Na receptu mě zaujalo višňové listí, hřebíček v nálevu a ta spousta česneku okolo. Taky jsem nikdy neviděla kvašáky oříznuté na obou koncích, jak je popisuje „Šejbalka“. Také píše, že Vlastiny okurky byly krásně strupaté, maličké a štíhlounké. Myslím, že si tyhle kvašáky můžete udělat i z větších okurek, tak je dělám i já. Kdo ještě nikdy kvašáky nedělal, ať se neděsí zakaleného láku. Po pár dnech začne díky soli a dalším ingrediencím probíhat ve sklenici mléčné kvašení a o to nám právě jde. Jak říkala Vlasta Jiřině: „Výborně, lák bude hotová báseň, nech to tak další dva tři dny, v teple to jde rychle.“ A pak taky říkala, že to nejsou okurky na výdrž, jen se po nich zapráší… tak doufám, že i u vás. Já už mám zavařeno. Teď už jen zpracovat přebytky okurek na kvašáky a podarovat známé. Okurková sezona je skvělá!
Recept na domácí kvašáky
Ingredience
5 kg okurek nakládaček (kvašáků)
3–4 palice česneku
2 svazky kopru
2 hrsti višňových listů
2 hrsti vinných listů
5 l vody
2 lžíce kuliček pepře
1 lžíce nového koření
1 lžíce hořčičného semínka
3–4 hřebíčky
2 bobkové listy
2 lžíce soli
Postup
Okurky namočíme přes noc do vody. Česnek oloupeme, stroužky rozpůlíme a vyjmeme klíček. Kopr, višňové a vinné listy opereme a necháme osušit. Vodu povaříme s kořením a solí a necháme vychladnout. Poté okurky vyjmeme, z každé odkrojíme tenké konce a jehlou na několika místech propíchneme.
Do čistých, suchých zavařovacích lahví naskládáme (napěchujeme) natěsno okurky a po vrstvách je prokládáme česnekem, koprem a listím, tak pokračujeme, dokud je ve sklenici místo. Nakonec zalijeme vychladlým nálevem, až jsou okurky zcela potopené, uzavřeme a necháme 2–5 dní odstát.