Nadýchané bulky na klasické burgery
Bulku na burger si samozřejmě můžete koupit už hotovou v obchodě a ulehčit si tak práci. Já si ji v tomto případě ale dobrovolně a ráda přidělávám. Odměnou mi je krásně nadýchaná houstička, po které to doma voní jako v pekárně. A po pravdě, příprava téhle bulky není nic náročného.
Ingredience (na 6 bulek):
- 325 g hladké mouky
- 210 ml mléka
- 25 g cukru krupice
- 60 g rozpuštěného másla
- 30 g droždí
- 7 g soli
- 1 velké vejce + 1 malé vejce na potření
- sezamová semínka na posypání
Postup:
- Do ohřátého mléka (ale ať není horké) rozdrobte droždí a přidejte cukr. Přikryjte utěrkou a nechte odstát asi 15 minut.
- Promíchejte hladkou mouku se solí. Přidejte rozpuštěné máslo, vejce a vzešlý základ s droždím. Uhněťte do hladkého těsta – v robotu by vám to mělo zabrat asi 6 minut, ručně přibližně 8. Těsto bude lepivé.
- Těsto přikryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Nakynuté těsto rozdělte na 6 dílů. Každý ještě ručně na pomoučněném vále uhněťte, abyste ho zbavili bublin. Těsto bude lepit, ale nepřidávejte více mouky, než je potřeba, abyste s ním mohli pracovat.
- Vytvarujte bulku a dejte ji na plech vyložený pečicím papírem. Takto postupujte se všemi díly a nechávejte mezi nimi rozestupy.
- Bulky na plechu přikryjte a nechte ještě asi 15 minut dokynout.
- Bulky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte sezamovými semínky. Pečte na 180 stupňů 13 minut.
Když sestavujete burger
Než bulky využijete na burger, podélně je rozkrojte ostrým nožem na pečivo. Každou ůlku pak na řezu opečte na pánvi nebo na grilu. Můžete ji před tím také potřít trochou másla.
Hovězí burger – jak na něj?
Tahle klasika je rozhodně můj favorit. Nejlepšího efektu dosáhnete, když maso budete připravovat na litinové pánvi nebo na grilu. Pokud je ale doma nemáte, tak doporučuji burgery neopékat příliš zprudka a přidat na pánev i trochu oleje.
Co se týká masa, nejraději si ho melu doma z tučnějšího kousku (vybírám takové, které mají okolo 20 % tuku). Před začátkem opékání si ujasněte, jak moc chcete mít burger propečený. Úplně, středně, nebo do růžova? Podle toho budete maso opékat 2–8 minut z každé strany. Záleží ale také na tloušťce a velikosti masa (kterou přizpůsobte velikosti housky), takže přesný čas si budete muset vychytat. Až bude maso hotové podle vašich představ, doporučuji nedávat ho hned do housky, ale nechat chvíli odpočinout. Pustí totiž hodně šťávy, která by vám mohla dělat s houskou neplechu.
Co kromě masa dávám do burgerů?
Nejraději je kromě masa plním zeleninou – skvělý je ledový salát, rajče, cibule a kyselá okurka. Můžete také přidat opečenou slaninu, sázené vejce a nejrůznější sýry. Třeba parmazánový chips! Nastrouhejte parmazán a na pečicí papír ho nasypte v několika hromádkách. Krátce zapečte, nechte vystydnout a pak můžete přidávat křupavé placičky do bulky.
Chuť můžete ještě doladit omáčkou. Za mě je super i jednoduše potřít jednu půlku bulky hořčicí a druhou kečupem, ale pokud chcete něco víc gurmánského, můžete si udělat omáčku třeba z majonézy, kečupu, hořčice, soli a sušeného česneku/cibule. Vše promíchejte a potřete tím obě části bulky. Do burgeru se ale skvěle hodí i třeba barbecue omáčka nebo cibulové čatní. Můžete ale přidat i domácí majonézu nebo guacamole.
Ingredience (na 4 porce):
- 800 g mletého hovězího masa
- 1 stroužek česneku
- 1,5 lžíce hořčice
- sůl
- pepř
- 4 plátky čedaru
- další doplňky na servírování podle vaší chuti
Postup:
- V míse smíchejte hovězí maso s hořčicí a prolisovaným stroužkem česneku.
- Vytvarujte 4 burgery a dejte je na 30 minut do mrazáku.
- Rozpalte gril nebo litinovou pánev, burgery z obou stran osolte a opepřete a zprudka opečte.
- Až budete maso péct z druhé strany, přidejte navrch plátek čedaru, který se krásně rozteče, než se maso dodělá.
- Bulky rozřízněte vejpůl a krátce opečte. Poté potřete oblíbenou omáčkou.
- Maso servírujte v bulce se zeleninou a oblíbenou omáčkou.
Jak tvarovat masa na burger?
Můžete to udělat klasicky ručně. Vytvarujete z masa kuličky a pak je rozmáčknete. Jde na to ale využít i speciální tvořítka, která se pro tento účel prodávají. Doprostřed masa je dobré také udělat menší důlek. Jak se maso pečením zatáhne, nezůstane pak vyboulené a rovnoměrně se propeče.
Hovězí naked burger
Naked burger neboli „naháč“ je burger, který se servíruje bez housky – třeba ve dvou kouscích ledového salátu, jako to dělám já. Podávám i s kouskem rajčete, cibulí a dipem z avokáda. Ten dělám tak, že rozmačkám avokádo vidličkou a promíchám jej s citronovou šťávou a trochou kari koření. Dipem potřu burger a ještě nahoru rozdrobím balkánský sýr.
Tahle varianta se hodí pro ty, co nemohou jíst lepek nebo si chtějí jídlo prostě trošku odlehčit. Já k nahatým burgerům ale s chutí křupu hranolky. Zajímavou přílohou jsou pastinákové hranolky nebo domácí bramborové chipsy.
Ingredience (na 4 porce):
- 650 g mletého hovězího masa
- 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
- 1 stroužek česneku
- 1 malé vejce
- 3/4 lžičky kari
- sůl
- pepř
- trochu oleje
- Na servírování: listy salátu, balkánský sýr, dip
Postup:
- V míse smíchejte mleté hovězí maso, nakrájenou cibuli, stroužek česneku, vejce, kari, sůl a pepř.
- Vytvarujte burgery a opečte je z obou stran na troše oleje – postupujte podobně, jako u receptu na klasické hovězí burgery.
- Burgery servírujte mezi dvěma listy salátu.
Krůtí burger s ajvarem a v pita chlebu
Krůtí burger je skvělý, pokud chcete nějakou změnu od hovězí klasiky. Já jsem si ho ještě ozvláštnila servírováním v pita chlebu s ajvarem, salátem a cibulí. Rozhodně to vyzkoušejte!
Ingredience na burger (na 4 porce):
- 800 g krůtího mletého masa
- 1,5 lžičky sladké papriky
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
- trochu oleje
- na servírování: pita chléb, salát, cibule
Ingredience na domácí ajvar:
- 600 g červené papriky
- 250 g lilku
- 60 g cibule
- 25 g česneku
- 20 ml oleje
- 7 g uzené papriky
- sůl
- pepř
Postup:
- Celé lilky vidličkou na co nejvíce místech propíchejte. Papriky rozřízněte vejpůl a vyndejte semínka. Vše vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 35 minut na 200 stupňů.
- Až zelenina vychladne, vydlabejte z lilku dužinu a papriku oloupejte.
- Orestujte česnek a cibuli dosklovata.
- Zeleninu rozmixujte. V mixéru ji ještě okořeňte, promíchejte, a co hned nespotřebujete na burgery, zavařte.
- V míse smíchejte krůtí mleté maso, sladkou papriku, prolisovaný stroužek česneku, sůl a pepř.
- Vytvarujte burgery a opečte na troše oleje z obou stran, dokud maso nebude propečené.
- Pita chléb podélně rozkrojte a krátce opečte. Pak ho bohatě potřete ajvarem, přidejte na tenká kolečka krájenou cibuli, salát, maso a můžete podávat.
Ajvar je výborná srbská omáčka. Hodí se k nejen do burgeru! My ji jíme k jakémukoliv masu, klobásám i k čerstvému pečivu.