Právě čtete

Salát z červené řepy s rukolou

55713  
Sdílet: 

Salát z červené řepy s rukolou

Když jsem řepový salát připravovala poprvé, byla jsem zvědavá, co mu řekne moje okolí. Já si ho zamilovala po prvním soustu. Sladká chuť řepy doplněná o štiplavou chuť česneku a ostrou chuť rukoly, to je moje gusto. Ne každému červená řepa chutná, ale tento salát je terno.

19. 2. 2018 2 min. čtení Kateřina Kuranova
Salát z červené řepy s rukolou

Salát z červené řepy z rukolou – takto vypadá výsledek

To, že salát nadchl mého manžela, mě ani tolik nepřekvapilo. Přece jen jeho kořeny sahají do Ruska a tam se řepa jí na tisíce způsobů. Spíš jsem se těšila, co na něj řekne maminka a hlavně bratr. Řepu jsme doma běžně nejedli (ani nevím proč), a když už, tak to byla ta kompotovaná.

Bratra jsem pozvala oběd a salát podávala v takových miniskleničkách; hlavně proto, že jsem si myslela, že zase tak velký úspěch mít nebude. Jenže! Podcenila jsem ho. Jak salát, tak bratra.

Salát z červené řepy má svítivě růžovou barvu

Zprvu se podivoval nad svítivě růžovou barvou. Radši jsem ho tedy upozornila, že jde o slaný salát, nikoli dezert. S nejistotou v očích uchopil vidličku a ochutnával. Z ochutnávání se stalo vychutnávání. Zamiloval si ho po prvním soustu, stejně jako já.

Ihned si ode mě vzal recept a od té doby ho dělal pořád. Když říkám pořád, tak pořád. Byl schopný jíst ho i několikrát do týdne. A tak když o něm mluvil stále dokola, mamince to nedalo, salát si připravila a okamžitě také najela na „řepolátový“ maraton. :-)

Červená řepa (ilustrační fotka)

Salát z červené řepy, který si zamiluje každý

Doba přípravy: 15 minut (+ 90 minut pečení nebo vaření)
Náročnost: malá

Hodí se jako příloha k masu, místo pomazánky na chléb, ke grilování i jenom tak.

Suroviny na 6 porcí:

  • 4 střední řepy
  • 400 g hustého bílého jogurtu
  • 1 polévková lžíce olivového oleje + na zakápnutí
  • 3 stroužky česneku
  • 6 lžic slunečnicových semínek
  • sůl, pepř
  • 150 g rukoly

Postup:

Nejlépe den předem zabalíme neoloupanou řepu do alobalu. Vložíme ji do pekáče a pečeme při 180 °C cca 90 minut.

Druhá varianta je, že řepu vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit. Také neloupeme. Vaří se zhruba 60 minut. Chuť se ale trochu vyvaří, a tak řepa není tak dobrá, jako ta pečená.

Řepa je hotová tehdy, když se do ní lehce ztuha zapíchne vidlička. Pak máme prozatím hotovo a dáme ji vychladit (ideálně přes noc).

Červenou řepu uvařte nebo upečte a nakrájejte (ilustrační fotka)

Řepu oloupeme a pokrájíme na půlcentimetrové kostičky.

Přidáme bílý jogurt, olej, prolisovaný česnek, slunečnicová semínka, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme.

Důležité je řepu správně ochutit (ilustrační fotka)

Servírujeme s rukolou zakápnutou olivovým olejem a posypanou solí a pepřem.

Hotový salát – dobrou chuť!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články