Právě čtete

Houbový burger v bezlepkové bulce

6731  
Sdílet: 

Houbový burger v bezlepkové bulce

Ehm, ehm… Předem mého příspěvku mi dovolte poděkovat vám všem, kteří jste s námi sdíleli první díl Herbáře a napsali nám krásné i nekrásné komentáře. Za celý tým vám ze srdce děkuji! Tak, a už jsme protrhli startovní pásku a makáme! V dalším díle jsme doběhli až do lesa.

13. 9. 2015 3 min. čtení Kateřina Winterová
Houbový burger v bezlepkové bulce

Podle scénáře jsme měli nasbírat koš hub a představit vám pestré houbové hody, leč příroda tomu letos chtěla jinak a na nás zbylo už jen pár lišek. Taky jsme si pochutnali, ale když jsme sháněli houby po všech čertech, narazila jsem v obchoďáku na žampiony portobello. A co čert nechtěl, do pořadu se nakonec nedostaly. Ale protože nám to bylo líto, alespoň jsme vám tenhle recept nafotili. A snědli…

Musím říct, že mám prostě bezlepková jídla ráda. Tahle burger houska chutná trochu jako z bramborového těsta, čili je taková pěkně vláčná a dá se jíst jen tak. Což se o většině burger housek říct nedá. No a srdce portobello burgeru je tak skromné, čisté, postní, vegošské a jednoduché, ale ne hloupé, takže by nám ho mohl nejeden hipster závidět. Proto neváhejte a posilněte se třeba touto večeří, ať máte dost sil běžet s námi k dalšímu dílu Herbáře.

Bezlepková bulka

adam holy023

Suroviny:
200 g bezlepkové mouky + na pomoučnění
100 ml vody
4 lžíce slunečnicového oleje
15 g čerstvého droždí
1 lžička třtinového cukru
1 vejce
½ lžičky soli
3 lžičky sezamových semínek

Postup:
Do hrníčku rozdrobíme droždí, osladíme, promícháme a zalijeme vodou a olejem, znovu promícháme a vlijeme do mísy s moukou a solí. Rozklepneme vejce a rukou nebo ručním šlehačem uhněteme hladké pevné těsto. Ze začátku se může hodně lepit, ale hněteme neohroženě dál. Jakmile získá tvar, zakryjeme mísu utěrkou a necháme ho jednu hodinu kynout.

Vyklopíme ho na pomoučněný vál, párkrát prohněteme a rozdělíme na čtvrtiny. Z každé uhněteme bulku překládáním okraje do středu, pak je umístíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 15–20 minut kynout.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Bulky potřeme vlažnou vodou, posypeme sezamovými semínky a pečeme 15 minut dozlatova.

Houbový burger

adam holy030

Suroviny:
4 portobello žampiony
2 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
4 vejce
2 lžíce strouhaného parmazánu
4 snítky pažitky
100 ml zakysané smetany
2 stroužky česneku (podle chuti)
10 mátových lístků
4 lístky šalvěje
4 lístky meduňky
4 bezlepkové bulky
1 hrst rukoly 

Postup:
Troubu předehřejeme na 250 °C. Portobello očistíme, zlehka vydlabeme a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a vložíme na 5 minut do trouby. Do předpečeného klobouku rozklepneme vejce, osolíme a posypeme strouhaným parmazánem. Troubu ztlumíme na 200 °C, vložíme dovnitř plněné portobello a necháme zhruba 15 minut péct, až bílek ztuhne a žloutek zůstane nahniličko. Vyjmeme a posypeme nasekanou pažitkou.

Mezitím připravíme omáčku. Zakysanou smetanu smícháme s drceným česnekem a nasekanými bylinkami, osolíme a opepříme.

Housky podélně rozkrojíme a řeznou stranou opečeme na grilu, zhruba 1 minutu. Potřeme ochucenou smetanou, na polovinu bulky položíme portobello se sýrem, zasypeme rukolou a přiklopíme druhou polovinou bulky.

PS: A když nemáte portobello, tak tam dejte ananas. :)

 

adam holy024

adam holy008

adam holy012

Čtěte také

Bezlepkový velikonoční beránek
ezlepkový velikonoční beránek33489
Vyměňte majonézu za tyto dipy
Vyměňte majonézu za tyto dipy33064
Konopná tyčinka do fitka
Konopná tyčinka do fitk15786
Další články