Právě čtete

Barva roku 2020 bude slušet každé z nás

3161  
Sdílet: 

Barva roku 2020 bude slušet každé z nás

Každý rok svět módy a designu s napětím očekává, kterou barvu určí společnost Pantone Color Institute, největší autorita v určování barevných trendů, za barvu roku. Letos jí byla vyhlášena Pantone 19-4052 Classic Blue, nadčasová a nestárnoucí modrá. Můžeme se radovat, protože při kombinování s ostatními barvami sluší všem barevným typům.

22. 2. 2020 3 min. čtení Baba Slováková
Barva roku 2020 bude slušet každé z nás

Klasickou modrou se myslí sytý odstín kobaltově modré, jejíž pigment se vyrábí ze solí kobaltu. Barva roku ale mívá vždy několik odstínů. Kromě základního si můžete zvolit i tmavší tlumenější modrou, světloučkou dětskou modrou, nebo chladnější, ale stejně výrazný ultramarín. Z nové svěží jarní kolekce Tchibo jsem si v této trendy barvě vybrala několik kousků a začala je kombinovat.

Kobaltově modrá a hnědá

Tento svetr je přesně v základní modré barvě roku. Krásná barvička, co říkáte? Studeným barevným typům stačí přidat černou nebo sněhově bílou. Já jsem však vyzkoušela hnědou z mojí barevné palety a doplnila ji růžovou.

Ultramarínová a bílá

Ultramarínová barva patřila ve středověku mezi nejvzácnější. Její pigment se vyráběl broušením minerálu lapis lazuli. Odstín této modré je o něco chladnější a zářivější než kobaltově modrá a v kombinaci s bílou svítí na dálku. Vzhledem k mému barevnému typu jsem zvolila teplou bílou v odstínu vlny.

S dotykem korálově červené a okrové

U tohoto outfitu jsem opět k velké ploše ultramarínové barvy vybrala svoje osvědčené teplé barvičky – krémově bílou, korálově červenou a okrovou. Pro studené barevné typy by se hodila například cyklámenová.

Tmavomodro-bílá klasika s detaily v barvě roku

Pokud nemáte odvahu na výraznou modrou na velké ploše, stačí ji v outfitu použít jen okrajově. Zakomponování klasické modré v podobě promyšleného detailu je nejjednodušší způsob jejího nošení. V této barvě jsou dnes moderní boty, kabelky, náhrdelníky, ale i oční stíny nebo lak na nehty.

V barvách trikolóry

Spojení modré s bílou a červenou představuje národní trikolóru mnoha zemí a mně osobně nejvíc evokuje reprezentační sportovní dresy a námořnické uniformy. Naše trikolóra mému barevnému typu moc nesedí. V tomto volnočasovém outfitu jsem ji proto trochu zjemnila bílou v odstínu přírodní vlny a tmavšími příbuznými odstíny na čepici (béžová, bordó, tmavě modrá).

Jak se vybírá Pantone barva roku


Experti na barvy vybírají vítězku celé měsíce. Na výběr mají vliv nové trendy, dění v zábavním průmyslu, módě, designu, sportu a také sociálně-ekonomické poměry. Nezanedbatelný vliv mají i nové technologie, materiály a textury. Ne všechny barvy roku se ale v minulosti automaticky těšily masové popularitě. Modrá má podle mě ale velké šance – je to stálice. Být trendy, to pro mnohé z nás znamená jen zapátrat ve svém vlastním šatníku.

Jaké další barevné kombinace s kobaltově modrou doporučuje samotná společnost Pantone?

Pokud se nebojíte experimentovat, vyzkoušejte si některé odvážné kombinace modré ve spojení s jinými výraznými barvami a vytvořte si hravý a svěží look:

  1. Meditace: se světlými šedomodrými odstíny, akcenty v teplé růžové, hnědé nebo okrové
  2. Šnorchl: s bílou a černou, akcenty v korálově červené, limetkově zelené a světle modré
  3. Pouštní soumrak: s tmavě modrou (noční modrou), akcenty v metalických barvách od stříbrné, zlaté, bronzové až po metalickou fialovo-růžovou
  4. Exotické chutě: výrazné barvy (medově žlutá, skořicová, cukrově růžová, tmavá studená zelená, rezavě červená) budou i s modrou vypadat nejlépe na květinových a tropických vzorech
  5. Netradiční: s krémově bílou nebo světle šedou, akcenty v metalických výrazných barvách (červená, zelená, fialová, mosazná)

Podle Pantone reprezentuje klasická modrá stabilní základnu pro to, abychom byli schopni posunout se do nové éry a měla by přinést světu uklidnění. Po pravdě… každá barva roku byla nějak takto vznešeně zdůvodněná. Pro mě je ale důležité hlavně to, jak je nositelná, dobře kombinovatelná a jak se mi líbí. Letošní výběr mě ale nadchl. Co vás?

Autorka má módní blog Babie letá.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články