdravotní komplikace a pedikúra

Když máme zdravotní problémy, většinou jdeme k lékaři. Funguje to tak i s pedikérkou – může vyřešit naše problémy? S většinou běžných potíží spojených s nohama vám pomoci často dokáže. Určitě se ale návštěvě salonu vyhněte, pokud trpíte akutním virovým onemocněním, zánětlivými kožními nemocemi, křečovými žilami, svrabem, nebo pokud máte otevřené rány či jste v pokročilém stadiu těhotenství.

Při cukrovce je pedikúra velmi důležitá

U lidí trpících cukrovkou je nutné postupovat opatrně. Jsou více náchylní k infekcím, mají horší citlivost a hůře se jim hojí poranění. Je proto velmi důležité se o pokožku starat už doma. Každý den sledovat, zda nedošlo k poraněním či změnám. Nohy důkladně mýt a také je pořádně osušit. Důležité jsou i pravidelné prohlídky u lékaře a kvalitní obuv, nejlépe uzavřená. Proč? Aby nedošlo k poranění nebo infekci z vnějšího prostředí. Vždy je dobré poradit se o všem i s ortopedem nebo samotnou pedikérkou.

O svém zdraví dejte vědět

Vždy o svém zdravotním stavu pedikérku informujte předem. To, že máte cukrovku, je pro ni důležitá informace – pedikúra se pak musí provádět velmi opatrně. Často se také v tomto případě upřednostňuje suchá pedikúra.

A co další kožní problémy?

Doma máme psoriatika a mě sem tam trápí kuří oka nebo otlaky z nových bot. S tím vším si pedikérka naštěstí dokáže poradit. Při mykóze je ale dobré kromě domácí péče používat předepsané nebo volně dostupné medikamenty. Pokud vás, stejně jako mě, trápí otlaky, nevynechávejte při péči o nohy výše zmiňovanou mořskou sůl a dobře nohy hydratujte krémem.

Jak poznat kuří oko?

Kuří oko má oválný tvar a je ohraničeno hrubou pokožkou, na dotyk bolí. Lidé si ho často pletou s bradavicemi, které ale bohužel pedikérka, na rozdíl od kuřích ok, neodstraní. V takovém případě je potřeba svěřit se do péče lékaře.

Plážové lenošení

Plážové lenošení

To potřebuji!
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články