Právě čtete

Vyrobte sobě i dětem indiánský lapač snů

11167  
Sdílet: 

Vyrobte sobě i dětem indiánský lapač snů

V některých indiánských kulturách měl lapač snů zahánět zlé můry. Vyráběl se z vrbové obruče, do které bylo zapotřebí vplést tzv. pavoučí síť, a ozdobit ji posvátnými předměty. Zažeňte zlé noční duchy i vy nebo si jen vyrobte originální ozdobu do ložnice s naším návodem.

5. 4. 2017 2 min. čtení Minty Finty
Vyrobte sobě i dětem indiánský lapač snů

Indiánské matky vyráběly tyhle „pavoučí sítě“ ozdobené peříčky a korálky pro svoje děti, aby se v nich zachytávaly a rozpouštěly všechny zlé sny. Popularita lapače snů ho ale dostala i do západních ložnic a dnes si takový kouzelný amulet pro dobrý spánek můžete vyrobit i vy nebo vaše děti.

Spěte lépe díky lapači snů

Lapač snů můžete vyrobit i tak, že svážete tři větvičky do trojúhelníku, ale tradičním tvarem je kruh. Ten totiž pro Indiány představuje pohyb Slunce a Měsíce po obloze. Tradičně se vyráběly lapače snů z vrbového proutí – stačí větvičku svázat do pevného kruhu. Jednodušší variantou je ale použít dřevěný vyšívací kruh.

DSCF5216

Lapač snů pro děti

Suroviny:
vyšívací kruh
zbytek bavlnek
dětské korálky
barevná nebo nabarvená peříčka
washi pásky
lepicí tavná pistole

Postup
Vyšívací kruh jsme nejprve omotali kolem dokola barevnou páskou a síť vytvořili proplétáním bavlnky ve stejné barvě, u dětského lapače nemusíme dodržovat přesný vzor. Nezapomeňte na veselé korálky. Nakonec jsme si rozehřáli tavicí pistoli a připevnili kolem kruhu několik koupených bambulek. Přidělat ale můžete i ty ručně dělané, barevné umělé květiny, peříčka nebo jakoukoliv jinou veselou ozdobu.
DSCF5173-2

Lapače snů do ložnice

Suroviny
vyšívací kruh
pletací přízi
bavlnku
ozdoby (korálky, peříčka)

Postup
Vyšívací kruh můžete omotat silnější přízí po celé délce nebo vytvořit vzor jako v našem případě. Teď náš čeká vnitřní síť. Uvažte na vnitřní straně kruhu pevnější bavlnku podél celé délky a ve stejných rozestupech. Až začnete druhé „kolo“, propleťte bavlnku prostředkem nově vzniklých trojúhelníků. Takto postupujte několik kol, až se vám uprostřed vytvoří prázdný kruh. Během proplétání můžete občas navléknout drobnější korálek, který zajistěte uzlíkem. Korálek navlékněte i na konec bavlnky, která může viset doprostřed vytvořeného kruhu lapače.

To nejdůležitější už máme, teď přijde na řadu zdobení. Použijte zbytek korálků nebo jejich kombinace a nezapomeňte na indiánská peříčka, buď nalezená, nebo je pořiďte v kreativních obchodech, kde prodávají i celou škálu těch barevných. Dolů na prostředek kruhu uvažte bavlnku nebo kůžičku a navlečte na ni korálky (které nezapomeňte zajistit uzlíkem) a úplně vespod uvažte pevný uzlík, do kterého vsuňte peříčko. Tato část by měla být nejdelší a nejvýraznější. Další kůžičky (dohromady by měly tvořit lichý počet) uvažte po stranách, ve stejných rozestupech také ozdobte. Nakonec vytvořte úplně nahoře uprostřed očko a zavěste.
DSCF5182-2

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články