Právě čtete

Řízek na dovolené bez výčitek

2275  
Sdílet: 

Řízek na dovolené bez výčitek

Věřím, že člověk by se měl držet především nějaké harmonie, a když už jedete do zahraničí, je samozřejmostí, že ochutnáte tamní speciality, a je to v pořádku, jednou za rok se taky nic nestane. Nedělejte si těžkou hlavu, pokud na si na své dovolené „dovolíte“ jíst vlastně všechno. Odpočinek si zaslouží nejen naše tělo, ale i naše mysl. Nicméně pokud máte chuť udržet se i na dovolené fit a taky se z ní vrátit, aniž by vám dělalo problém zapnout kraťasy, pak zkuste využít některý z níže uvedených tipů.

25. 7. 2017 4 min. čtení Veronika Wisiorková
Řízek na dovolené bez výčitek

Přestože letní prázdniny jsou doménou studujících, v podvědomí zůstávají i nám, kteří jsme školní lavice již opustili, jako chvíle volna. Na léto se nejvíce těšíme, makáme na svých postavách po celý rok, abychom je mohli vystavit slunečním paprskům a obdivným pohledům. Vydřené křivky nemáte v plánu ohrozit ani dovolenou, a tak přemýšlíte, jak to vymyslet, abyste se z letních radovánek stejně krásní a ve formě vrátili? Nebo pouštíte z mysli všechny poučky o jídle a držíte se zajetých „českých“ stereotypů, jako je řízek v chlebu, dortíček k odpolední kávě a svíčková s pěti?

5061417692_c2be3a7025_o (1)
Zdroj: Flickr.com

Sušenky na chuť

Každá správná maminka ví, že děti nejradši ze všeho mlsají. Sušenky všeho druhu vždy zvítězí nad plnohodnotným obědem. Neupírejte je svým dětem ani vy. Dnes již v prodejnách se zdravou výživou najdete nepřeberné množství ovesných sušenek bez cukru (vyhněte se palmovému oleji často přidávanému do těchto druhů pochutin, neprospívá vašemu srdci ani kardiovaskulárnímu systému).

Pokud jste raději, když víte, co jíte, upečte si vlastní. Stačit vám bude miska ovesných vloček, vejce, rozmačkaný banán, skořice a případně med na dochucení. Vše smícháte a rukama vytvarujete sušenky na plech vystlaný pečicím papírem. Pečete na 200 °C cca 20 min do zlatova. Takové sušenky jsou nejen výborné, ale navíc dodají tělu komplexní sacharidy, důležitý zdroj energie. S bílým jogurtem tak vytvoříte perfektní svačinu na cesty.

I noticed a trend in fast food restaurants nowadays - they just keep adding crap in the burger, then selling it for 2x it's regular price saying it's something new. So I figured I'd beat them to the punch this time; I ordered onion rings, nuggets, a bacon double stack and went to town. Oh, and I asked for a side of spicy mayo which I mixed with some ketchup and mayo, as the 'new special sauce'.
Zdroj: Flickr.com

Vsaďte na fast food

Věřím, že většina z nás však jídlo na cestách řeší až ve chvíli nejvyšší potřeby, tedy v situaci, kdy žaludek o sobě dává vědět poměrně hlasitým způsobem. V takovou chvíli je pro nás nejpohodlnější zabrousit do nejbližšího fast foodu a kručící bříško utišit.

Říkali vám, ať to neděláte? A já říkám, proč ne? ☺ Věděli jste, že všechny řetězce rychlého občerstvení nabízejí varianty salátů s kouskem grilovaného masa? Že zálivka je v drtivé většině podávaná zvlášť, a tak můžete korigovat její množství? Takovým salátem tak můžete velmi jednoduše zahnat hlad, aniž byste se museli strachovat o svou linii.

261294055_b3048ccf81_o
Zdroj: Flickr.com

Řízky s sebou

Jak někdo vidí typicky české jídlo ve „vepřo knedlo zelo“, tak já vidím typicky českou svačinku v krajíci chleba a řízku. Jaké jsou vlastně požadavky na vyváženou svačinu? Bílkovina, která nakrmí vaše svaly, sacharidy, které dodají energii, a tuky, které zasytí na delší dobu. On to v podstatě balíček s řízkem splňuje! Stačí to upravit do tělu prospěšných zdrojů energie a máte vystaráno.

Jak na to? Připravte si kuřecí plátek rychlým restováním na kokosovém oleji, chleba vybírejte ten celozrnný. Přidejte kousek čerstvé zeleniny a máte perfektní vyvážený oběd na cesty, ohleduplný k vašim dietním potřebám.

5678159717_8caf09116e_o
Zdroj: Flickr.com

Kdo je připraven, není překvapen

Pokud jste přeci jen svědomití a neradi necháváte věci náhodě, pravděpodobně již se svou linií nebudete mít nikdy problémy. Štěstí totiž přeje připraveným, a tak je vždycky fajn, když ve své cestovní tašce objevíte kousek svačiny, která zažene nejhorší hlad a zabrání konzumaci potravin z benzínových stanic, které vašemu tělu nesvědčí. Existuje hned několik variant, které přežijí teplo v autě a zvládnou s vámi cestovat celý den.

Zaměřte se především na bílkovinové zdroje potravin, které vás zasytí a které bývají na cestách největším kamenem úrazu. Do kabelky tak můžete bez problému přihodit kousek tvrdého sýru s obsahem tuku do 30 %, balíček Šmakouna (neboli výrobku z bílků, který seženete ve sladkých i slaných variantách), popřípadě láhev s proteinovým práškem, který kdekoliv zalijete vodou a spolu s hrstkou oříšků (zdroj zdravých tuků) získáte skvělou svačinu na cestách.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články