Právě čtete

Domácí zeleninové chipsy

17219  
Sdílet: 

Domácí zeleninové chipsy

Domácí zeleninové chipsy chutnají prostě skvěle a s vědomím, že jsou ze 100% čisté zeleniny, bych je mohla jíst každý den. Nejlépe chutnají čerstvě vytažené z trouby, když jsou ještě teplé a krásně křupavé. Často zmizí ještě dříve, než je stihnu sundat z plechu.

23. 6. 2017 2 min. čtení Monika Kóňová
Domácí zeleninové chipsy

Nakrájet zeleninu na dostatečně tenké plátky dnes nepředstavuje žádný velký problém. Pokud nemáte pevnou ruku, můžete použít tzv. mandolínu (speciální struhadlo), se kterou vám to půjde skvěle od ruky. Výběru zeleniny se meze nekladou, pokud vše ovšem pečete v jednom plechu, vybírejte zeleninu podobného charakteru a tvrdosti (aby se pekla stejně dlouhou dobu). Červená řepa se například peče déle než mrkev či petržel. Pokud tedy pečete tyto tři suroviny na jednom plechu, nakrájejte řepu na tenčí plátky než ostatní druhy.

Popusťte uzdu své fantazii a využijte nejrozmanitějších druhů zeleniny. Výborná je například růžičková kapusta, batáty či černá ředkev. Moje osvědčená kombinace se skládá z petržele, mrkve a řepy – surovin, které mám téměř vždy v kuchyni, a můžu si tak za necelých dvacet minut připravit zdravé křupání vždy, když mě honí mlsná. Pohrát si můžete i s finálním dochucením. Na dokořenění je skvělý například římský kmín a sušené chilli, nicméně čerstvým bylinkám se v žádném případě nic nevyrovná.

čipsy 1

Suroviny (2 porce)

1 větší mrkev
1 větší petržel
1 menší řepa
2 polévkové lžíce olivového oleje
sůl
černé koření
sušené chilli
2 polévkové lžíce petrželové natě

Postup

Petržel a mrkev nakrájejte pomocí mandolíny na tlustší, řepu naopak na co nejtenčí kolečka. Kusem pečicího papíru vyložte plech, který posléze poklaďte nakrájenou zeleninou. Čím větší plech, tím lepší – kolečka by se neměla překrývat. Po rozložení zeleninu pokapejte olivovým olejem, osolte, okořeňte a nechte ve vyhřáté troubě péct na 200 stupňů. Pečte přibližně 15–20 minut, až začnou okraje jemně hnědnout. Po upečení nechte chipsy pár minut zchladnout, posypte nadrobno nakrájenou petrželovou natí a můžete se do toho s chutí pustit.

Tip: Pokud holdujete výraznějším chutím, přidejte před pečením do oleje menší stroužek česneku.
čipsy 2

čipsy 3

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články