Právě čtete

Za kávu s latte art jsme ochotni víc zaplatit. Vyrobte si ji i vy

4503  
Sdílet: 

Za kávu s latte art jsme ochotni víc zaplatit. Vyrobte si ji i vy

Které cappuccino nejlépe chutná? No přece to s obrázkem! A podle nové studie jsou si lidé za techniku nazvanou latte art ochotni i připlatit. Pojďme se podívat na pokus, který probíhal v kavárně Colonna & Small’s ve městě Bath, patřící trojnásobnému mistru Velké Británie v šampionátu baristů Maxwellu Colonna-Dashwoodovi.

5. 10. 2016 4 min. čtení Redakce
Za kávu s latte art jsme ochotni víc zaplatit. Vyrobte si ji i vy

Hostům připravovali dvě stejně kvalitní kávy, ale zatímco z jednoho šálku vykukoval obrázek, v tom druhém byla na vršku pouze obyčejná pěna. V průměru byli hosté ochotni za cappuccino s latte art zaplatit o 13 procent více než za cappuccino bez obrázku. Na internetu, kde měli dotázaní možnost vybírat ze dvou fotek pořízených v kavárně, vyšel rozdíl 11 procent. „Možným vysvětlením takového výsledku by mohlo být, že hosté připisují větší úsilí a dovednosti vynaložené baristou k přípravě té kávy, která je podávána estetičtějším způsobem,“ vysvětlují autoři výzkumu, kteří se sešli z Oxfordu a dvou australských univerzit.

capucino_MG_3952

Ve svém pokusu zašli však ještě hlouběji do tajů mléčné pěny a její schopnosti nalákat hosty a prodávat kávu. V druhém kole kreslili dva typy hvězdice, jednu s ostrými a druhou se zaoblenými rohy. První typ cappuccina si hosté spojovali více s hořkou chutí a větší kvalitou kávy, zatímco u druhého očekávali, že bude mít chuť sladší. Výsledky se vymykají předchozím výzkumům v oblasti potravin, kde zákazníci preferovali oblé tvary a přikládali větší kvalitu právě jim. V této dané studii šlo podle autorů spíše o to, že hosté považovali zakulacenou hvězdu za neúspěšný pokus o latte art, a tak v jejich očích zvítězila ta s rovnými a ostrými tvary.

„Efekt, který jsme zde zaznamenali, nabádá, aby majitelé kaváren a baristé pečlivěji zvažovali, jak využít latte art v případě kávy, kterou servírují. Jaký vizuální design je vhodné použít,“ říká k výsledku výzkumu jeden z jeho autorů George Van Doorne z Federal University v Austrálii.

Při pití kávy v kavárně jde přece hlavně o zážitek. Chceme, aby se o nás někdo hezky postaral, a chceme také vidět, jak s péčí a profesionalitou připravuje to, co si objednáme. A pak, když to před nás položí, tak konzumujeme především očima. Podělte se s námi v komentářích o nejkreativnější obrázky, které vám kdy někdo vykouzlil z mléčné pěny.

I když to zní jako věda, tak jednodušší latte art zvládnete i sami doma. Nebude se sice jednat o to klasické, při kterém se obrázky tvoří precizními pohyby zápěstí, ale i tyto jednodušší způsoby zdobení dokáží vykouzlit doma atmosféru jako z provoněné kavárny. :)

capucino_DSC2437

Nízkotučné cappuccino – Cappuccino creme estivo

Skvělý tip na přípravu nápoje pro všechny, kteří milují cappuccino a současně si tak trochu hlídají vlastní „váhu”. Základem tohoto receptu je dobře vychlazené nízkotučné mléko s obsahem 0,5 % tuku a mixér. Mléko samotné v něm vyšlehejte do podoby hustého krému. Je překvapující, jak snadno tento druh mléka vytvoří pevnou a kompaktní pěnu, která nejen skvěle chutná, ale hlavně vás netíží. Cappuccino je kávou snídaňového druhu a s přibývajícím dnem se mléko do našeho žaludku hodí čím dál méně.

Suroviny
0,1 l nízkotučného mléka s 0,5 % tuku
espresso

Postup
Připravte si nejlépe espresso do vyšší sklenice a mléčný krém do něj z výšky a pomalu nalijte. Konzistence mléčného krému vám to ani jinak nedovolí. Mléko se tlačí směrem dolů a po stěnách sklenice vytlačuje pěnu z kávy naopak směrem nahoru. Tímto způsobem se vykresluje vizuálně velice přitažlivý a vyvážený nápoj, který právem nese svůj název. Hustý mléčný krém na povrchu sklenice svádí ke kreativním způsobům konečného zdobení hotového produktu.

capucino_DSC2495

Zdobení mléčného krému špejlemi

Suroviny
čokoládový topping v cukrářské tubičce
špejle
ubrousek

Postup
Tubičkou zdobíte povrch mléčného krému, stejně jako kreslíte tužkou. Nakreslete třeba jednoduchý terč. Pomocí špejle terč protněte ze středu směrem ven. Opakujte do všech světových stran. Po každém použití špejli otřete ubrouskem, tím docílíte čistých linií kresby.

capucino_DSC2522

Zdobení mléčného krému šablonou

Suroviny
sypané kakao
mletý cukr
šablony

Postup
Zdobení šablonou je precizní způsob jako sítotisk sám. Můžete použít kupované šablony nebo si vyrobit svoje vlastní, kdy hrany obrázku vystřihnete z tenké plastové fólie. Tvary poté dokonale vykreslí sypané kakao nebo práškový cukr. Šablonu uložte na sklenici nebo na šálek. Poklepáváním na sypátko z mírné výšky docílíte rovnoměrné vrstvy poprašku.

TIP: Sypátko na kakao má mřížku, kdežto sypátko na cukr dírky.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články