Právě čtete

Pastinákové hranolky

7040  
Sdílet: 

Pastinákové hranolky

Pastinák je můj objev. Nikdy tedy přesně nevím, jak se správně jmenuje, jestli je to pastyňák, nebo pastinák, anebo pastiňák, každopádně je to skvělá zelenina a nechápu, proč jsem si ho nevšimla už dřív. Připomíná obří petržel. Je to vlastně takový její big brother. Mě tedy uchvátil právě svou velikostí. Z jednoho pastináku máte jídlo pro dva.

11. 11. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Pastinákové hranolky

Co se týká hranolek, tak ty budete milovat. Hned zapomenete na ty bramborové, a když neseženete pastinák, budete se mordovat s petrželí, jen abyste si na nich mohli pochutnat. Ano, pastinák chutná skoro stejně jako petržel, takže má v kuchyni i podobné využití. Já mám nasládlou chuť pastináku i petržele moc ráda a hranolkům moc sluší. Hranolky jsou pečené v troubě, jen lehce obalené olivovým olejem, a když si počkáte a necháte je opravdu vypéct, až budou mít tmavohnědé hrany, budete překvapeni, jak dobré jídlo jde z té „přerostlé petržele“ připravit.

Mimochodem, pastinák je vhodný pro začínající zahrádkáře, protože je nenáročný na půdu, nepotřebuje nijak zvláštní péči a sklizeň je (díky jeho velikosti) zaručeně větší než u petržele. Pastinák je také vhodný jako podpůrný prostředek na snížení vysokého tlaku a podporuje léčbu močových a ledvinových kaménků. Také povzbuzuje chuť k jídlu, ale to potřebovat nebudete, protože pastinákové hranolky se prostě jedí samy.

pastrnakove hranolky 00463

Suroviny

4 střední pastináky
4–6 lžic olivového oleje
šťáva z ½ citronu
1 hrst nasekaného koriandru
1 hrst nasekané hladkolisté petržele

Postup

Troubu předehřejeme na 200 °C. Pastinák omyjeme a pečlivě oloupeme. Nakrájíme ho na stejně velké hranolky, aby se rovnoměrně propekly. Ve velké míse promícháme olej s citronovou šťávou a obalíme v něm hranolky. Plech vyložíme pečicím papírem a hranolky na něj vyskládáme. Pečeme zhruba 15 minut dozlatova a dokřupava. Vyjmeme je, necháme mírně zchladnout, posypeme koriandrem a petrželkou a podle chuti zakápneme olivovým olejem.

pastrnakove hranolky _MG_6265

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články