Právě čtete

Domácí modelína

6752  
Sdílet: 

Domácí modelína

Vymýšlet pro děti neustále nové, neokoukané hry a zábavu může představovat opravdu vyčerpávající úkol. Zároveň pro ně chcete jen to nejlepší, a tak se ze všech sil snažíte připravit aktivitu, která by vaše potomky nejen bavila, ale také prospěšně působila na vývoj jejich motoriky, reakcí a kreativního myšlení. Zaujmout jejich pozornost na déle než několik minut bývá často bojem s větrnými mlýny – o to vzácnější jsou poté ovšem okamžiky, kdy se to bez větší námahy podaří.

21. 3. 2017 2 min. čtení Redakce
Domácí modelína

Koupit správnou, bezpečnou a kvalitní modelínu, která by se ještě ke všemu líbila i vašim dětem, není tak snadné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Současný trh s dětskými hračkami sice poskytuje nemalý výběr, nicméně mnoho z těchto produktů obsahuje zdraví škodlivé látky, především měkčící ftaláty. Dále modelíny často lepí či naopak jejich separační schopnost omezuje spojení menších kusů dohromady. Buď jsou příliš měkké, nebo příliš tuhé, a některé barví ruce či špiní podklad.

Dnes vám přinášíme skvělý recept na domácí modelínu s úžasnými vlastnostmi, složenou pouze ze základních ingrediencí v každé sebe méně vybavené domácnosti. Během deseti minut vytvoříte ideální konzistenci, jejíž jednotlivé kusy si mohou děti obarvit podle vlastního uvážení, a vytvořit si tak originální, čistě přírodní plastelínu za pár korun doma ve vaší kuchyni.

_MG_7553

Suroviny

1 díl soli
2 díly hladké mouky
4 díly vody
1 lžíce oleje
2 lžíce octa
potravinářská barviva

_MG_7667

Postup

Nejprve na pánev nalijeme vodu, ve které postupně za stálého míchání rozpustíme sůl. Poté do vody přilijeme olej a ocet a vše promícháním spojíme. Dáváme si pozor, aby se nám tekutina nezačala vařit, spíše jen neustále prohříváme. Nakonec po menších dávkách za intenzivního míchání přisypáváme hladkou mouku. Mícháme a hněteme tak dlouho, než se vytvoří celistvá hmota bez hrudek. Necháme ji ještě důkladně prohřát a odstavíme z plotny.

Když hmota lehce zchladne, zabalíme ji do potravinářské folie a necháme v lednici zhruba na půl hodiny ztuhnout. Po ztuhnutí hmoty rozdělíme ji na menší bochánky (podle toho, kolik barev chceme vytvořit). Na každý kousek nasypeme trochu potravinářského barviva a hněteme tak dlouho, dokud se barva do hmoty rovnoměrně nezapracuje. Sytost odstínu doladíme postupným přisypáváním. Pokud máte jen základní barvy, můžete jejich kombinacemi dosáhnout úžasných doplňkových odstínů, jako je fialová, růžová, světle zelená a další.

Po skončení hry stačí zbylou modelínu zabalit zpět do potravinářské folie a uschovat ji do lednice, připravenou pro další zábavnou hru.

_MG_7681

_MG_7936

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články