Právě čtete

Návod na výrobu draka

13557  
Sdílet: 

Návod na výrobu draka

Máme pro vás postup na výrobu toho nejklasičtějšího, ve tvaru diamantu. Jak ho ozdobíte, je jen na vás. My zvolily celofán, peří a krystaly.

8. 10. 2015 3 min. čtení Sexy Mamas
Návod na výrobu draka

Postavit draka není nic těžkého, říkaly jsme si. Nakoupily jsme materiál a pustily se do jeho výroby. Záhy jsme zjistily, že to docela těžké je a dobrý postup je základ úspěchu, aby vám drak nesloužil jen jako podzimní dekorace, ale mohli jste se s ním blýsknout třeba i na drakiádě. Prostě, aby létal a létat chvíli vydržel.

aDSC00306

Budete potřebovat:

– dvě dřevěné tyčky o délce 60 a 75 cm
– papír nebo fólii 70×90 cm
– provázek
– lepicí pásku
– izolepu
– peří
– vlasec
– pilku
– nůžky

Krok 1:

Potřebujete dvě dřevěné tyčky o délce 75 a 60 cm. Nebo i jiné velikosti tyček, poměr by ale vždy měl být 3:2. Na obou stranách dřevěnou tyčku nařízněte pilkou a vytvořte zářez, kudy povedete obvodový provázek, který konstrukci zpevní. Na delší z tyček odměřte a označte 25 cm. Na kratší tyčce odměřte přesnou polovinu, opět označte. Nyní spojte obě tyčky v místech označení. Vznikne vám kříž. Střed slepte lepicí páskou nebo lepidlem (a následně pojistěte ještě páskou). Záleží, zda máte tyčky kulaté nebo čtyřhranné.

aDSC00309

Krok 2:

Na horní část kříže zařízněte do rýhy obvodový provázek, přelepte ho tenkým proužkem pásky a ten ještě zajistěte oblepením tyčky (jako na obrázku), provázek natáhněte na pravou i levou stranu a stejným způsobem zajistěte i boční strany. Provázek by měl být vypnutý jako struna kytary.

aDSC00310

Krok 3:

Nyní to nejtěžší, budete potřebovat ještě jedny ruce. Zajistěte i konce provázku na dolní části delší tyčky. Obvodový provázek musí být vypnutý a neměl by deformovat původní tvar kříže.

aDSC00311

Krok 4:

Nyní si vystřihněte papír, ze kterého budete draka vyrábět. Náš drak je pro získání větší pevnosti z celofánu. Papír nebo fólie by měla po všech stranách přesahovat cca o 3-5 cm obvod provázku. Papír můžete ohnout, celofán nebo fólie je na uchycení obtížnější. V případě hladkých materiálů tedy volte větší rezervu. Zajistěte lepidlem nebo izolepou.

aDSC00317

Krok 5:

Nyní na každé tyčce, ze všech čtyřech stran odměřte od krajů 10 cm a poznačte. Tato místa vám budou sloužit k uchycení vlasce nebo provázku, na kterém bude drak zavěšen. Aby drak létal, měly by být provázky svázané v místě, které svírá s drakem pravý úhel v momentě, kdy je náklon draka v úhlu 60 stupňů, tak, jak je znázorněné na obrázku.

aDSC00331

Krok 6:

Jsme ve finále a můžeme draka ozdobit. Náš má na ocase z vlasců chomáčky peří, peří má nalepené i na všech konečných stranách a je polepen malými krystalky. Pouštět draka pak můžete buď na nylonové šňůře, nebo na vlasci. Počítejte s délkou minimálně 25 m.

aDSC00335

Do výroby draka určitě zapojte děti, však ho děláte pro ně. Nejlepší bude, když jim načrtnete obrys a necháte jim ho namalovat, včetně ocasu. Podle toho kupte papír a věci na ozdobení. Starší děti mohou draka s vaší pomocí postavit zcela samy, mladší nechte stříhat stužky na ocas nebo ozdoby. Však vy si poradíte.

Ať se vám daří, ať vás to baví a hlavně, ať vám lítá. ;-)

aDSC00341

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články