Právě čtete

Vyrobte si vlastní náušnice s motivy kávy

4475  
Sdílet: 

Vyrobte si vlastní náušnice s motivy kávy

Náušnice jsem začala vyrábět pro radost. A rozhodně to není tak těžké, jak by se mohlo zdát, když si v obchůdku prohlížíte výsledek.

7. 7. 2019 5 min. čtení Marie Bezděková
Vyrobte si vlastní náušnice s motivy kávy

Vždycky mě bavilo něco vytvářet. Náušnice „pecky“ jsem začala vyrábět někdy loni, nejdřív jako dárek pro kamarádku. Plánovala jsem, že většinu náušnic rozdám, a když se mi občas podaří nějaký pár i prodat, budu to považovat za velký úspěch. Nakonec mám nejen své stránky na Facebooku (můžete se mrknout pro inspiraci), ale moje náušnice se zalíbily i v jednom malém pražském obchůdku, kde je prodávají. Tento styl je teď totiž docela populární. :-)

Výroba sice vyžaduje trochu trpělivosti, ale není složitá. Motiv si přenesete na fotopapír a pečlivě nalepíte na komponenty. Pokud máte aspoň trochu šikovné ruce, pusťte se do toho.

Je libo náušnice s motivy kávy?

Co potřebujete na výrobu náušnic

Já osobně kupuju většinu pomůcek přes internet, často je ale můžete pořídit i ve výtvarných obchodech.

Kovová náušnicová lůžka o průměru 10 mm

Jde o samotné „tělo“ náušnice, se kterým budete pracovat. Nejlepší jsou ty, které mají mírně zvednuté okraje, můžete ale použít i ty ploché. Nejlevnějším materiálem je bižuterní kov, ale bez problémů koupíte i lůžka ze stříbra nebo chirurgické oceli.

Plastové nebo kovové zarážky

Bez nich byste mohly náušnice při nošení snadno ztratit, takže je určitě doporučuji přikoupit.

Skleněné kabošony o průměru 10 mm

Jde o speciální sklíčka, která nalepíte na vámi vybraný motiv.

Lepidlo na šperky E600 (menší tuba) nebo E6000 (větší tuba)

Podle mých zkušeností je na výrobu náušnice absolutně nejlepší.

Fotopapír

Nepokoušejte se náušnice ošidit tím, že byste použili obyčejný papír. Fotopapír je totiž méně porézní a barvy z tiskárny na něm vyniknou mnohem lépe, nehledě na to, že se na něm nerozpijí.

Úzký štětec, hadr, ředidlo, alkohol, nůžky

Doporučuji vám přikoupit i kousek suché aranžérské hmoty Florex, do které náušnice zapíchnete, až bude lepidlo zasychat.

Jak vybrat správný obchod?


Mně se osvědčilo nakupovat u velkoobchodníků, kteří mají při větší objednávce příznivější ceny. Ze všeho nejdůležitější ale je, aby uměli přesně popsat, co nabízejí. Zaměřte se na fotky produktů, které by měly pokud možno přesně odpovídat skutečnosti. Kupujete tak drobné komponenty, že je nezbytné, abyste si je mohli na fotce pořádně prohlédnout a přesvědčit se o tom, že víte, co kupujete. E-shopy, které nepoužívají metr nebo jiné pomůcky pro představu toho, jak je zboží velké, ze svého výběru rovnou vyškrtněte. Určitě se vyplatí vyzkoušet i prodejce materiálů na webu www.fler.cz. Já tady například pravidelně nakupuji skleněné kabošony.

Při tvorbě jsou nejdůležitější šablonky

Začněte tím, že se poohlédnete po jednoduchém grafickém programu, ve kterém si vytvoříte šablonky – kolečka o průměru 10 mm, do kterých umístíte fotku s kávovými zrnky, a vytisknete. Jestliže jste aspoň trochu zdatní v práci s klasickým Wordem, zvládnete to i v něm, i když grafičtí profesionálové se budou asi divit. Nejnovější verze totiž už docela obstojně zvládne některé grafické úkony (včetně například výměny pozadí na fotce).

Já osobně pracuju s programem CorelDRAW, se kterým mě během chvilky naučil zacházet můj kamarád „ajťák“. Nejlepší je samozřejmě program typu Adobe InDesign určený přímo pro sazbu, který se používá v tištěných médiích, ale ten nemá k dispozici každý. Při tvorbě šablonek nezapomeňte myslet na to, na jaký formát budete tisknout. Já tisknu na fotopapír o velikosti 10 × 15 cm, a šablonky mám tak seskupené a vytvořené přímo na tento rozměr.

Tip! Pokud byste chtěli vyrobit náušnice se svým vlastním nakresleným motivem, můžete ho oskenovat a dál pokračovat podle návodu. Vždycky ale myslete na to, že fotopapír je při výrobě náušnic opravdu jednou z nejdůležitějších pomůcek, kterou sotva ošidíte.

Najděte vhodný motiv

Jakmile budete mít šablonky připravené, budete potřebovat fotku s motivem kávových zrn. Můžete si je samozřejmě vyfotit sami, ale na internetu najdete hned několik prověřených free fotobank s obrázky, ze kterých si ji stáhnete zdarma během několika vteřin. Zdarma je například Unsplash nebo Pixabay.

Fotku pak v grafickém programu umístíte do šablonky a zkopírujte ji (Ctrl + C, Ctrl + V). Tím vytvoříte dva stejné motivy pro jeden pár náušnic.

Pozor! Vždycky myslete na to, že skleněný kabošon, který na motiv později nalepíte, funguje tak trochu jako čočka, takže váš motiv zvětší. Je tedy potřeba, aby kávová zrnka na fotce byla opravdu malá.

Vytiskněte si šablonky s kávou

Tiskárnu používám inkoustovou, ale nesetkala jsem se s nikým, kdo by si stěžoval na výsledek u těch laserových. Důležité je zvolit vždy co nejvyšší kvalitu. V programu můžete při tisku zvolit, jestli máte fotopapír, nebo obyčejný – tady jsem nakonec musela zvolit tu „nesprávnou“ možnost, aby mašinka fungovala, ale pravděpodobně to bude chyba jen u mě.

Kabošony nalepte přímo na fotopapír

Na samotném lepení sklíček naštěstí není nic těžkého. Fotopapír položte na rovný povrch a pořádně si na něj posviťte. Skleněný kabošon očistěte (hlavně zespodu) hadříkem s trochou alkoholu, aby na něm nebyly vidět otisky prstů. Na štěteček naneste kapku lepidla a potřete s ním šablonku. Pak vezměte kabošon a jemně ho položte plochou stranou na šablonku. Když se pod sklíčkem objeví vzduchové bublinky, nepanikařte. Poradíte si s nimi tak, že budete kabošonem pár sekund opatrně v malých kroužcích přejíždět po šablonce (a zároveň ho tak umisťovat na její střed).

Teprve ve chvíli, kdy pod přímým světlem uvidíte, že vzduchové bublinky zmizely a kabošon sedí na šablonce navlas přesně, nechte vše zaschnout. Trvá to zhruba půl hodinky, ale mně osobně se osvědčilo počkat minimálně dvě.

Takto pak vypadá výsledek

Vystřihněte šablonky a vlepte je do lůžka

Jakmile lepidlo zaschne, můžete nůžkami šablonky s nalepenými kabošony opatrně vystřihnout. Je nezbytné, abyste měli nůžky opravdu ostré a přestřihli i zaschlé lepidlo, které občas ulpí na okrajích šablonky. Sklíčka s motivem kávy pak vlepte do připravených lůžek. Naneste štětcem trochu lepidla do vnitřku lůžka a kabošon na něj přitiskněte. Posuňte ho přesně na střed a celou náušnici pak zapíchněte do Florexu, kde vám bude znovu zasychat (nejlépe do druhého dne). Na závěr už jen přidejte plastové nebo kovové zarážky a náušnice jsou na světě.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články