Vím, že se všude říká, že snídaně je tím nejdůležitějším jídlem dne, ale i dopolední a odpolední svačina mají svůj význam. A když mám právě chuť sáhnout po něčem menším, podívám se do chladničky a vytvořím si starý dobrý toast. Ale tak trochu jiný. Dříve jsem byla zvyklá natřít toast jen máslem a možná džemem, zato dnes si s toasty ráda vyhraji.
Moje oblíbené kombinace jsou banány s arašídovým máslem. Slunečnice z arašídového másla a banány jsou nejlepšími přáteli. A pokud k nim přidáte čokoládové hobliny, bude to největší dobrota. Pokud chci něco čerstvého, ráda kombinuji smetanový sýr s ovocem, a pokud dávám přednost slanému, avokádo nic nepřekoná. K tomu trochu křupavé ředkvičky, několik zrn sezamu a víc není potřeba.
Recepty na toasty jsou jednoduché a nemusíte se ohlížet na přesné množství, spíš využijte to, co máte doma, a pak stačí už jen správně kombinovat. Toasty jsou ideální pro dojedení zbytků a dvě jahody navrch mohou udělat zázrak. A pokud si chcete brát toasty s sebou, stačí dát jeden kus chleba nahoru a můžete jít. Ať už na piknik, do práce nebo klidně i na cesty.
Arašídovo-banánové toasty
Suroviny
2–3 plátky toastového chleba
3 polévkové lžíce arašídového másla
1 banán
malý kousek čokolády
Postup
Toasty opečte v topinkovači, potřete arašídovým máslem a navrch pokládejte na kolečka nakrájený banán. Jemně potřete čokoládou.
Smetanovo-jahodové toasty
Suroviny
2–3 plátky toastového chleba
4 polévkové lžíce smetanového sýra (např. Lučina)
4–5 čerstvých jahod
2–3 lístky čerstvé bazalky (případně máty)
Postup
Toasty opečte v topinkovači, potřete smetanovým sýrem a navrch pokládejte na plátky nakrájené jahody. Pro chuť dozdobte nadrobno nakrájenými bylinkami.
Avokádový toast
Suroviny
2–3 plátky toastového chleba
1/2 zralého avokáda (pokud máte rádi extra rozmačkané avokádo, připravte si celé)
4 kusy ředkvičky
sůl
černé koření
černý sezam
Postup
Toasty opečte a v misce si rozmačkejte avokádo. Dobře ho osolte a okořeňte, natřete na toast a ten dozdobte na plátky nakrájenou ředvičkou a posypte trochou sezamu.