Právě čtete

7 tipů, jak šetřím vodou (aniž bych se nějak omezovala)

25142  
Sdílet: 

7 tipů, jak šetřím vodou (aniž bych se nějak omezovala)

Nejen z dětských pohádek vím, že voda znamená život – a sucho přesný opak. Žijeme v době, kdy jen otočíme kohoutkem a hurá, teče! Neberu to ale jako samozřejmost a snažím se vodou neplýtvat, aniž bych se kvůli tomu musela vracet do středověku. Tady jsou moje tipy.

30. 1. 2023 5 min. čtení Karolína Břinková
7 tipů, jak šetřím vodou (aniž bych se nějak omezovala)

Na teplé slunečné dny jsem se těšila jen do chvíle, než jsem si vzpomněla na loňské sucho, při kterém téměř vyschla říčka v mém rodném městě. A i když to má „na triku“ změna klimatu a zásahy do krajiny, je to pro mě dobrý důvod začít pátrat, jak já sama můžu každý den s vodou šetřit: hlavně v kuchyni, v koupelně a na zahradě.

Jak je to se spotřebou vody?

Více než miliarda lidí na Zemi nemá přístup k pitné vodě a často si musí vystačit s pouhými 10 litry na den. Může se to zdát jako dostatek, ale srovnejte si to s tím, jak žijeme my: obyvatelé ČR v roce 2021 průměrně spotřebovali 93,2 l.

Myslím si, že normální je neplýtvat, a že šetření s vodou ocení nejenom příroda, ale i peněženka. A postupně jsem si zvykla na takové vodo-úsporné minimum, které se pro mě stalo novým normálem. Inspirujete se?

1. Nekapou vám kohoutky?

Začala jsem úplně nejjednodušším krokem: kontrolou kapajících kohoutků a toalety. Denně tak můžu ušetřit 24 až 150 litrů. A když si čistím zuby, zastavím vodu. To jsou další desítky litrů k dobru.

2. Sprcha místo vany

Průměrná vana pojme 100–200 litrů, ve sprše toho stihne protéct mnohem méně. Pokud tedy nestojíte půl hodiny pod horkým proudem. Statistiky říkají, že společně s neplýtváním vodou při čištění zubů (výše) ušetříme sprchou až 100 litrů denně.

Vyplatí se také investovat do úsporné sprchové hadice. Díky ní ušetří čtyřčlenná rodina asi 26 000 litrů vody ročně. Při jejím využívání se snižuje i energie potřebná na ohřev teplé vody. A to je dobrá zpráva pro pravidelné vyúčtování.

Kolik vody spotřebujete vy?


Pokud máte sprchu spojenou s vanou, můžete si udělat malý test: až se příště půjdete opláchnout, zašpuntujte vanu a podívejte se, jak moc se naplnila. Pokud znáte její objem, snadno odhadnete, kolik je vaše reálná spotřeba. Někdy se člověk sám sobě nestačí divit…

3. Šedá voda aneb Tohle by stejně proteklo trubkama

Za zmínku stojí i znovuvyužití tzv. šedé vody – tak se říká nekontaminované „odpadní“ vodě, která v běžné domácnosti často vůbec odpadní není! Je to třeba ta, co vám zbyde v rychlovarné konvici nebo po vaření některých potravin (třeba vajíček). Nebo voda, kterou odpouštíte, abyste ráno měli „čerstvou“. Či například voda, co odteče, než konečně přijde teplá – to znají hlavně ti, kdo mají vlastní kotel.

Někdy je „odpouštění vody“ vlastně trochu zbytečné


Pokud máte stejně jako já rádi vychlazenou vodu, co si ji napustit do džbánu nebo lahve a dát do lednice? Nemusím ji pak muset odpouštět z kohoutku a čekat, až se ochladí.

Zachycenou vodu, která by běžně tekla přímo do odpadu, můžete využít například na splachování WC nebo zalévání květin. Moderní úsporné domy už dokonce s šedou vodou počítají a umí například odtok ze sprchy převádět právě na splachování. V praxi to vypadá třeba tak, že ovoce a zeleninu omývám v misce s vodou a tou pak zaliji květiny v bytě. V koupelně pak mám kýbl, do kterého zachytávám vodu před sprchováním, když čekám, až se mi ohřeje. S tou mohu pro změnu splachovat.

Kolik vody se tak dá ušetřit?

Minulé léto jsem se přidala k výzvě Kbelík vody do přírody. Princip byl jednoduchý: během celého dne jsem zachytávala čistou vodu z koupelny a kuchyně a večer s ní zalila keře na zahradě. Překvapilo mě zjištění, kolik litrů by zbytečně odteklo do kanalizace. Za den to bylo (v mém případě) cca 15 litrů.

4. Myčka: nádobí ano, auto ne :-)

Eko program myčky na nádobí vyžaduje cca 20 litrů vody – oproti tomu na mytí v ruce pod proudem potřebujeme až 70 litrů. To ale samozřejmě platí, pokud ji zapínáte, až když je úplně plná. Pokud myčku nemáte, vyplatí se mýt nádobí v dřezu naplněném vodou a pak ho krátce opláchnout. To, které budete hodně drhnout (třeba připálený hrnec), je fajn odmočit – a opět ušetříte pár litrů na průtoku.

Mytí nádobí v ruce podle mojí tchyně

Mytí nádobí v ruce podle mojí tchyně

„Moje tchyně na myčku nevěří. A když myje v ruce, má to jasná pravidla a systém – podle mého názoru je to taková královna mytí nádobí. A upřímně, lidi by se od ní měli učit. Já v každém případě.“

Přečíst článek
Umíte myčku naskládat správně?

Umíte myčku naskládat správně?

„Myčka je dokonalý vynález – ale až když přesně víte, jak na ni. Vyžaduje cit pro prostorové vnímání, jistou řemeslnou zručnost a samozřejmě znalosti o tom, kam s čím, a co do ní naopak vůbec neládovat.“

Přečíst článek

Oproti tomu jsem si pomocníka odpustila při mytí auta: preferuji ruční mytí. Při něm využívám hadici s tlakovou pistolí, která šetří vodou a dá se snadno zapnout a vypnout.

5. Vodu ušetřím i při praní

Jednoduše: pračku pouštím jen ve chvíli, kdy je skutečně plná. Často však stačí oblečení pouze vyvěsit na čerstvý vzduch a nechat ho vyvětrat. Šetřím tak vodou i oblečením, jemuž časté praní nesvědčí.

Mimochodem, věděli jste, že typy praček se od sebe mohou lišit spotřebou až 30 l na jeden prací cyklus? Třeba si na to vzpomenete, až budete vybírat novou. Mě to brzy čeká a rozhodně je to jeden z parametrů, podle kterých se rozhoduji.

6. Speciální pomůcka: perlátor

Toto zařízení stačí namontovat na vodovodní baterie a ono díky usměrnění proudu a jeho provzdušnění redukuje průtok na cca 6 litrů za minutu (oproti tomu s běžnou baterií může protéct 12‒15 litrů za minutu). Jako skvělý nápad se potvrdila i výměna baterií s dvěma kohoutky za ty pákové, takže teď snadněji reguluji teplotu vody a neprotéká jí takové množství bez užitku.

Tip: úsporné dnes mohou být i toalety

Chystáte-li rekonstrukci bytu, zaměřte se i na úspornější WC. Některým moderním typům stačí pro spláchnutí i polovina použité vody. A třeba u čtyřčlenné rodiny to denně udělá obrovský rozdíl!

7. Květiny zalévám ve správný čas

Květiny na zahradě zalévám ráno nebo večer, zabráním tak zbytečnému odpařování vody. Pokud to jde, snažím se využívat tu dešťovou a nikdy nezalévám, pokud je větrno. Ale to jistě víte.

PS: Nemusí to být jenom voda z kohoutku

Je totiž přítomná ve všech věcech, které používáme. Takže tady je bonusových 8 kroků, které šetří vodu na planetě, i když to tak na první pohled třeba nevypadá. Ty už vyžadují trochu odříkání, ale třeba si vyberete aspoň pár z nich, které vás zaujmou.

  1. Jím více zeleniny a omezuji maso. Právě masný a mlékárenský průmysl využívá velké množství vody na výrobu potravin.
  2. Omezila jsem vyhazování potravin. Na jejich pěstování se spotřebuje mnoho a mnoho litrů vody, které tak pomyslně vyhazuji spolu s nimi.
  3. Vyhýbám se průmyslově zpracovanému jídlu – je na vodu náročnější než základní potraviny/suroviny. Pokud vás zajímá, jakou uhlíkovou stopu mají jednotlivé potraviny, doporučuji tuto kalkulačku.
  4. Na rozmražení zásob nepoužívám teplou vodu. Stačí dát balíček přes noc do lednice a případně ráno vyndat zcela.
  5. Zbytečně si netisknu texty, které nepotřebuji. Za každým listem papíru je nejenom strom, ale taky velké množství vody při výrobě papírenské suroviny.
  6. Z obdobného důvodu v kuchyni nepoužívám papírové utěrky.
  7. Snažím se vyhnout jednorázovým obalům: vodu si nosím ve vlastní lahvi, v kabelce mám zabalený vlastní příbor (vypadá to zvláštně, ale už jsem si zvykla), abych nemusela využívat ty jednorázové, a nákupy nosím v látkové tašce.
  8. Nepoužívám kompostovatelné obaly. Ačkoli se zdají jako dobrý nápad, často je jejich recyklace omezena pravidly, která většina technických služeb není schopna splnit, a tak končí na skládce.
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články