Právě čtete

Vydejte se k vodě

3605  
Sdílet: 

Vydejte se k vodě

V pár základních krocích se dozvíte, jak už (téměř) nikdy nekupovat nové plavky, jak hru s dětmi přeměnit v jednoduchý kurz plavání nebo třeba jak poznat, že nic nechytnete z vody, do které si plánujete smočit hlavu.

12. 7. 2017 3 min. čtení Redakce
Vydejte se k vodě

Teplo, pěkné počasí a voda je spojení, na které se leckdo těší už od loňského léta. A konečně jsme se dočkali! Za teplem a za vodou se můžete vydat až k moři nebo zůstat tady a osvěžit se ve sladké vodě. Než si koupací výlet naplánujete, vyvstane spousta otázek a potencionálních problémů, se kterými musíte počítat. Nyní si s nimi ovšem už nemusíte lámat hlavu, stačí si přečíst tento článek, který vám zodpoví všechny otázky a pomůže vám předejít všem problémům.

95480030

1. krok: Je tam čistá voda?

Jít do bazénu je úplně jiný pocit, než si natáhnout ručník na sluníčko k přírodnímu koupališti nebo k lomu. Ovšem při každé takové cestě za přírodou vás napadne, zda místní voda není až moc přírodní, tedy zda v ní nežije až moc bakterií, které by vám mohly způsobit nepříjemné zdravotní nebo kožní potíže. Abyste už příště nemuseli váhat, podívejte se, jak poznat, zda je vámi vybrané koupaliště čisté.

opalovani mensi

2. krok: Hlavně se nespálit

Odložením oděvu se zvětší i plocha kůže vystavená slunci. Pokud nemáte typ kůže, který se nikdy nespálí, nezbývá vám, než se mazat. Všichni víme, proč je ochrana kůže důležitá, málokdo už ale ví, jak dlouho bude krém kůži chránit, jestli vydrží i krátkou koupačku a jak poznat, jaký fototyp kůže máte (a proč je důležité to vědět).

Více o opalování se dozvíte v průvodci bezpečným opalováním.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. krok: A děti budou plavat jako rybičky

Berete děti letos prvně k vodě nebo už chcete jejich splývání povýšit na plavání? Hodit je do vody nebude to pravé ořechové, jak tedy na to? No hrou přece! V tomto článku se dozvíte, jaké kroky jsou důležité, pokud děti učíte plavat sami, a proč se vyplatí poslat je do plaveckého kurzu a hlavně jak docílit toho, aby se dítě bavilo a posilovalo tím vztah k vodě.

O malých plavcích se dozvíte víc zde.

_DSC5207

4. krok: Jděte do vody společně

„Pohlídáš věci?“ Tuhle větu slyšel už asi každý, kdo byl s partou nebo s rodinou u vody. O ručník nebo deku k vodě se nikdo asi nebojí, horší je to s drobáky na zmrzlinu nebo láhev vody, klíče od auta a mobily. Naštěstí si můžete vyrobit trezor, který skoro nic neváží, skrýt v něm cennosti před cizíma očima a díky němu jít konečně společně do vody.

Podívejte se na podrobnější návod, jak si vyrobit plážový trezor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. krok: Aby plavky dlouho vydržely

Nakupování plavek patří k nejméně oblíbeným položkám na nákupním seznamu, proto když už si plavky koupíme, chceme, aby dlouho vydržely. Slaná voda jim ubližuje stejně jako chlorovaná, avšak existují triky, díky kterým s nimi budete moci dělat parádu i napřesrok a kdo ví, možná i déle.

Pokud vás toto téma zajímá, přečtěte si, jak se starat o své plavky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. krok: Staňte se pány vln

Plavání je skvělý sport, ale na vodě se toho dá dělat mnohem víc. Lodičky jsou klasika, ale co třeba wakeboarding? Ačkoliv to zní exoticky, tak wakeboarding můžete provozovat i u nás a instruktoři vám nejen půjčí vybavení, ale všechno vám i vysvětlí.

Co je to wakeboard a jak s ním začít si přečtěte v rozhovoru se sportovkyní Mayou Veselou.

krkonose

7. krok: Když už se vám váš rybník okoukal

Váš rybník je váš rybník, ale za plotem je voda vždycky modřejší. Nebo tak nějak. Až tedy vyrazíte obdivovat vody někam jinam, nechte se inspirovat těmi nejzcestovalejšími. Čeští cestovatelé vybrali místa, která mají v Čechách nejraději. V rámci jednoho výletu můžete tudíž nejen smočit nohy, ale i obdivovat místní krásy.

Nová místa na české mapě objevíte v tomto článku.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články