Právě čtete

Do pronajatého bytu jsem si pustila barvy a bydlení je o to hravější a útulnější

3657  
Sdílet: 

Do pronajatého bytu jsem si pustila barvy a bydlení je o to hravější a útulnější

Sice nejsem kovaná minimalistka, kolem sebe mám ale nejradši pořádek, čisté linie a tlumené barvy v moderních nadčasových kombinacích. Zároveň ale nesnesu stereotyp, a proto jsem se poohlédla po způsobech, jak bytu s blížícím se jarem vdechnout nový život.

23. 1. 2023 3 min. čtení Anna Kruchňová
Do pronajatého bytu jsem si pustila barvy a bydlení je o to hravější a útulnější

Podobně jako většina českých domácností mám navíc v bytě základní kombinaci barev – bílé stěny i většinu nábytku, podlahy s dekorem světlého dřeva a doplňky v tlumených tónech šedé, béžové a sem tam nějaké černé. A takový interiér po oživení výraznějšími barvami vyloženě volá.

Jak s barvami nadělat parádu i v podnájmu?

Hned zkraje jsem ale narazila na první překážku – žiju v pronajatém bytě, kde je třeba každý větší zásah do interiéru probrat s majitelem a ne vždy se setká s úspěchem. Taková výmalba výraznější barvou, tapetování nebo zásahy do zdiva jsou tabu. Svoje snahy o refresh bydlení jsem ale nevzdala a oslovila bytového architekta Františka Sulzera, který mi poradil, jak se s takovou situací vypořádat méně invazivně.

„Způsobů, jak k interiéru přistupovat, je mnoho. Můžete pracovat s kontrastem, akcentem, rytmem a odstíny (nejen) neutrálních barev, se zrcadly, barevným nábytkem, se vzory, se strukturou i tvary.“  – František Sulzer, architekt

U doplňků je navíc výhodou, že se dají relativně snadno obměňovat podle nálady i trendů, nevyžadují rekonstrukci celé místnosti a neudělají vám díru do kapsy.

Vhodně zvolené barvy v kombinaci s větším nábytkem navíc zásadně ovlivňují nejen celkový dojem z bytu a náladu, ale i optické vnímání bytu. Ten můj má například velmi vysoké stropy, a protože kdysi býval půdou, jsou atypicky řešené. Díky vhodné kombinaci i množství doplňků a zářivějším barvám se mi povedlo docílit toho, aby byt nepůsobil prázdně, ale naopak vzdušně a útulně zároveň. Menším a tmavším bytům naopak svědčí šikovné kombinace zrcadel, světlejší tóny stěn a podlah, stejně jako méně doplňků.

I barvy mají svá pravidla

Aby domácnost působila vyváženě, je podle Františka dobré pro začátek zohlednit jednoduché designerské pravidlo 60–30–10. Jde o poměry převládajících, doplňujících a akcentujících barev. Přitom:

  • převládající barva je taková, která u vás doma hraje prim, tedy výmalba a podlaha. Ve většině českých domácností je to momentálně bílá, šedá nebo béžová.
  • Doplňující barvou může být třeba výraznější výmalba na jedné stěně nebo její části, barva nábytku nebo kontrastní koberec. Platí, že s převládající barvou by měla ladit.
  • Akcentující barva je pak ta, které je v interiéru minimum, typicky textilie, další doplňky a dekorace. Může být výraznější, dovolené jsou i kombinace a větší kontrast.

Teorie barev může být odvaz!

Protože jsem od malička byla obklopena přírodou, která mi uprostřed města schází, pustila jsem si do bytu nejprve kombinaci základních barev s monochromatickými zelenými doplňky ve všech možných odstínech, což bezvadně ladí s mojí pokojovkovou džunglí. Zelenkavých tónů se ani teď úplně vzdát nechci, nějaký větší odvaz si už moje domácnost ale žádá.

S tím, jaké barvy k zelené zvolit, mi pomohla teorie barev. Ta vychází z barevného schématu – kruhu a využívá „povolené“ kombinace, kdy si barvy navzájem lichotí. V základu jde o:

  • primární barvy: červenou, žlutou a modrou,
  • sekundární barvy: zelenou, fialovou a oranžovou,
  • terciární barvy:  sousedící s primárními a sekundárními.

 

Čtyři základní kombinace barev a jak se s nimi pracuje

  1. monochromatická: Volíme jednu barvu v několika odstínech.
  2. analogová: Kombinace barev, které se ve schématu nacházejí vedle sebe.
  3. kontrastní: Kombinujeme tři barvy ve stejném rozestupu (120 stupňů / rovnostranný trojúhelník).
  4. komplementární: Volíme takové barvy, které jdou na schématu přímo proti sobě. Typicky například žlutá a fialová, modrá a oranžová nebo červená a zelená.

Díky teorii barev tak vím, že k neutrálnímu základu a zeleným doplňkům budou báječně ladit červené i žluté detaily, bát se nemusím ani modré nebo oranžové. „Vždy je dobré počítat s tím, že se související barvy vzájemně ovlivňují. Pokud dáte modrou komodu před modrou stěnu, tak zapadne. Ale pokud ji dáte před světlou stěnu, krásně vynikne,“ doplňuje architekt František Sulzer.

A rada na závěr? Život do interiéru nevnesou jen zářivé barvy, ale i pastelové a tlumené. Pokud tedy zrovna neholdujete třeba křiklavě rudé, sáhněte po zemitějších hnědočervených tónech. A pamatujte, že nejdůležitější je cítit se doma opravdu jako doma.

Pozvěte si domů barvy

Pozvěte si domů barvy

Rozsviťte a zútulněte interiér nápaditým barevným nábytkem a doplňky.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články