Právě čtete

Tři lehké a zdravé snídaně

26684  
Sdílet: 

Tři lehké a zdravé snídaně

Pokud jste se (konečně!) rozhodli začít snídat, nenechte své odhodlání ztroskotat na tom, že nevíte, co si připravit. Máme pro vás rovnou tři variabilní recepty. A bonus navíc: jsou nejen zdravé, ale i moc dobré!

6. 1. 2018 3 min. čtení Tereza Olivová
Tři lehké a zdravé snídaně

Rychlá pomazánka: s fetou a sušenými rajčaty

Pro ty, kdo mají ke snídani rádi pečivo, ale nevědí, „co pořád na to“, je tu pomazánková variace.

Suroviny (2 porce):

  • 100 g sýru feta
  • 80 g sýru gervais
  • 5 sušených rajčat v oleji
  • trocha oleje ze sušených rajčat
  • pepř (sůl není potřeba, sýr je sám o sobě dost slaný)
  • polníček a bílý chléb k podávání

Postup:
Všechny suroviny na pomazánku vložte do mixéru a rozmixujte do hladka. Dochuťte, případně zjemněte trochou smetany.

Variace podle ledničky:

  1. Nebojte se sýr vyměnit za ten, který máte v ledničce. Hlavní je, aby byl polotvrdý anebo mazací nadýchaný.
  2. Místo rajčat zkuste olivy (nakrájejte zvlášť a vmíchejte na konec), najemno nasekanou papriku (také na konec) nebo kousek okurky bez semínek.

Zdravá miska: šakšuka kuskus s vajíčkem

Kouzlo tohoto receptu tkví v tom, že můžete jednotlivé suroviny variovat a mít tak pokaždé něco trochu jiného. Než se vrhnete do vlastních úprav, zkuste přímo kuskus s křepelčími vajíčky. Je vynikající!

Suroviny (1 porce):

  • 1/4 hrnku celozrnného kuskusu
  • olivový olej
  • 1 menší červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 žluté papriky
  • 6 drobných rajčat
  • 3 lžíce passaty
  • mletý římský kmín, uzená paprika, sůl, pepř, chilli (nemusí být)
  • 3 křepelčí vajíčka
  • na ozdobu pár lístků čerstvého koriandru

Postup:
Než začnete, připravte si stranou kuskus. Porci nasypte do misky a zalijte 2–3násobkem vřelé vody (nebo nejlépe vývarem). Nechte přikrytý odstát.

Na oleji orestujte na drobno nakrájenou cibulku a česnek. Až zesklovatí, přidejte na kostičky nakrájenou papriku a rajčata a ještě chvíli restujte. Poté přidejte passatu a koření. Podlijte trochou vody a nechte dusit do měkka (přibližně 10 minut).

Nakonec připravte volská oka. Ta z křepelčích vajíček jsou drobná a chuťově zajímavá. Slepičí vajíčko stačí jedno.

Variace podle ledničky a spíže:

  1. Místo kuskusu zkuste bulgur. Připravuje se podobně, jen jej nejprve přiveďte k varu a chvíli vařte. Zbytek vody či vývaru také nechte vsáknout, zatímco bulgur odložíte stranou.
  2. Pokud chcete snídat více bílkovin, připravte si červenou čočku. Nemusí se namáčet předem a na skus se vaří jen 3–5 minut.
  3. Jako zeleninu vyzkoušejte cokoliv, co je dobré dušené či lehce osmahnuté na pánvi: paprika, lilek, cuketa…
  4. Překvapí vás, jak skvělé je na kolečka nakrájenou mrkev podusit s ostatní zeleninou.

Nadýchaná omeleta s rukolou a pestem

Vajíčka ke snídani jsou sytá a velmi oblíbená. Klasickou omeletu vylepšíte tímto receptem:

Suroviny (1 porce):

  • 1 dl polotučného mléka
  • 0,5 dl smetany 15%
  • 80 g hladké špaldové mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 větší vejce
  • sůl a pepř
  • hrst čerstvé rukoly
  • 1 lžíce kvalitního bazalkového pesta

Postup:
V misce vyšlehejte mléko a smetanu spolu s moukou a kypřicím práškem do hladka. Přidejte vejce a znovu vyšlehejte. Osolte a opepřete. Směs nechte 10 minut odpočívat, mezitím můžete třeba dokončit své ranní přípravy. :-)

Rozpalte nepřilnavou pánev a nalijte na ni polovinu směsi. Plamen stáhněte na polovinu, a než se palačinka zatáhne, posypte ji rovnoměrně lístky rukoly.
Pak palačinku opatrně zarolujte přímo na pánvi a dejte na talíř odpočívat.

Opakujte i s druhou polovinou směsi. Obě palačinky nakrájejte na proužky a ozdobte pestem.

Pro krásnou kuchyni

Tip: misky, do kterých servírujeme snídaně v tomto receptu, najdete na na e-shopu Tchibo. :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články